29 Eylül 2019

Kablosuz Ağ Menzilini Genişletmek için Access Point ve Powerline Karşılaştırması

Kablosuz Ağ Menzilini Genişletmek için Access Point ve Powerline Karşılaştırması

Kablosuz ağınızın menzilini genişletmek istiyorsanız genel de kullanacağınız cihazlar Access Point veya Powerline aletleridir. WiFi kapsama alanını genişletmek isteyenler genelde hız ve veri kaybı yaşamak istemez. Access Point ve Powerline arasında araştırma yaptığımda en iyisinin Powerline cihazlar olduğunu söyleyebilirim.

Kendimden örnek verecek olursam. Binam yeni ve elektirik tesisatı en son sistem döşendiği için Powerline tercih ettim. Powerline bildiğiniz gibi evdeki elektrik hatları üzerinden internet bağlantısını dağıtmaktadır. Access Point ise kablosuz modemden topladığı sinyalleri yakalayıp belli bir sinyal seviyesi yaratarak tekrar yaymaktadır. Bu durum veri ve hız kaybına yol açıyor. Oysa ki Powerline direk bakır kablo üzerinden çalıştığı için veri ve hız kaybı daha azdır.

Access Point Cihaz Örnekleri
TP-Link AC750 Wi-Fi Range Extender (Access Point)

Powerline Cihaz Örnekleri
TP-Link TL-WPA4220 KIT 300 Mbps AV600
TP-Link TL-WPA4226 KIT 300 Mbps AV600
TP-Link TL-WPA8630 KIT 1300 Mbps AV1200
TP-Link TL-PA8030PKIT Powerline Adaptör

Eğer eviniz 2 veya 3 katlı ise, arka odalar ve modem arasındaki mesafe çok uzakta ise Powerline cihaz öneririm. NetWork cihazlarda ise marka her zaman TP-Link tavsiye ederim, başka markalara çok bakmanıza gerek yoktur.

TP-Link TL-WPA4220 KIT 300 Mbps AV600 cihazını Ekim 2019 tarihi itibariyle 365 TL'ye internet üzerinden satın aldım.

1) İlk olarak büyük adaptörü çekmesi istediğiniz odadaki bir fişe takınız. Sonra küçük olan Powerline adaptörü Fiber Modem'in yanındaki prize takınız. 2 adaptörde prize tek başına takılı olsun her hangi bir üçlü girişi olan kablo veya çoğaltıcı olan prize takmayınız. (Plug powerline devices into wall outlets. Do not use power strips after setup)

2) Küçük adaptörde tek ethernet girişi vardır. Buraya RJ-45 ethernet kablosunu takınız ve diğer ucunu Fiber Modem'in LAN-1 girişine takınız.

3) Küçük adaptördeki Pair yazan butona 1-2 saniye kadar bas-çek yapınız. Bu işlemden sonra LED üzerinde bulunan Power güç ışığı yanıp sönmeye başlayacaktır.

4) Sonra 2 dakika içerisinde diğer büyük powerline adaptöre giderek alt kısımda bulunan Pair butonuna 1-2 saniye basılı tutup bırakınız.

5) Cihazlar üzerinde bulunan Power güç ışığı sabitlenecek ve ardından Home ışığı yanmaya başlayacak. Bu işlem sonrası iki adaptör arası bağlantı sağlanmış olacak.

6) Büyük adaptörün arkasında veya üzerinde WiFi SSID ve Şifresi yazacaktır. Kablosuz bağlantıyı bu bilgiler ile sağlayabilirsiniz.

7) Eğer Powerline cihazınızın SSID ve Şifresini değiştirmek isterseniz önce Default Powerline WiFi ye bilgisayar ile bağlanın. Daha sonra Browser'dan tplinkplc.net adresini açın. Kullanıcı adı ve şifre admin olarak giriniz. Wireless sekmesinden Settings kısmından SSID ve Şifre değiştirebilirsiniz.

Diğer Özellikleri ve Deneyimler

* Büyük Adaptörden internet bağlantısını ethernet kablo ile de alabilirsiniz. 2 Lan Portu mevcuttur.

* Büyük Adaptörü tek başına bir Access Point olarak kullanabilirsiniz.

* Powerline kesinlikle öneririm veri kaybı veya bağlantı kopması yaşanmadı eve bağladıktan sonra.

* Powerline ayarlarını tplinkplc.net adresinden yapabilirsiniz.

* Tüm kurulumlar bitince ve WiFi Powerline çekince başka prize ikinci büyük adaptörü takabilir, taşıyabilirsiniz.

Burak AVCI - Update: 29.10.2020

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.