18 Kasım 2016

Scrum Etkinlikleri Nelerdir? Scrum Events

Scrum Etkinlikleri Nelerdir? Scrum Events

Scrum çalışma metedolojisi içerisinde birçok uyguladığımız Scrum etkinlikleri vardır. Bu etkinlikler Scrum'da olmayan toplantı ihtiyacını asgari seviyeye düşürmek için kullanılır. Bu etkinlikler verimli zaman aralıklarını Development Team için oluşturup daha kaliteli çalışmasını sağlar. Etkinliklerin en önemli kriterlerinden biri Time-Boxed süreleridir.

Sprint başladığı zaman süresi 1 haftadır ve Sprint Review zamanı geldiğinde artık Sprint bitmiştir. Bundan dolayı Sprint süresi uzatılamaz, 2 veya 4 hafta şeklinde planlanıp koşulur. Aynı şekilde Daily Scrum'a da 15 dakika zaman ayrılmıştır. Scrum'daki etkinlikler şeffaflığı ve gözlemi mümkün kılmak için özel olarak tasarlanmıştır. Bu etkinlikleri aksatmak veya birini bile kullanmamak şeffaflığı azaltır. Scrum etkinliklerinden kısaca bahsetmek gerekirse;

1) Sprint Planning (Product Owner-Development Team-Scrum Master)
Sprint başlarken yapılacak olan ilk etkinliktir. Scrum'ın yapılması en zor etkinliklerinden biridir. 1 aylık Sprint için 8 saat, 2 haftalık Sprint için 4 saat Time-Boxed süresi vardır. Toplantının ilk kısmına Product Owner katılır ve PBI'lar öncelik sırasına göre Development Team'in kapasitesi ile doğru orantılı şekilde alınır. İlk toplantı Ne yapacağız? toplantısıdır. Toplantının ikinci kısmı olan Nasıl yapacağız? kısmına Product Owner katılmak zorunda değildir ancak ulaşılabilir olmalıdır. İkinci kısımda Development Team PBI'ları Task'lara bölerek işi detaylandırır ve planlar.

2) Daily Scrum (Development Team-Scrum Master)
Günlük 15 dakika Time-Boxed süresi vardır. Daily Scrum hergün yapılır ve Scrum Master katılmak zorunda değildir. Sadece yapıldığından emin olmalıdır.

3) Sprint Review (Paydaşlar-Product Owner-Development Team-Scrum Master)
Ortaya çıkan ürünün paydaşlara sunulmasıdır. Toplantıdan Product Owner sorumludur. 1 aylık Sprint için 4 saat, 2 haftalık Sprint için 2 saat Time-Boxed süresi vardır.

4) Sprint Retrospective (Product Owner-Development Team-Scrum Master)
Scrum Team'in Kaizen aldığı ve aksiyonlar çıkararak takımı nasıl daha efektif yapılması gerektiği için kararlar alınan etkinliktir. 1 aylık Sprint için 3 saat, 2 haftalık Sprint için 1,5 saat Time-Boxed süresi vardır.

* Scrum'da Sprint Zero adında bir etkinlik yoktur. Fakat takım yeni Scrum kültürü ile tanışıyorsa Hazırlık Sprint'i koşar. Bu bir Scrum antrenmanı olup Scrum'ın kendi içinde olan bir etkinlik değildir.

* Scrum'da Grooming(Backlog Grooming) yeni adı ile Refinement etkinliği yoktur ama takımlar daha kaliteli ve efektif planlama yapmak için bu etkinliği yapabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.