25 Aralık 2013

Windows'a Kolay Ubuntu Kurulumu: Wubi

Windows işletim sistemi kullandığınız bilgisayara format veya herhangi bir program ile sabit diski bölümlere ayırmadan, biçimlendirmeden Ubuntu kurmak çok kolay. Wubi yazılımı sayesinde kurulumu ve kaldırması kolay Linux işletim sistemi olan Ubuntu'yu kurabilirsiniz.

Wubi'yi indirmek için gittiğiniz adreste Get the installer diyip açılan sayfada en aşağıdaki Not now, take me to the download diyerek dosyayı izleyebilirsiniz.

Wubi

Ana dizin Yerel Disk C'ye kurmanızı öneririm. Kurulum boyutu olarak en fazla 30 GB seçebiliyorsunuz. Yerel disk içerisinde ubuntu klasörü oluşturup içerisine kuruyor işletim sistemini. Bilgisayar yeniden başlatınca Windows veya Ubuntu hangisine girmek istediğinizi soran Boot ekranı geliyor. Eğer bilgisayardan Ubuntu'yu kaldırmak isterseniz Windows'a girip Program Ekle/Kaldır'dan kaldırabilirsiniz.

Wubi sayesinde hem Linux ile tanışmak isteyen hemde kolayca kurmak isteyenler için güzel bir uygulamadır. Disk bölme veya format işleri ile uğraşmak istemeden Hem Linux hem Windows kullanmak istiyorsanız Wubi tam aradığınız uygulama.

Sanal bilgisayar ile asla karıştırılmamalıdır, Wubi ile kurulan Ubuntu sanal bilgisayar değildir. Fakat dezavantaj olarak kullanıcıların söylediği, direk CD/USB ile format şeklinde yüklenen Ubuntu'dan biraz yavaş olduğudur. Bu yüzden Wubi yerine direk kurulmasını öneriyor çoğu kişi.

Kaynaklar
http://www.ubuntu.com/download/desktop/windows-installer
http://tr.wikipedia.org/wiki/Wubi
http://en.wikipedia.org/wiki/Wubi_(Ubuntu_installer)
http://tr.wikipedia.org/wiki/Ubuntu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.