26 Mayıs 2011

Siber Bağımsızlık: Sanal Topraklar ve .TR Domain Uzantıları

Siber Bağımsızlık: Sanal Topraklar ve .TR Domain Uzantıları

Uzun zamandır yazmayı düşündüğüm, Türkiye'deki kamu kuruluşlarının Domain uzantıları nasıl olmalıdır ve yapılması gerekenler nelerdir. Sanal Topraklarda, ülkeler arasındaki bağımsızlığın boyutu ne ölçüdedir, size birkaç örnek ile izah etmeye çalışacağım.

www.whitehouse.gov
www.usa.gov
www.cia.gov
www.justice.gov
www.army.mil (Dünya nın Ordusu)

Bu adresler Amerikanın kullandığı kamu kuruluşlarının web adresleridir. Amerika'nın web uzantısı .US dir fakat MIL veya GOV gibi devlet kurumlarının web sitelerinde gov.us veya mil.us gibi uzantıyı göremiyoruz. Fakat diğer ülkeler uzantılarını kullanırken, biz türkiye olarak gov.tr veya mil.tr olarak kullanmak zorundayız.

Siber Alanda www.army.mil adresi Dünya nın Ordusu şeklinde bir mesaj vermektedir. diğer tüm ordular "mil.tr" Amerikan Ordusuna bağlıdır ve alt koludur gibi Siber Alanda Kategori edilmiştir. (Domain Bazında)

Türk Silahlı Kuvvetleri son birkaç yıldır www.tsk.tr alan ismini kullanıyor. tsk.mil.tr Domain adresi şuan aktif değil, Google arama motoruna yazılınca da www.tsk.tr domain adı çıkıyor. diğer KKK,HKK,DKK ise bu tsk.tr domainin Sub Domain olarak eklenmiş.

Türkiye'nin .TR uzantısı verilen ana yeri olan ODTÜ www.nic.tr ise mil.tr uzantı hizmetini çıkarmış tsk.tr uzantı hizmetini aktif hale getirmiş.

Bu Domain değişimi ve "Sanal Topraklar" veya Siber Alandaki Hakimiyet sadece TSK için şuan geçerli
gibi gözüküyor. diğer devlet dairleri halen .GOV Domain uzantısının alt Kategorisi GOV.TR adresini kullanıyor.

www.egm.gov.tr, www.tbmm.gov.tr, www.saglik.gov.tr, turkiye.gov.tr

Bu kamu Domain lerin deki GOV.TR ibaresi yerine sadece .TR ibaresi kullanılmalıdır. Onun dışında Siber Alanda (Sanal Topraklarda) tbmm.gov.tr sanki whitehouse.gov yani Amerika yönetim merkezinin bir alt kolu gibi gözükmektedir. Siber Bağımsızlık işte burada karşımıza çıkmaktadır.

Türkiye'deki E-Devlet altyapısı turkiye.gov.tr tarafından sağlanmaktadır. Bu yapı Türkiye için bağımsız olup turkiye.tr alan adı ile temsil edilmelidir. Aynı şekilde bu yapıya ait bir mail servisi ve kullanıcı adlı kişi profili oluşturulup Sanal Fatura ve benzeri işlemler buradaki kişi tarafınca takip edilmelidir.

Rusya, Siber Güvenlik konusunda tüm alan adlarını .RU yaparak kademe kademe tüm kamu kuruluşlarından GOV ve benzeri uzantıları çıkardı. Sadece .RU alan adı ile önemli kamu kuruluşları temsil edilmektedir.

tbmm.tr
polis.tr (Alt Kolları Subdomain: egm.polis.tr)
saglik.tr (Alt Kolları: ssk.saglik.tr)
kamu.tr
turkiye.tr

Şeklinde, Devlet ve Kamu kuruluşları bu domain adreslerini kullanılmalıdır. GOV etiketinden kamu kuruluşları kademe kademe kurtulmalıdır. Bunun altyapısı ülkenin Bilişim Bakanlığı tarafından organize edilip uygulamaya geçirilmelidir.

Ek Bilgi: 1 Ocak 2010 tarihinde mil.tr uzantılı alan adları tahsisi durdurulmuştur. 30 Mayıs 2008 tarihinden itibaren, tsk.tr uzantılı alan adı tahsis edilmektedir. Kaynak: Nic.TR

Burak AVCI