26 Aralık 2019

TR Uzantısı BTK'ya Devredildi. Nic.TR'den Domain (Alan Adı) Aktarım İşlemini Başlatmak

TR Uzantısı BTK'ya Devredildi. Nic.TR'den Domain (Alan Adı) Aktarım İşlemini Başlatmak

Türkiye'deki ".TR" ülke uzantısını ve buna bağlı olan alan adlarını yöneten Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin (ODTÜ) kurumu NIC.TR'deki tüm yetkiler ve datalar BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu)'ya devredildi.

ODTÜ, 1991 yılından beri İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu (IANA/ICANN) ile birlikte .TR uzantılı alan adlarını sağlayan ve tahsisini yürüten yetkili konumundaydı. ODTÜ'nün söz konusu tahsisten yıllık en az 25 milyon TL gelir elde ettiği tahmin ediliyordu.

ODTÜ, tüm teknik işlemler bitene kadar www.nic.tr sayfası üzerinden yeni alan adı tahsisi ve yenileme işlemlerini de en geç 3 ay içinde durdurulacağını açıkladı.

BTK ise tüm sistemin .TR Ağ Bilgi Sistemi'nin (TRABİS) tarafından barınacağı ve yönetileceğini açıkladı. Bu yüzden alan adınızı 3 ay içerisinde .TR kayıt operatörü yapan bir firmaya yönlendirmeniz gerekecektir. TRABİS alt yapısı Domain yenileme veya DNS yönetimi gibi bir hizmet verecek mi? şuan için bilinmiyor. Bundan dolayı ben burakavci.com.tr adresini yine ODTÜ'ye bağlı METUnic'e ücretsiz şekilde taşıdım.

Eğer TRABİS ileri de domain barındırma, yenileme, satış gibi işler yaparsa ve alt yapı, hizmeti iyi olursa orayı düşünebilirim. Fakat şuan 3 aylık bir zaman zarfı olduğu için alan adınızı acilen taşımanızı tavsiye ederim. 23 Aralık 2019'da başlanan taşıma işlemleri 3 ay daha sürecektir.

Önemli: Transfer işlemini asıl yapma sebebim 3 ay sonra NIC.TR kapanacağı zaman TRABİS'de benim Domain ve DNS bilgilerim nasıl barınacak, yenileme yapabilecek miyim? DNS güncelleme yapabilir miyim? gibi sorulara cevap olmadığı için hızlı ve ücretsiz olarak METUnic'e taşıdım. İleri de şekillenecek duruma göre eğer TRABİS yapısı yenilenmiş bir NIC.TR gibi olursa tekrardan oraya taşırım. Bu yüzden sizinde şimdilik METUnic adresine taşımanızı öneririm her ihtimale karşı. Her şey netleşince TRABİS veya başka bir Register'a taşıma yaparsınız.

Nic.TR'den Domain (Alan Adı) Aktarım İşlemini Başlatmak

İlk olarak www.metunic.com.tr adresinden bir kullanıcı oluşturarak kayıt işleminizi tamamlayın ve giriş yapınız.

Domain adresinizi METUnic adresine devretmek için www.nic.tr adresine giriş yapın ve Aktarım Yapmak için Tıklayınız seçeneğine tıklayınız. Aşağıdaki gibi Aktarım işlemini başlatmak istiyorum linkine tıklayıp Nic.Tr üyeliğiniz ile giriş yapınız.

TR Uzantısı BTK'ya Devredildi. Nic.TR'den Domain (Alan Adı) Aktarım İşlemini Başlatmak

* METUnic'e aktarmak istediğiniz alan adlarını seçtikten sonra Devam Et butonuna tıklayınız.

* Gelen ekranda , Telefon Doğrulama alanına kullanmakta olduğunuz telefon numarasını yazınız ve Kayıt Operatörü Seçimini “ODTÜ GELİŞTİRME VAKFI BİLGİ TEKNOLOJİLERİ A.Ş. (METUnic)” olarak işaretleyiniz.

* Muvafakatname'yi okuyup onaylayınız.

* Aktarmak istediğiniz Alan Adlarını Kontrol” ettikten sonra Devam Et butonuna tıklayınız.

TR Uzantısı BTK'ya Devredildi. Nic.TR'den Domain (Alan Adı) Aktarım İşlemini Başlatmak

Bu aşamadan sonra METUnic sayfasına yönlendirileceksiniz. Telefona gelen onay kodunu ekrana girerek Aktarım işlemini tamamla diyerek transfer işlemini bitirebilirsiniz. Tüm DNS ayarlarınız otomatik taşınacaktır, bir değişiklik yapmayınız.

TR Uzantısı BTK'ya Devredildi. Nic.TR'den Domain (Alan Adı) Aktarım İşlemini Başlatmak

Ana panelden Domain adresinizi görebilirsiniz. Taşıma işlemi hızlı, ücretsiz ve başarılı olup herhangi bir kesinti ile karşılaşmadım.

Burak AVCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.