13 Mart 2020

Corona Virüsü Nedir? Nasıl Engellenir ve Corona Virüsü COVID-19 Canlı Haritası

Corona Virüsü Nedir? Nasıl Engellenir ve Corona Virüsü COVID-19 Canlı Haritası

Koronavirüs ya da Corona Virüsü olarak bilinen COVID-19 kodlu hastalık 2019 yılı itibariyle Çin'in Wuhan bölgesinde çıkıp tüm dünyaya yayılan bir virüstür. Virüs ile temastan semptomların oluşmasına kadar geçen sürenin 2 ile 27 gün sürdüğü görülmüştür. Semptomlar arasında yüksek ateş, öksürme ve nefes almada güçlük bulunmakta olup virüs ölüme sebep olabilmektedir. Şuan için bilinen bir ilaç veya aşısı yoktur. Virüse yakalanan kişiler 14 günlük izole bir ortamda tutulmalıdır veya evden çıkmamalıdır.

Corona virüsü bugün itibariyle yaklaşık 128 bin kişide teşhis edilmiştir. Bunun 81 bini Çin'de olup bu oran %63'tür. Sonra sırayla en çok vakanın görüldüğü ülkeler İtalya, Çin ve Güney Kore geliyor. Türkiye açısından baktığımızda ülkedeki kişilere bulaşma oranı daha azdı fakat Çin/Dünya oranı azalıyor olup, virüs dünya genelinde salgın bir hastalığa doğru gidiyor.

Corona Virüsü COVID-19 için canlı istatistiksel veri paylaşımı yapan Johns Hopkins University (JHU) sitesinden anlık vakaları takip edebilirsiniz. Şuan Türkiye'de tespit edilmiş ve onaylanmış bir adet vaka bulunmaktadır. Eğer yurt dışı giriş ve çıkışlar için daha fazla tedbir alınmazsa virüs Türkiye genelinde daha da yayılabilir.

Corona Virüsü Nedir? Nasıl Engellenir ve Corona Virüsü COVID-19 Canlı Haritası

Şuan için Türkiye'de bu virüsü engellemenin en iyi yolu ilk olarak hiç bir vatandaşın mecbur olmadıkça yurtdışı seyahati yapmamasıdır. Hatta hava limanlarında vatandaşa sorulmalıdır mecburi seyahaet mi yoksa gezi içinmi diye. İkinci bir durum ise bu virüsün en çok görüldüğü ilk 10 ülkeye uçak seferlerinin ipral edilmesidir. Bu ülkeler bugün ki verilere göre; Çin, İtalya, İran, Güney Kore, Fransa, İspanya, Almanya, ABD, İsviçre ve Japonya'dır.

1) Coronavirus Live Map: Coronavirus COVID-19 Global Cases by the Center for Systems Science and Engineering (CSSE) at Johns Hopkins University (JHU)

2) Microsoft tarafından yayınlanan yeni COVID-19 Haritası; www.bing.com/covid

Şimdiye kadar ki toplam ölüm oranı 5 bin kişi civarında olup genelde ölenler 50 yaş ve üzeri hastalardır. Daha genç yaşta olan birçok hasta virüse yakalanıp hastalığı atlatmıştır. Eğer bağışıklık sisteminiz güçlü ise ve virüslerden korunmak için gerekli tedbirleri alıyorsanız Türkiye'de bu hastalık yayılsa bile korunma ihtimaliniz yüksektir.

Tüm haberlerde korunmak için genel olarak verilen bilgiler aslında soğuk algınlığı, grip, nezle gibi hastalıklardan korunmak için yapılan uygulamalar ile aynıdır. Elleri sık sık yıkamak, Dezenfekte ve kolonya ile temizlemek, uyku ve beslenme düzenine dikkat etmek, C vitami almak, toplu taşıma gibi alanlarda insanlar ve ortak kullanılan eşyalar ile fazla temas etmemek, hayvanlar ile fazla temas da bulunmamak, kişisel eşyaları ortak kullanmamak (bardak, havlu gibi) gibi birçok önlem yazabiliriz.

Maske kullanım konusundan bahsedecek olursak; Sadece hasta iseniz maske kullanınız. Onun dışında maske kullanmaya gerek yoktur. Hatta bilinçsiz maske kullanımı sonucu mikroplardan korunmazsınız tam tersi mikropları bünyenize daha hızlı ve kolayca alırsınız.

Corona Virüsünün Ekonomik Etkileri; Virüsün ölümden çok ekonomik olarak oluşturduğu tahribat daha fazladır. Artık hiçbir ürün veya kargo Çin'den gelmiyor ve ticaret engellendi. Birçok ülkeye yurtdışı uçuşları kalktı ve truzim sektörünü oldukça zedeledi. Özellikle Çin ekonomisi bu virüs sebebiyle durgunluğa girecek veya gerilemeye gidecektir.

Virüsün ülkeler içinde çoğalması ile birlikte iç ticaret işleride durgunluğa girecektir. Şimdiden İtalya'da insanlar pek dışarı çıkmıyor ve alış veriş yapmadığı için ekonomik olarak birçok iş yeri bundan etkileniyor. Aynı senaryo Türkiye'de olursa bizim iç ticaretimizde durgunluğa girebilir.

Çin'den şuan internet üzerinden alışveriş yapma devri ise kapanmıştır. Özellikle AliExpress, DHGate gibi sitelerden ürün aldığınızda artık Türkiye'ye kargolanmamaktadır.

Türkiye'de ise bu hafta itibariyle Sağlık Bakanlığının duyurduğu bir adet vaka sayesinde tüm marketlere vatandaşlar tarafından hücum edildi ve böyle giderse belli başlı ürünlerde tedarik sıkıntısı yaşanacak gibi görünüyor.

Burak AVCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.