16 Ekim 2016

Android için Otomatik Uygulama Sonlandırma Aracı: Greenify

Android için Otomatik Uygulama Sonlandırma Aracı: Greenify

Android cihazlarda Root yetkisine sahip birçok telefonda kullanılan ve birinci uygulama olan Greenify, cihazınızda arka planda çalışan uygulamaları otomatik sonlandırıyor. Yeni sürümü ile artık Rootsuz cihazlarda da çalışan uygulama Android telefonlarda pil tüketim ömrünü kısaltmayı hedefliyor.

Yüklediğimiz uygulamaları telefonda kapatsak bile arka planda çalışmaya ve pil tüketmeye devam etmektedir. Instagram, Facebook Messenger, Twitter, Swarm gibi uygulamalar açık olmasa bile her zaman arka planda çalışmaktadır. Greenify, esasında arkada çalışan uygulamaları uyutup, uyandırmasıyla ünlü bir uygulamadır. Aktif olacağı zaman uygulamayı etkin yapar. Telefonunuzun bataryasının çabuk bitmesinden şikayetçiyseniz bu uygulamayı kullanabilirsiniz.

WhatsApp uygulamasını arka planda durdurmanıza uygulama şu an için izin vermiyor. Siz yine de WhatsApp uygulamanızı her daim açık tutun çünkü diğer uygulamalardan dana önemli olduğu için bunu durdurmanın arka planda çok da anlamı yok.

Uygulama Çinli Developer Oasis Feng tarafından geliştirilmiştir. Uygulama ile ilgili yorum ve sorularınızı greenify@oasisfeng.com adresine atabilirsiniz.

Greenify Root-suz Kullanım;
Eğer telefonunuz Root-suz ise Greenify uygulamasını ilk yüklediğiniz anda Root-suz modunu otomatik olarak seçecektir.

Greenify uygulamasını kurduktan sonra, programı başlatın ve ilk ayar olarak Erişebilirlik hizmetinden Greenify - Otomatik Uyut kısmını aktif edin. Sağ köşedeki "+" tuşu ile arka planda çalışmasını durdurmak istediğiniz uygulamaları seçin.

Android için Otomatik Uygulama Sonlandırma Aracı: Greenify

Greenify için Masaüstü kısayolu oluşturmamız gerek. Bunun için Ayarlar kısmından Uyutma kısayolu oluştur sekmesinden Uyut + Ekranı Kilitle seçeneğini seçin. Masa üstünde kısayol oluşacaktır. İlk kez kullanıyorsanız etkinleştirme onayı isteyecektir. Tek seferliğine Etkinleştir demeniz yeterli olacaktır. Arka planda kapanmasını istediğiniz uygulamalar tek tuşla birkaç saniye içinde kapanacak ve ekran kilitlenecektir. Detaylı kullanım için Ayarlar kısmından uygulamayı inceleyebilirsiniz. Otomatik uyut, Uyandırma Takipçisi, Hızlı Eylem Bildirimi, Sorun Çözümü gibi birçok ek ayar bulunmaktadır. Aynı zamanda uygulamanın ücretli versiyonu da bulunmaktadır.

Benim önerim uzman bir kullanıcı değilseniz telefonunuzu Root-suz olarak kullanmanızdır. Çünkü Root yapmak, telefonu garanti kapsamı dışına çıkarır. Aslında yukarıda yaptığımız işlemi programsız da yapmanız mümkün. Fakat hiç kullanmayacağınız uygulamalar için geçerli olacaktır bu yöntem. Root yapmadan uygulamaları engellemek için bir makale yazmıştım bu yazımı inceleyebilirsiniz.

Burak AVCI - Update: 06.02.2022