5 Şubat 2016

Kablosuz Bağlantı Ayarlarını: WiFi Akademi

 Kablosuz Bağlantı Ayarlarını: WiFi Akademi
Kablosuz İnternet artık günümüzün vazgeçilmez teknolojilerinden biri oldu. Birçok ev ve ofiste kablosuz İnternet hizmeti bulunurken bu bağlantı türünün kolay ama çok da sorulan sorularını bu başlık altına toplayacağım. Kablosuz güvenlik, Bant genişliği, Kanal gibi birçok ağ ayarları hakkında bilgiden bahsedeceğim.

Kablosuz Ağ Modları: 802.11 standart olarak belirlenen kablosuz ağ standartlarında a/b/g teknolojileri eski teknoloji olup yeni olanlar 802.11n ve 802.11ac olan modlardır. Eğer modeminizde 802.11b/g/n veya sadece 802.11n varsa her zaman 802.11n olanını seçin. Çünkü hem menzil ve bağlantı kalitesi olarak artış olur hem de a/b/g standartlarını da destekler. Eğer modeminiz 802.11ac destekliyorsa onu seçili tutun.

Frekans: 2.4GHz ve 5GHz olarak standartlaşmıştır. 802.11ac özellikli bir Router cihazınız yoksa zaten 2.4GHz standart ile otomatik modeminiz çalışacaktır. 5GHz frekans özellği 802.11ac özelliği ile birlikte gelmiştir.

Bant Genişliği: Bu özelliği genel otomatik olarak ayarlayın Auto 20/40 MHz veya 40 MHz seçebilirsiniz.

Kanal: Genelde otomatik olarak seçebilirsiniz, İyi bir Modem kullanıyorsanız doğru kanalı kendisi bulacaktır. Fakat bağlantıda kopmalar ve gecikmeler oluyorsa kanal olarak 1, 6, 11 seçebilirsiniz. Kanal seçiminde etrafınızdaki Kablosuz ağlar ve kanalları da önemlidir. Etrafınızdaki kablosuz ağları Vistumbler programı ile taratıp kanallını görebilir ve buna göre farklı bir kanal seçimi yapabilirsiniz.

Güvenlik: Kablosuz ağlarda güvenlik en önemli unsurdur. Kablosuz şifreleme türü oluştururken WEP, WPA, WPA+WPA2 olanları seçmeyin sadece WPA2 olanını seçin. Ayrıca ağınızın dışarıdan görülmesini istemiyorsanız Kablosuz ağ adını (SSID) gizle seçeneğini aktif edebilirsiniz. Fakat bu özelliği aktif ederseniz kablosuz bağlantı ayarlarını cihazlarınızda manüel yapmanız gerekecektir.

Kablosuz ağlarda güvenlik konusunda üzerinde duracak olursak modem arayüz kontrol panelini default şifre ile bırakmayın. Sizin kablosuz ağınıza bağlanın biri varsayılan ağ geçidiniz olan örnekle 192.168.1.1 gibi  modem arayüz panelinize rahatlıkla bağlanabilir. Genelde buradaki giriş bilgileri varsayılan modem bilgileri olan admin ve ttnet olabiliyor. Mutlaka panel şifrenizi değiştirin.

Bir başka güvenlik örneği ise aylık veya belli periyotlarda kablosuz şifrenizi değiştirmeniz. Şifre kullanırken de büyük harf, rakam ve karakter birlikte kullanmanızı öneririm.

Kablosuz Ağ Adı (SSID): Türkçe karakter kullanmayın ve işaret kullanmamaya özen gösteriniz. Örnek SSID BurakNetwork gibi ağ adınızı belirleyebilirsiniz.

Veri Hızı: Kablosuz ağlar arası dosya transferini gösteren bağlantı hızlarıdır. 802.11n özelliği olan modemler ile gelen 300 Mbps ve üzeri 600 Mbps gibi değerler bulunmaktadır. Fakat bu özelliği kullanabilmek için bilgisayarın Wireless kartı da aynı hızda olması gerekir. Fakat günümüzde birçok cihazın Wireless kartları 54 Mbps ile çalıştığı için 300 Mbps özelliğini tam kullanmanız mümkün değildir. Fakat modem seçimi yaparken 300 Mbps ve üzeri olanları tercih etmenizi öneririm.

Burak AVCI - Update: 26.04.2022