27 Aralık 2023

Burgan Bank ON Plus Dijital Bankacılık ve Yüksek Mevduat Faiz Oranları

Burgan Bank ON Plus Dijital Bankacılık

ON Plus dijital bankacılık Burgan Banka ait olan Enpara benzeri şubesiz dijital bankacılık oluşumudur. Şubesiz bankacılık olarak bilinen Enpara aslında QNB Finansbank kuruluşu olup benzer oluşumu Burgan Bank İnternet bankacılığı olarak ON Plus hizmetini kurmuştur. Türkiye’de şubesiz bankacılık, ücretsiz ve komisyonsuz EFT, Havale işlemleri, yüksek mevduat faizi ve getirisi sebebiyle Enpara çokça tutulmuştu. Son zamanlarda Enpara kuruluşunun sunduğu imkanlar ve faiz oranları yetersiz kalınca yeni dijital bankacılık hizmeti olan ON Plus revaçta diyebiliriz. Peki ON Plus dijital bankacılığın sahibi olan Burgan Bank nasıl bir bankadır diye soracak olursanız; Burgan Bank, Türkiye’de faaliyet gösteren BDDK onaylı ve Kuveyt merkezli Arap sermayesine ait bir bankadır. Yasal ve güvenilir bir banka olup birikimlerinizi gönül rahatlığı ile tutabilirsiniz. Günümüzde Burgan Bank A.Ş. olarak faaliyet gösteren bankanın ATM cihazları bildiğiniz gibi çok yaygın değildir. ON Plus bankacılığı düşünenler için şu bilgiyi vermem gerekir; buna çözüm olarak İş Bankası ile anlaşmıştır. Tüm Türkiye’deki İş Bankası ATM cihazlarından ücretsiz para çekebilir ve kullanabilirsiniz. ON Plus dijital bankacılığın en dikkat çekici özelliği ise ufak mevduatlara bile yüksek mevduat faizi vermesidir. Sizlere kısa maddeler şeklinde ON Plus dijital bankacılığı hakkında bilgiler ve deneyimlerimi aktaracağım. Yazımı ara ara güncel tutacağım için takipte kalmanızı tavsiye ederim.

İlk olarak ATM ve para çekme hakkında ON Plus için bilgi vermem gerekirse; Örneğin Enpara dijital bankacılığında QNB Finansbank ATM cihazları kullanılmaktadır. Ayrıca ücretsiz para çekme işlemlerini Enpara Debit (Banka Kartı) kartınız ile DenizBank ve TEB ATM cihazlarından da yapabilirsiniz. ON Plus dijital bankacılığında ise Burgan Bank ATM cihazları kullanılırken ayrıca ücretsiz tüm İş Bankası ATM cihazlarından da ON Plus Debit kartınız ile para çekme işlemlerini yapabilirsiniz.

* ON Plus hesabı açmak için telefonunuza mobil uygulama olan ON Mobil uygulamasını indirip hesap açmanız yeterli olacaktır. Uygulamanın sahibi Burgan Bank A.Ş.  olup bankanın zaten ON Mobil, Burgan Mobil ve Burgan Asist uygulamaları Market ve Store alanlarda bulunmaktadır. Ben şahsen hafta sonu ON Mobil uygulamasını indirdim ve mobil uygulamadan canlı bağlantı şeklinde kayıt olarak hesap açtırmıştım. Bankaya veya şubeye gitmeden yanınızda yeni kimlik kartı ile 30 dakika içerisinde kolayca hesap açabilir ve aktif hale getirebilirsiniz.

* ON Plus dijital bankacılık 32 Gün (1 Aylık) TL (Türk Lirası) vadeli hesaba %46-47 oranında mevduat faizi vermektedir. Hatta bu oran 50 bin TL gibi paralara verilen bir orandır. Örneğin Enpara 100 bin TL altı mevduata %34 üstüne ise %39 faiz oranı vermektedir. Bu yüzden eski popülaritesi pek kalmamıştır.

* ON Plus gecelik birikim hesabı olarak bilinen ON Hesap içinde aynı faiz oranlarını vermektedir. Bu tip hesaplar genelde gündüz vadesiz gece vadeli gibi çalışıp günlük faiz oranı ve getiri vermektedir. Fakat ON Hesap için şu ayrıntı vardır, yatırdığınız 50 bin TL altı tutarın 3 bin TL gibi bir tutarını bloke eder ve geriye kalan mevduatı gecelik faize sokar. Örneğin sizin 10 bin TL paranız var ve ON Hesap içerisine aktardınız, 3 bin TL tutarını bloke ediyor ve 7 bin TL olan mevduata gecelik faiz işletiyor. 10 bin TL altı mevduatlar için biraz gereksiz buldum bu uygulamayı. Enpara bankacılığının gecelik birikim hesabı daha güzel çalışıyor diyebilirim. Ayrıca ON Hesap hafta sonu da çalışmıyor onun yerine parayı Cuma gecesinden bloke edip pazartesi size faiz kazancını veriyor. Oysa ki hafta sonu paraya ihtiyacınız olduğunda ve ON Hesap üzerinden paranızın bir miktarını çektiğinizde gecelik getiri faizi bozulmuş oluyor. Bence Burgan Bank ON Hesap sistemini Enpara gibi yapmalıdır. Cumartesi bile normal iş günüymüş gibi işlem görüp faiz kazancı ertesi gün hesaba yansıtılmalıdır.

* ON Plus üzerinden Döviz hesabı olarak Euro (EUR), Dolar (USD), Sterlin (GBP), Japon Yeni (JPY), Avustralya Doları (AUD), Kanada Doları (CAD), İsviçre Frangı (CHF), Kuveyt Dinarı (KWD), İsveç Kronu (SEK), Norveç Kronu (NOK), Danimarka Kronu (DKK) para birimlerinin hesaplarını açabilir ve Türk Liranızı bu döviz cinslerinden tutabilirsiniz. Bu kadar fazla döviz birimi alımına olanak sağladığı için ON Plus cidden iyi iş çıkarmıştır. Ayrıca Kıymetli Maden olarak Altın ve Gümüş Hesabı açarak Gram cinsinden de bu madenlere yatırım yapabilirsiniz. Altın Hesabı zaten Türkiye’de Dolar para biriminden de daha revaçta olan en temel yatırım seçeneklerinden biridir.

* ON Plus hesabınız için Debit (Banka Kartı) başvurusunu ON Mobil üzerinden yapabilirsiniz. Uygulamaya girerek Kartlar kısmından Kartlarım altındaki Hemen Başvur seçeneğinden ilerleyerek bir adet Mastercard özellikli Debit kart adresinize teslim alabilirsiniz. Sanal kart ise ben tercih etmiyorum.

ON Plus Dijital Bankacılık yazımı takip etmeye devam ediniz, güncelleme olarak Yatırımlar ve Hisse Senedi açma işlemlerinden ayrıca bahsedeceğim.

Burak Avcıoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.