6 Ocak 2024

2024 Yeni İnfluenza (Mevsimsel Grip) Virüsü, Belirtileri ve İlaçlar

İnfluenza (Mevsimsel Grip)

Covid-19 salgınından sonra hayatımıza grip yani İnfluenza virüsü daha şiddetli şekilde girmiştir ve her sene mutasyona uğrayarak daha zarar verici ve kalıcı olarak yaşamaya devam etmektedir. Eskiden üst solunum yolu hastalığı olarak bilinen grip hastalığına yakalanınca genelde Antibiyotik ilaçlar yerine Aferin, Parol veya Cold tipi günde üç defa alınan ilaçlardan üç dört gün içince ve dinlenince grip vücuttan çıkıyor ve bağışıklık sistemimiz Antibiyotik ilaçlara gerek duymadan vücuttan virüsü atıyordu. Önce Domuz Gribi sonra Koronavirüs ve varyasyonları derken şimdilerde mevsimsel grip olarak adı tam tanımlamayan fakat İnfluenza olarak belirtilen bu yeni virüs kış aylarının gelmesi ile birlikte başta çocuklar olmak üzere herkesi vurdu diyebilirim. Yeni İnfluenza virüsünün belirtileri genelde çocuklarda ateş, havale, burun akıntısı, halsizlik gibi reaksiyonlar olup küçük çocukları hastaneye yatıracak şekilde havale geçirmesine sebep oluyor. Yetişkinlerde ise durum ikiye ayrılıyor, eğer bağışıklığı kuvvetli bireyse genelde halsizlik, boğaz ağrısı, akıntı ve balgam şeklinde belirtiler varken bağışıklığı düşük yetişkinlerde direkt ağır halsizlik, bulantı, baş dönmesi gibi belirtileri olup önce Antibiyotikli Serum sonra ilaç tedavisi yapılıyor. Şu an yeni grip virüsü için tek çözüm Antibiyotik ilaçlar olup onun dışında günde üç defa içilen Cold ilaçlar, Zencefil Limon çayları ve karışımları, C Vitamini gibi takviyeler tek başına artık hiçbir işe yaramıyor. Antibiyotik ile birlikte anca yan takviye olarak bunları da yapmak gerekebiliyor. Fakat şöyle kötü bir durumda var; bildiğiniz gibi Antibiyotik ilaçlar tamamen bitirilmesi gereken ve maksimum bir haftalık ilaçlar olup tedavi sonrası hastalıktan kurtulsanız bile bir süre sonra yine hafifte olsa boğaz akıntısı ara ara devam edebiliyor. Yeni İnfluenza virüsü o kadar kötü ki tam sizi bırakmıyor ve kendini sanki vücutta saklayıp sonra tekrar çıkarım diye zaman kolluyor.

Makalemde hazır yeni grip virüsünden bahsetmişken güncel aldığım ve eskiden kullandığım ilaçlar hakkında da sizlere bilgiler paylaşacağım. Fakat dediğim gibi yeni İnfluenza yani grip virüsü Antibiyotik dışında maalesef geçmiyor. Antibiyotik ilaçları reçetesiz direkt eczaneden alamazsınız bu yüzden bir hastanede muayene olup reçete aldıktan sonra ancak alabilirsiniz. Genelde doktorlar Antibiyotik olarak AKSEF 500 MG, AUGMENTIN-BID 1000 MG ilaçlarını hastanın geçirdiği grip ve semptomlarına göre yazmaktadır. Antibiyotik ilaçların kullanımı genelde 12 saatte bir olup günde iki defaya denk gelmektedir. Eğer başta belirttiğim gibi mevsimsel yeni gribi çok ağır geçiriyorsanız bir acile gidin ve Antibiyotikli Serum kesinlikle alınız. Bu arada özel sağlık sigortanız olsa bile Serumu şu an sigorta karşılamamaktadır. Bazı ilaçları sigortada gider olarak nasıl göstereceğinizi de ayrıca yazının sonunda paylaşacağım. Özel sağlık sigortanız varsa genelde Kulak Burun Boğaz veya Dahiliye doktoruna özel hastanede gittiğiniz zaman sadece 15 TL katılım payı ödersiniz. Özel hastanenin aciline gittiğinizde yine sigortanız varsa katılım payı ve muayene ücreti ödemezsiniz sadece reçetede doktorun size yazdığı ilaçların parasını eczanede ödersiniz. Özel sağlık sigortanız varsa ve gece ağır rahatsızlandığınız durum olursa ertesi günü beklemeden direkt özel bir hastanenin aciline gidin size muayene ederek gerekli Antibiyotik ve yan ilaçları verirler. Bu süreçte bazı ilaç, vitamin ve takviyeleri sizlerle paylaşmak isterim.

