23 Mayıs 2016

Teknolojinin Yıkımı: Elektrikli Otomobil Tesla

Teknolojini Yıkımı: Elektrikli Otomobil Tesla

Otomotiv piyasasını yeniden şekillendirmek için yola çıkan Tesla Motors bir silikon vadisi şirketi olup elektrikli otomobil üretimi ile petrol ve türevleri ile çalışan eski teknolojiyi yıkmaya geliyor. Yenilenebilir enerji kavramı ile yola çıkan Tesla, başta Alman otomotivi olmak üzere sektörü komple değiştireceği düşünülüyor.

Firma 2003 yılında Martin Eberhard ve Marc Tarpenning adlı mühendislerin oluşturduğu küçük bir ekiple San Carlos'da faaliyetlerine başladı. Takip eden yıllar içinde ekip, bilişim, elektronik ve otomotiv sektöründen mühendislerle genişledi.2014 yılında almış olduğu patentleri serbest kullanıma açarak elektrik motorlarının gelişimine katkı sağlamış ve sağlamaya devam edecektir. Tesla Motors, 2015 Kasım itibariyle Türkiye pazarına "Tesla Motorları Satış ve Hizmetleri Limited Şirketi" adı altında giriş yapmıştır.

Tesla'nın Avantajlarını sıralayacak olursak;

1) 100 KM yol mesafesi için Akü şarjı 1 saatte yapılabiliyor. Bu seviye tek seferde 200, 300 Km olup 30 dk hızlı şarj teknolojisi ile geliştirilecektir.

2) Tek Pedal sistemi ile otomatik fren algılama sistemi vardır. Gazdan ayağınızı çekinde araba kendiliğinden yavaşlar ve bu sırada enerji üretir.

3) Doğal dil işleme sayesinde sağa(Right) veya sola(Left) sinyal vermek için bunu sesle söylemeniz yeterlidir. Yine buna bağlı olarak aracın sadece sizin sesinizi algılaması ve komutların ona göre hareket etmesi gibi özelliklerde eklenecektir.

4) Şanzıman ve Vites gibi eski teknolojiler yoktur. Ön ve Arka bagaj seçenekleri mevcuttur.

5) Güncellenebilir yazılım özelliği ile akıllı yol sistemleri, araç bilgisayarı, yapay zeka ve dahası Tesla'da mevcuttur. Akıllı telefonları araçların içine taşımak Tesla'nın önem verdiği bir konudur.

6) Tesla'nın seri üretimi ve pazarlanması ile birlikte büyük şehirlerde şarj istasyonları kurulacaktır ve petrol enerjisinden vazgeçilecektir.

7) Modellerden Tesla Model X ve Tesla Model S şuan en çok ilgi görenler arasındadır.

8) Araçlar hızlı, sessiz, sıfır zehirli gaz salınımı, yenilenebilir enerji gibi özellikler ile karşımıza çıkıyor.

9) Tesla'da otomatik park etme, uzun yollar için otomatik pilot seçeneği gibi sürücünün işini kolaylaştıracak teknolojiler eklenecektir.

Tesla için İnceleme videolarını kaynaklar kısmına ekledim. Tesla'nın satışı şuan Türkiye'de tam anlamıyla olmasa da ithal edilen 40 civarı Tesla araç Türkiye'de var ve bunlardan birkaçı ikinci el olarak satışa sunulmuş bile. Ortalama fiyatları ise 127.000-190.000 Euro arasında değişiyor.

Burak AVCI