22 Aralık 2019

Fauda Dizisi - İsrail ve Filistin Arasındaki Bitmeyen Savaş

Fauda Dizisi - İsrail ve Filistin Arasındaki Bitmeyen Savaş

Netflix dizi serilerinden biri olan İsrail yapımı olan Fauda, 2015 yapımı olup toplamda 3 sezon ve 36 bölümden oluşuyor. Türkçe Dublaj olarak seyredebileceğiniz dizi Filistin ve İsrail arasında yaşanan gerilimi ve savaşı konu almaktadır. Fauda ise kelime anlamı olarak Arapçada Kaos demektir.

Dizide Yaser Arafat ölümü sonrası günümüz Filistin konu alınmıştır. Aktif olan paramiliter örgüt ve siyasi partiler olan El Fetih ve Hamas’dan bahsetmektedir. İsrail Savunma Bakanlığına bağlı Anti Terörist birimi bu örgütlere karşı operasyon yürütür. Filistin Koruma Gücü ve Hamas ise kendisinden ayrılan örgütleri kontrol etmeye çalışarak bölgede tek hakim güç olmak ister.

İkinci sezonda ise IŞID’in Filistin’e yayılmak ve orada örgütlenmeyi istediğini anlatır. Hamas, Filistin Koruma Gücü ve İsrail bunu istemez. IŞID yapılanmasını bitirmek için çalışırlar. 26 Aralık 2019 tarihinde dizinin üçüncü sezonu da çekilmiştir ve Netflix'de Türkçe Dublaj olarak yayınlanmıştır. İsrail yapımı olan dizi oldukça başarılı olup diğer sezonların da geleceğine eminim.

Fauda Dizisi - İsrail ve Filistin Arasındaki Bitmeyen Savaş

Dizi genelde Filistin veya Batı Şeria (West Bank) olarak bilinen bölgede geçip Nablus, Ramallah gibi şehirler genelde işlenmiştir. Aşağıda günümüz ve eski Filistin toprakları hakkında bilgi vermeye çalıştım. Ayrıca Filistin ve İsrail savaşı için önemli başlıklarıda paylaşacağım.

Fauda Dizisi - İsrail ve Filistin Arasındaki Bitmeyen Savaş

Fauda Dizisi - İsrail ve Filistin Arasındaki Bitmeyen Savaş

Fauda Dizisi Önemli Başlıklar

Batı Şeria (West Bank): Günümüz Filistin toprakları ve Gazze'de olmak üzere. Nüfusu 2.5 Milyon.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ): Filistin direniş örgütüdür.

Hamas: Filistinli paramiliter örgüt ve siyasi parti. Başkanı Halid Meşal.

Filistin Ulusal Yönetimi: Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ni yöneten geçici bir idari örgüttür.

El Fetih: 1959'da kurulan Filistin kökenli direniş örgütü ve siyasi partidir.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF): Israel Defense Forces

Mossad: İsrail gizli servisidir.

İsrail: Yahudilerin ülkesi olup Başkenti Kudüs ve Tel Aviv'dir. Nüfus 10 Milyon civarı olup para birimi Yeni İsrail şekelidir. Resmi dili ise İbranice'dir. Davud'un Yıldızı genel armalarıdır.

Burak Avcıoğlu - Update: 05.12.2020

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.