3 Ekim 2016

Viski Nasıl İçilir, Viski Markaları ve Viski Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Viski Nasıl İçilir, Viski Markaları ve Viski Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Viski, İrlanda ve İskoçya lehçelerinde "yaşam suyu" anlamına gelen "Uisge Beatha"dan gelmektedir. Arpa, buğday, çavdar veya mısırdan damıtılarak yapılan ve meşe fıçılarda dinlendirilerek olgunlaştırılan bir tür alkollü içkidir. Viski genelde sek veya buz konularak içilen bir içkidir. İçimi kolay olsun diye iki parmak viskiye birkaç damla su konulabilir. Bu sayede içindeki aromalar ve tatlar daha belirgin biçimde ortaya çıkacaktır. Viski içine ekstra başka bir şey konması veya başka bir içecek ile karıştırılması gerekmez çünkü kokteyl içkisi değildir. Daha çok viski içmek bir kültürdür bundan dolayı diğer içkiler ile karıştırılmaması gerekir.

Viski Kültüründe yarım bardak viski içerisine bir veya iki tane buz koymanız yeterlidir. Bazı kişiler içimi kolaylaştırmak için suda koyabiliyor. Malt viskilere pek buz konulması önerilmez. Malt viskiye sadece az miktarda su konulması önerilir. Harmanlanmış İskoç, İrlanda, Kanada ve Amerikan Bourbon viskilerini içerken buz konmasının bir sakıncası yoktur.

Önerilen viski içimi viski bardağının yarısına veya iki parmak ölçüsünde viski koyduktan sonra iki adet buz ile tüketilmesidir. Viski içerken yanında Bitter Çikolata, Badem, Kuru Et, Füme Balık tüketebilirsiniz. Viski ve Puro ikilisi de en çok tercih edilen kültürler arasındadır. Buzlu viski içimine “On The Rocks” adı verilir. Viskiyi içindeki tatları keşfetmek için içtiğiniz özel anlarda, birkaç tatlı kaşığı kadar su katarak temsili koku ve tatları açığa çıkarabilirsiniz.

Viski Nasıl İçilir, Viski Markaları ve Viski Hakkında Bilmeniz Gerekenler

* Viski şişesi üzerinde “Whisky” yazarsa İskoçya, Kanada, Japonya “Whiskey” yazıyorsa İrlanda, Amerika üretimidir.

* Bir viskiye resmi olarak İskoç viskisi denilebilmesi için yıllandırma süresi en az 3 yıl olmalıdır. Viski dinlendirmeleri birkaç yıl olabileceği gibi, 20 yıldan fazla da olabilir. Sek içilen viskilerin 12 yıl (Chivas Regal), buzla içilen viskilerin ise en az 3 yıl bekletilmiş olmaları gerekir.

* Yukarıda da bahsettim gibi Viskiye meyve suları, kola veya çeşitli katkı maddeleri konmamalıdır. Viski bir karışım, kokteyl içkisi değildir.

* Viski ile birlikte genelde çikolata tüketilmesini ben pek tavsiye etmiyorum. Zaten viskinin yanında aperitif bir şeyler yememeye özen gösteriniz. Sadece damak tadı değişmesi için tuzlu badem veya kaju tüketebilirsiniz.

Single Malt Viski veya Türkçe adı ile Tek Malt viski tek bir damıtım evinden çıkan viski demektir. Harman viskilerde ise birkaç malt viskinin damıtımı ile oluşmaktadır. Single Malt viskiler İskoçya'da daha çok üretilmektedir. Single Malt viskilerin temel özelliği sadece su ve arpa maltı kullanılarak, genellikle tek bir arpa çeşidinden elde edilmiş olan İskoç viskisi olmasıdır. Üretim aşaması normal viski üretimiyle aynıdır fakat harman bir viski olmadığından single malt viskinin tat ve koku özelliklerini taşır.