* Kışın özellikle Nurofen, Parol, İbucold-C, Aferin Forte, Benical Cold 500 MG/30 MG/20 MG, Cold Away Cold & Flu gibi ilaçlar artık yeni mutasyona uğramış grip yani İnfluenza virüsüne karşı pek etkili olamıyor. Saydığım bu ilaçları eczaneden direkt reçetesiz alabilirsiniz fakat tek başına bunları almak artık yeni mevsimsel gribe karşı bir etki yapmadığı için kesinlikle bir doktora görünmeniz ve Antibiyotik almanız gerekmektedir. Günde üç öğün aç veya tok karna içilen bu ilaçlar sadece Antibiyotik tedavisine yan takviye olarak artık veriliyor.

2024 itibariyle grip virüsü olarak bilinen virüsler İnfluenza A-B, Koronavirüs, Domuz Gribi ve Hepsinin Karışımı Combo Virüs olarak salgın göstermektedir. Direkt tedavisi ise Antibiyotikli ve Vitaminli Serum olup ilaç ile zor düzelen bir hastalıktır.

Allerset (10 MG): Alerji ilacı olup bazı grip virüsleri alerjiniz varsa ve tetiklediği için Alerjik rinitin nazal ve oküler semptomlarının tedavisinde bu ilaç genelde yazılmaktadır. Günde bir defa içilen Allerset ilacı genelde uyku yapmaktadır.

Strefen (Pastil)

Strefen (Pastil): Piyasada bulunan en etkili Pastil olup genelde boğaz ağrısı olanlara önerdiğim bir takviyedir. Limon ve Bal Aromalı bir Pastil olup Boğaz ağrısına neden olan bölgesel semptomlarda etkin bir rahatlama sağlar. İçeriğindeki Flurbiprofen sayesinde oldukça etkilidir ve yutkunmadan dolayı gerçekleşen boğaz ağrısını hemen keser.

* İliadin Merck %0,05 Dozajlı Sprey: Çok etkili olmayan bir burun spreyidir. Fakat burun spreyi ihtiyacınız varsa alabilirsiniz. Genelde grip veya burun akıntısı için verilir. Günde en fazla 5 defa kullanılır orta etkili bir burun spreyidir.

* Tantum Verde %0,15 Oral Sprey: Doktorlar tarafından yazılan ve soğuk algınlığı zamanı verilen aşırı gereksiz ilaçtır. Boğaz ağrısı için verilir fakat asla almam ve kullanmam. Gereksiz reçeteye yazdırmayın ve eczanede almayınız. Klasik boğaz spreyi olup pek faydasını görmedim.

* Arveles (25 MG): Ağrı Kesicidir. Asla normal hastalık zamanında gereksiz ağrı kesici kullanmayınız, ayrı kesici kullanmak mecbur kalmadıkça gereksizdir. Deksketoprofen etken maddeli NSAİİ grubu bir ağrı kesicidir. Ben şahsen ağrı kesici asla kullanmam, özellikle mevsimsel grip tarzı hastalıklarsa reçetede yazıldıysa almamaya özen gösteririm. Çok özel bir durum olur o zaman iki günü geçmeyecek şekilde belki kullanılabilinir.

* Eğer C Vitamini takviyesi almak istiyorsanız SOLGAR Ester-C Plus 500 MG alabilirsiniz. Onun dışında Supradyn Energy Focus, Pharmaton gibi C Vitamini takviyelerine hiç bulaşmayın derim.

B12 Vitamini: B12, insan vücudunun Folik Asidi emmesine yardımcı olarak depolanan enerjinin salınmasını sağlar. Eğer B12 vitamini almayı düşünüyorsanız New Life B12 Plus Dilaltı Tablet alabilirsiniz. Genelde günde bir defa ve dil atından emilerek alınan B12 vitamini sizde gün içinde zinde kalmak için kullanabilirsiniz.

Sağlık Harcama Talebi Özel Sigorta

İlaçlar ve yeni mevsimsel grip hakkında bilgi edindikçe bu yazımda sizlerle paylaşacağım. Özel Sağlık Sigortanız varsa ve ilaç ödemesini geri almak istiyorsanız eczaneye gitmeden önce doktorun muayene sonrası size verdiği reçetenin fotoğrafını çekiniz. Çünkü belge olarak gerekli olacaktır. Bu süreci Allianz Sigorta üzerinden anlatacağım. Telefondan Allianz’ım uygulamasına giriniz ve Grup Sağlık Poliçenize tıkladıktan sonra Sağlık Harcama Talebi sekmesinden devam ediniz. Burada geri ödeme yapılacak adınıza ait IBAN numaranızı tanımlayınız. Talep olarak İlaç seçiniz ve Fatura Tarihi ve eczaneden aldığınız ilaç kutularının barkodlarını okuttuktan sonra belge olarak fotoğrafını çektiğiniz Reçete ve Eczaneden aldığınız Fatura yani Fişi yükleyip fatura tutarını belirterek geri ödeme talebinde bulunabilirsiniz.

Burak AVCI - Update: 10.01.2024

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.