23 Ağustos 2016

Linux'de Kullanılan Kabuğun(Shell) Değiştirilmesi

Linux'de Kullanılan Kabuğun(Shell) Değiştirilmesi

Linux'de herhangi bir Shell ekranı ile oturum açtıktan sonra farklı bir kabuğa geçilmek istenildiğinde o kabuğun ismini Shell'de yazdıktan sonra çağırmanız yeterlidir. Bu şekilde başka oturuma geçmeden aynı oturum üzerinden birçok kabuk ile çalışabilirsiniz. Kullandığınız kabuktan çıkmak için terminale "exit" komutu veya CTRL-D kombinasyonu ile sonlandırılıp bir önceki kabuğa dönebilirsiniz.

Örnek "/bin/sh" kabuğuna geçmek ve kabuktan çıkmak için;
# sh
# exit

Oturum açılırken kullanılan kabuk "chsh" komutu ile değiştirilebilir. Yine bu komuta "-s" parametresi verilerek oturum açılırken kullanılacak olan kabuk belirlenebilir. Yine aynı komut "-u" help ve "-v" version parametrelerini de alır. Root yetkisine sahip kullanıcı diğer tüm kullanıcıların oturum açılış kabuklarını değiştirebilir.

Linux'de chsh komutu "/etc/passwd" dosyasındaki ilgili kullanıcıya ait oturum açılırken kullanılacak kabuk alanını değiştirir. Dolayısıyla "chsh" komutu ile yapılan değişiklik bir sonraki oturum açılışında etkin olacaktır.

Çekirdekte olan kabukları görmek için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz;
# chsh -l
/bin/sh
/bin/bash
/sbin/nologin
/bin/ksh
/bin/tcsh
/bin/csh
/bin/zsh

Linux'de yüklü olan kabukların hepsi "/etc/shells" dosyası içinde tutulur. Cat komutu ile ilgili dosyayı inceleyebilirsiniz. Aynı zamanda yukarıdaki komutla da bu dosyanın içeriğini öğrenmeniz mümkündür.

Örnek olarak "/bin/ksh" kabuğuna geçelim;
# chsh -s /bin/ksh
Changing shell for root. Shell changed.

Kaynaklar
en.wikipedia.org/wiki/Chsh
en.wikipedia.org/wiki/Unix_shell
stackoverflow.com/questions/13046192/changing-default-shell-in-linux
Friendly Interactive Shell (Fish)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.