* Blended Viski veya Türkçe adı ile harmanlanmış viski adı üzerine birçok viskinin karşımı ile harmanlanarak üretilen viski türüdür. Günümüzde de üretilen ve tüketilen viskilerin %90'nı harman viskilerden oluşur. İngiltere ve İskoçya'da en çok üretimi yapılmaktadır. Harman viskilerin bekletilme süresi minimum üç sene olup kaliteli Harman viskisi markaların içerisinde pahalı Single Malt viskilerin maltı bulunmaktadır.

* Viski asla sarhoş olmak için içilmez, Bu yüzden viski her zaman adam gibi içilir.

* Viskideki alkol oranı ise İskoçya ve Amerika'daki belirli yasalar gereği en az %40 alkol içermelidir. %40 altında alkol oranına sahip viski gördüğümüzde bunun viski olmadığını söyleyebiliriz. Türkiye'de satılan viskiler ise hacim olarak 20 CL, 35 CL, 50 CL, 70 CL, 100 CL, 150 CL, 300 CL olarak satılmaktadır.

* Viskilerin rengi, kaliteleri hakkında bir ipucu vermez. Açık renkli viskilerin hafif, koyu renkli viskilerin ağır olduğu yargısı da doğru değildir.

Viski Nasıl Saklanır sorusuna en iyi cevap; saklanan yer güneş görmemeli ve serin bir yerde saklanmalı. (Buzdolabı değil tabii ki) Şişe dik bir şekilde tutulmalı, mantarın ıslanması engellenmeli.

* İskoç viskileri üretildikleri bölgelere göre İslay, Highland, Lowland, Spyside isimlerini alırlar. Viski tahıl maltı ile önce mayalandırılıp sonra damıtılmasından üretilir. Viski harmanlamadan sonra tatlarının birbirine iyice karışması için birkaç ay daha fıçılarda dinlendirilir. Bu süreye Evlendirme Süresi denilir.

* Kaliteli viskiler, çeşni katması bakımından içinde İspanyol şarabı bekletilmiş Sheery adlı fıçılarda dinlendirilir. Sherry fıçıları, Bourbon fıçılarına göre beş kat daha pahalıdır.

* J&B adlı viski tam 42 çeşit viskinin harmanlamasıyla üretilmiştir.

Meleklerin Payı, kendi fıçısı içerisinde yıllanan viskinin her yıl buharlaşan yaklaşık %2'lik kısmına verilen özel bir isimdir.

* Damıtım evlerinin başında baş damıtıcılar bulunur. Bu kişiler tat, mayalama, fermente etme gibi işlemlerde ince kararlar verir.

* Viskinin faydalarından biraz bahsedecek olursak; bira gibi kilo aldırmaz. Haftada bir çeyrek bardak içmek kalp sağlığı için yararlıdır. İnsanın üzerindeki stresi azaltır. Viski sıfır karbonhidrat içeren bir içkidir, kan şekerinize herhangi bir etkisi olmadığı için istediğiniz kadar içebilirsiniz.

* İnternet üzerinde "List of Royal Warrant Holders of the British Royal Family" olarak aratırsanız Birleşik Krallık yani İngiltere Kraliyetinin kullandığı markaları ve viskileri görebilirsiniz. "List of Whisky Brands" olarak aratırsanız da dünya üzerinde üretilen güncel tüm markaları burdan inceleyebilirsiniz.

* 27 Mart Uluslararası Viski Günüdür. International Whisk(e)y Day olarak başta İskoçya olmak üzere tüm Dünyada kutlanır.

Dünyada tercih edilen en kaliteli viski markaları ise; The Macallan, Ardbeg, Glenmorangie, Lagavulin, Laphroig, Chivas Regal, Highland Park, Dewar's, Ferintosh.

