30 Mayıs 2019

Gösterge Faiz Nedir, Güncel Oranı Kaçtır ve Banka Mevduat Faiz Oranları Mayıs 2019

Gösterge Faiz Nedir, Güncel Oranı Kaçtır ve Banka Mevduat Faiz Oranları Mayıs 2019

Gösterge faiz oranı veya piyasada bilinen diğer adı ile merkez bankası faiz oranı; vadesine iki yıl kalmış, 3 veya 6 ayda bir olmak üzere kupon ödemesi olan devlet tahvilleri arasında en çok en çok işlem gören yani likit veya son 3 işlem günü içinde en çok alım-satım yapılan devlet tahvilinin faiz oranına denir.

Tahvil faiz oranı, serbest piyasadaki diğer faiz oranlarını da etkileyen gösterge görevi görmektedir. Daha da detaylı açıklayacka olursak yukarıdaki resimde 30 Mayıs 2019 gösterge faiz oranı 25,74 seviyesindedir.

Bankalara bu faizden borçlanarak sizin Türk Lirası (TL) mevduatınıza aylık, 3 veya 6 aylık faiz oranları size sunar. Sizde Net getirisi yüksek olan oran ve bankayı seçerek paranızı aylık veya daha uzun vadeli değerlendirirsiniz.

Genelde bankalar E-Mevduat hesabı adı altında %20 ve üzeri faiz oranı vermektedir.
Örneğin aylık yani 32 günlük QNB Finansbank Enpara şuan %21-22 faiz vermektedir. Piyasada ise en fazla %24 oranına kadar çıkılabilir bu. Siz net getiriye göre hesabınızı yapıp paranızı değerlendirmeniz gerekir. Aynı faiz oranını veren bankaların aylık size verecğei net kazanç aynı olmayabilir.

Bankanın kendi faiz hesaplama ve kesinti yöntemi bankada gizlidir. Siz hangi bankadan daha çok net kazanç elde ediyorsanız orada yatırımınızı yapınız. Şuan Gösterge Faizi %29-30 olup Banka mevduat faizleride %26-28 olursa bireysel yatırımcılar Dolardan ziyade Türk Lirasına yönelebilir.

Güncel Gösterge Faizi Oranı: www.bloomberght.com/tahvil/faiz

Burak Avcıoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.