6 Aralık 2014

Yeni Nesil Toolbar ve Tarayıcı Virüslerini AdwCleaner ile Temizleyin

AdwCleaner Kullanımı

Son zamanlarda birçok kullanıcı bilgisayarına dikkat etmeden kurduğu veya bilmeden tıkladığı bir link ile bilgisayarınızda kullandığınız tarayıcının anasayfasını değiştiren, istemediğiniz toolbar ve eklenti yazılımları yükleyen uygulamalara maruz kalıyoruz.

Bu yeni nesil virüsler genelde oltalama(Phishing) tekniği ile bilgisayarlara bulaşıyor. Facebook'ta oynamak istediğiniz bir oyun veya bir sayfa dan yüklemek istediğiniz ama aslında virüs olan bu yazılımlar ilk olarak bilgisayara kendini kopyalıyor. Daha sonra Google Chorme, Explorer ve Yandex gibi kullandığınız tarayıcıya kendi eklentisini yüklüyor ve ana sayfanızı değiştiriyor. Siz tarayıcınızı açınca birden fazla sayfa açılıyor ve pop-up reklamlar çıkmaya başlıyor. Bilgisayarı da aşırı yavaşlatıyor. Eklentileri kaldırmak için uzantılar kısmına girince otomatik tarayıcı kendini kapatıyor. Buna benzer yeni nesil virüsler 2014 ve 2013'de oldukça popüler oldu. Önümüzdeki senelerde bu tip saldırılar devam edecektir.

Search Protect Virüs

En çok kullanıcılar tarafından tuzağa düşürülen Browser Hijacker(Tarayıcı Virüsleri) ise; Search Protect, IEHelperMyStartSearch, You-Bar gibi genelde Sosyal Medya üzerinden bulaşan virüslerdir. Bu tip programlar genelde sizin yüklemeye çalıştığınız bir programın yanında yüklenir. Tarayıcınızı yavaşlatıp ana-sayfanızı değiştiren araç çubukları gibidir. Program Ekle/Kaldır'dan bu programları her ne kadar kaldırmaya çalışsanız bile bilgisayarın içine ve tarayıcıda eklenti olarak kendini kopyaladığı için sistemden tamamen atamazsınız.

Tüm bu zararlı yazılımları bilgisayarınızdan kolayca kaldırmak için AdwCleaner programını öneriyorum. Program kurulumuz yani portable olup buradan indirebilirsiniz. Programı çalıştırın ve Scan yapın. Tüm sonuçları otomatik bulup işaretleyecektir. Clean yapın ve hepsini temizledikten sonra bilgisayar yeniden başlatılacaktır. Size bulduğu tüm sonuçları rapor olarak program verecektir. Aynı zamanda raporları yerel diskinize (C:AdwCleaner klasörü olarak kaydedecek. İşlem bitince programı ve klasörü silebilirsiniz. AdwCleaner yazılımını güvenlik için yanınızda flash bellekte de taşıyabilirsiniz.

Son olarak virüslerden arınmış bilgisayarınıza iyi ve güncellenebilir bir Anti-Virüs kurmanızı öneririm. Benim önerim Avast Free olacaktır. Hem tarayıcı virüslerine karşı etkili hem de kendini güncelleyen ücretsiz bir koruyucudur. AVG ve Avira ücretsiz Anti-virüsleri tarayıcı virüslerine karşı pek etkili değiller ve kullanıcıyı uyarmıyorlar. Bu yüzden Avast'ı tercih etmenizi öneririm.

Ek olarak sisteminizi Malwarebytes Anti-Malware ile de taraya-bilirsiniz.

Yazan: Burak AVCI