Türkiye'de Satılan Bazı Viski Markaları

Chivas Regal Whisky
Chivas Regal Viski Güncel Fiyatları;
Chivas Regal (12 Yıllık) 20 CL
Chivas Regal (12 Yıllık) 35 CL
Chivas Regal (12 Yıllık) 50 CL

Ballantine's Whisky

Ballantine's Whisky (Alkol Oranı %40)
1827'den beri üretilen, Dünyanın ikinci en çok satan harmanlanmış kaliteli İskoç viski sidir. İçimi oldukça rahattır ve 12 yıllıklarını bulmanız mümkündür. Satılanlar arasında en iyilerden biri diyebilirim. Okunuşu Belintayns şeklindedir.

Jack Daniel's Viski

* Jack Daniel's (Amerika)
Jack Daniel's %40 Alkol barındıran bir viskidir. Brown Forman tarafından üretilen Amerikan viskisidir. Tadı çok iyi değildir ve acımsı hissiyat dediğimiz tarafı biraz fazladır. Johnnie Walker’dan bir kademe alt serttir ve keskinliktedir. İçim hissiyatı çok yumuşak olmayıp 3-4 yıllık harman bir viski markasıdır.

Jack Daniel's Tennessee Whiskey
Old No.7 Brand 35 CL Barkod: 5099873089712
Old No.7 Brand 50 CL
Old No.7 Brand 70 ve 100 CL

* J&B Scotch Whisky
J&B Scotch Whisky 35cl (2016 Fiyat 51,50 TL)

Lagavulin Whisky: 16-50 yıllık Single Malt viskidir. İskoçya'nın en ünlü tek harman viskilerinden biri olup Ocak 2021 itibarıyla 70 CL'lik fiyatı 600 TL'dir.

Bowmore: Single Malt İskoç viskisidir.

Tullamore DEW: İrlanda viskisidir.

The Balvenie: Single yani Tek Malt İskoç viskisidir. Üretim yeri The Balvenie Distillery olup İskoçya'daki Dufftown kasabasında damıtımevi bulunur.

Talisker Whisky: Single Malt İskoç viskisidir. Talisker Damıtımevinde üretilen viskinin marka sahibi Diageo PLC firmasıdır.

* Glenfiddich Whisky: Single Malt Scotch Whisky (12-50 Yıllık) Single Malt İskoç Viskisidir. 12-50 yıllıkları mevcuttur. Logosu geyik amblemidir.

Laphroaig 10: Single Malt İskoç viskisidir ve Laphroaig Damıtımevi (Laphroaig Distillery) tarafından üretilir. Fabrikası İskoçya, Port Ellen liman kentindedir. 10 yıllık bir Single Malt viski olup üretimi 1810 yılına dayanmaktadır.

The Macallan: Single Malt İskoç viskisi olup en pahalı ve Premium viski markalarından biridir. İskoçya Moray eyaletindeki Craigellachie bölgesinde bulunan The Macallan Distillery yani damıtımevinde üretilir. Birçok Harman viskide Macallan maltı ayrıca bulunur. Ekspresyon olarak birçok çeşidi bulunan viskinin 30 yıllık hatta daha fazla bekletilmiş Single Malt viskileri bulunmaktadır. En pahalı viski markaları arasındadır diyebilirim.

Kamiki Blended Malt Whisky: Japon viskisidir. Hacmen %48 alkol barındırır ve 50 CL'lik şişe fiyatı Ocak 2021 itibarıyla 600 TL'dir.

Dimple Gold Selection: Haig damıtım evinden çıkan İskoç Viskisidir. 30’dan fazla malt ve tahıl viskinin harmanlanması ile oluşuyor. Orta segment seviyede bir viskidir.

Bu makale bilgi vermek amacıyla yazılmış olup herhangi bir tanıtım veya reklam içermemektedir. Unutmayın, Viski de diğer tüm alkollü içkiler gibi sorumlulukla tüketilmesi gereken bir içecektir.

Burak AVCI - Update: 28.06.2022