8 Temmuz 2013

E-Ticaret ve İnternet ekonomisi Hafta 2 | Samsung i9500 Galaxy S4 Fiyat Araştırması

Üniversite Plus'ın düzenlediği Aylin Seçkin'in sunumu ile E-Ticaret ve İnternet ekonomisi dersinin ikinci haftasında farklı kategori ve ürünlerdeki fiyat araştırmasına değineceğiz. Aynı zamanda Türk veya Dünya'da 5 önemli E-Uygulama örneği ve Firmaların fiyat karartma tekniklerine Türk E-Ticaret firmalarından somut örnekler bulmaya çalışacağız.

1) 4 Farklı Kategoriden 4 Farklı ürün seçip, Ortalama fiyatları çıkaracağız. Fiyat farklılıkların yüzdesi nedir ve neden aynı ürün başka E-Ticaret platformlarında daha ucuz bununla ilgili notlar alacağız.

Ben şuan sadece 1 ürün için inceleme yapacağım. İlerleyen günlerde hakim olduğum teknoloji konusunda Laptop veya benzeri ürünler için yapacağım araştırmaları ayrı bir konu olarak açıp sizlerle paylaşacağım.

Kategori: Akıllı Telefonlar Ürün: Samsung i9500 Galaxy S4 16GB

akakce.com'da fiyat araştırması yaptım. Bu arada cimri.com sitesini ben kullanmıyorum çünkü hem kullanış hemde içerik bakımından daha amatör ve tüm siteleri göstermiyor. Karşılaştırma ve İnternette en iyi fiyat dökümünü akakce.com veriyor. Fiyat araştırması Temmuz 2013 verilerine aittir.

- En ucuz fiyatı veren site beyazesyam.com 1490 TL + Kargo Masrafı

- En iyi değerlendirmeye sahip satıcılar. Yani en iyi E-Bildirim ve onay almış yerler. Genelde 4 tane listelenir en ucuzu ise incehesap.com 1515 TL + Ücretsiz Hızlı Kargo

- En pahalı yerler. Resmi Distribütör garantili (Ana Yetkili Bayi) samsungavm.com 2000TL + Kargo Masrafı.
En Pahalısı ise hizlishop.com 2167TL + 5,90TL Kargo Masrafı (samsungavm.com'den bile pahalı satıyor amacı ne anlayamadım. Sanırım en pahalı fiyata bu telefonu ben aldım diyen kodaman kişiler oradan alıyor :)

- En Pahalı ve Direk Ana Distribütör fiyat baz alırsak samsungavm.com 2000TL ve En ucuz beyazesyam.com 1490 TL ikisininde Kargo Masrafı olduğu için, (2000-1490= 490TL) Aradaki fiyat farkı 490 TL yaklaşık %25 daha ucuz peki Neden?

- Samsung S4'ler için en önemli faktör telefonun Resmi Distribütör Garantili olmasıdır. En ucuz ürüne bakarsanız sadece 2 Yıl firma garantisi Paralel İthalat ibaresini görürsünüz yani Gray Cihazdır. Ne demektir Gray Cihaz? Getiren firma direk ana Resmi Distribütör firması değil. Güney Kore'den belli sayıda ürün getiren herhangi bir ithalatçı firma. Bir TELPA, KVK, SAMSUNG Garantisi yok sadece ithalatçı firma garantisi var. Bu yüzden Gray Cihazlarda fiyat daha ucuz.

- Peki Gray Cihaz 1490 TL'ye de var 1700 TL'ye de var. Buda firmanın elindeki stok ve yaptığı kampanaya ile ilgilidir. Yoksa hepsinde cihaz aynı ve Paralel İthalattır. Kiminin elinde fazla stok vardır kiminde az.

- Bu arada akakce'de fiyatları Tek Çekim, Havale, Taksitli Fiyatlar ve Kargo Dahil şeklinde seçenekler ile firmaları da listeleyip bakabilirsiniz. Dediğim gibi Samsung S4'ler için en önemli faktör telefonun Resmi Distribütör Garantili olmasıdır. Bunun dışında oynayan 50-60 TL fiyat farkları, satıcı firmanın elindeki stok, kampanya durumu ve reklam gideri ile alakalıdır.

- Zincir Mağazalarda ise Darty 1899 TL, Teknosa 1999 TL, Bimeks 1999TL fiyatında satıyor. Zincir Mağazalarında fiyat araştırması yaptığımda sayı çok oynamıyor. 1900 ile 2000 arasında genelde fiyat. Sadece %10 oynuyor. Buda Reklam giderleri ve kampanya ile alakalıdır. Çünkü Zincir mağazalar direk Resmi Distribütör Garantili olmak zorunda olduğu için fiyatı çok oynatamıyor.

- En önemli kısma geldik Samsung S4'ler için. Resmi Distribütör Garantili olan telefonlar arasındaki fiyat farklılıkları.
En Ucuz: ucuztelefoncu.com 1720 TL + Kargo Masrafı
En iyi Geri Bildirim alan satıcı: novabazar.com 1799 TL + 8 TL Kargo Masrafı
En Pahalı (Ana Samsung Resmi Distribütörü): samsungavm.com 2000 TL + Kargo Masrafı
Fiyat Farkı ise Kargo Masraflarını çıkarsak (2000-1720= 280TL) Yaklaşık %14 bir fark var. Hadi içimize sinmedi biz En iyi geri bildirim yapan yerden almak istedik (2000 - 1800= 200 TL) %10 fiyat farkı.

Peki %10 neden daha ucuz derseniz, Firmanın amacı %10 kampanya yapıp ürünü daha fazla satarak müşteri ve pazar çekmeyi çalışmaktadır. Onun dışında iki yerde de ürün aynıdır çünkü Resmi Distribütör Garantisi vardır.

Umarım Samsung i9500 Galaxy S4 16GB alacak arkadaşlar için yararlı bir yazı olmuştur.

2) En önemli Türkiye'deki 5 E-Uygulama kendim için sıralayacak olursam.
E-Fatura veya E-Devlet (Devlet işleri ve Fatura ödemelerini takip etmek)
E-Randevu (Online Hastane Randevu sistemi)
E-Öğrenme Otomasyonları ve Uygulamaları (E-Üniversite gibi sistemler Uzaktan Eğitim)
E-Posta (Olmazsa Olmaz)
E-Kitap (PDF ve Tablet Kitap)

3) Firmaların fiyat karartma tekniklerine Türk E-Ticaret firmalarından somut örnekler?
Bu konu hakkında çok bilgim yok açıkçası konuyu da çok anlamadım. Daha detaylandırılıp konu açıklanırsa araştırma yapabilirim.