9 Haziran 2016

Enpara'da Döviz(Dolar/Euro) ve Altın(Gram/Çeyrek) Alım Satım İşlemleri

Enpara'da Döviz ve Altın Alım/Satım İşlemleri

Döviz kurları, altın fiyatları ve pariteler birçok yatırımcının takip ettiği konulardan biridir. Pariteler konusuna değinecek olursak, Türkiye'de dolar ve altın çok konuşulur. Fakat bu iki yatırımın bankalar aracılığı ile alış ve satışta verdiğiniz komisyonlar ile gerçek fiyatının arasında farklar vardır.

Bundan dolayı yatırım olarak paritelerde uzun vadede kesin çözüm değildir. Ben sadece paranızı enflasyona karşı korumanız için veya birikim yapmak için Altın biriktirmeyi önerebilirim. Zaten uzun vadede E-Vadeli mevduat ile Altının hemen hemen aynı olduğunu göreceksiniz. Hatta bazen altında bile kalabiliyor.

Enpara gibi E-Bankalar da ise hafta içi işlem saatleri (09:00-17:30) içinde Döviz veya Altın almanızı öneririm. Çünkü bu saatler arasında anlık doların fiyatı ile alış ve satışındaki komisyon uygulaması binde dört veya iki oranlarında (0,004-0,002) olup oldukça uygundur. Enpara'dan Döviz olarak Dolar(USD) ve Euro alabilirsiniz. Altın olarak da Çeyrek veya Gram alabilirsiniz.

Enpara'da Döviz ve Altın Alım/Satım İşlemleri

Mobil Üzerinde Döviz ve Altın Alım/Satım İşlemleri
Telefonunuza Enpara.com Cep Şubesi uygulamasını indirin. Uygulamayı açtığınızda giriş yapmadan Online Oranlar Fiyatlar kısmından Döviz ve Altın Fiyatları sekmesinden Alış/Satış fiyatlarını görebilirsiniz.

Uygulamaya giriş yaptığınızda Sol üst köşedeki menü ikonundan menülerde Alış/Satış sekmesi vardır buradan alım ve satım işlemlerinizi yapabilirsiniz. Alış diyerek döviz ve altın alabilir, Satış diyerek bunları tekrar TL cinsine çevirebilirsiniz. Çapraz İşlem kısmından ise USD/Euro Al ve Sat yapabilirsiniz.

Alış sekmesine tıkladıktan sonra Almak istediğiniz Döviz cinsini veya Altını seçin. Alış fiyatınız anlık orada çıkacaktır. Örnek olarak Dolar almak istiyorsunuz, Alınacak Miktar kısmına almak istediğiniz dolar miktarını yazın ve TL karşılığı anlık kura göre çıkacaktır. Vadesiz TL hesabındaki paranızdan Al diyerek dolarınızı alabilirsiniz.

Alış Fiyatınız: Enpara'dan sizin aldığınız dövizin değeri yani size maliyeti.
Satış Fiyatınız: Dövizin Türk lirasına çevrilerek kazancınızı gösterir, Enpara'ya satış fiyatınız dır.

Anlık olarak döviz ve altın alımını Vadesiz TL hesabınızdan yapıyorsunuz. Birikim veya Vadeliden yapamazsınız. Döviz veya Altın almak içinse bu paritelerin Vadesiz hesaplarını oluşturmanız gerekir. Bu hesapları İnternet üzerinden Enpara hesabınıza giriş yaparak ücretsiz oluşturabilirsiniz. Her hesaptan sadece bir defa oluşturabilirsiniz. Bu hesaplar ise şu şekildedir;

Vadesiz USD: Aldığınız Doların tutulduğu vadesiz hesaptır.
Vadesiz EUR: Aldığınız Euro'nun tutulduğu vadesiz hesaptır.
Altın: Altın hesabıdır. Aldığınız Çeyrek ve Gram altının TL cinsinden tutulduğu hesaptır. Yatırım olarak Gram altın almanızı öneririm.

Enpara'da Döviz ve Altın Alım/Satım İşlemleri

İşlem saatleri dışında ise Alış/Satış makası çok fazladır. Örnekle ABD Doları anlık 2,90 olsun bu fiyatın banka tarafından size satışı 2,93 sizden alışı ise 2,87 değerindedir, işlem saatleri dışında. USD için alış ve satış da koyduğu komisyon yüzde iki veya üç (0,03-0,02) arasında olup Satış - Alış = 0,06-0,05 değerindedir.

Bu yüzden işlem saatleri dışında ben Döviz veya Altın almanızı ve satmanızı önermem. İşlem saatleri için bankanın komisyon oranı 1000'de 1 şeklindedir.

Dolar Kazancı Hesaplama;

(Ana Para TL) / (Alış Dolar Kuru) * (Satış Dolar Kuru) = Toplam Kazanç

(Toplam Kazanç) - (Ana Para TL) = Toplam Kar

Burak AVCI - Update: 12.03.2021