15 Eylül 2023

2023 TÜVTÜRK Araç Muayene, MTV, Cezalar ve Trafik Sigortası İşlemleri ile Fiyatları

2023 TÜVTÜRK Araç Muayene, MTV, Cezalar ve Trafik Sigortası İşlemleri ile Fiyatları

Yazımın başlığından da anlaşılabileceği gibi Honda Civic aracım için bu yıl hatta sadece Eylül ayı için yaptığım harcamaları sizlerle paylaşacağım. Araç giderleri kalemlerinin her birine aşırı zam gelmiş olup özellikle bu sene bir seferliğine mahsus araçlardan iki yerine dört MTV alınması oldukça kötü bir durum oldu. Eğer benim gibi Eylül ayında araç muayene işleminiz geldiyse ilk iki yasal MTV tutarını ödeseniz bile karşınıza üçüncü sonradan eklemeli MTV karşınıza çıkacaktır ve bunu da ödemeniz gerekmektedir. Eylül ayından önce araç muayenesi yaptıranlar son iki MTV ödemesini erteleyebilirler. Aynı şekilde araçlara yapılan Trafik Sigortası ve Kasko Prim ücretleri de aşırı pahalanmış olup açıkçası ben aracıma Kasko yaptırmadım sadece Trafik Sigortası yaptırmak durumunda kaldım. Birkaç ay Kasko yaptırmayı erteleyelim diye düşünseniz bile her ay her şeye zam geldiği için Kasko ücretleri de belki 2024 başında aşırı pahalanacak ve yine vazgeçmek durumunda kalacağız. Türkiye’de araç sahibi olmak gerçekten zor bir meziyet olup aracınız varsa hiç kullanmasanız bile aşırı giderleriniz oluyor. Bu durum gerçekten çok can sıkıcıdır. Özellikle yeni evli çiftler için ekstra birde araç giderleri yükü hayatı pek gözünüzde mutlu kılmıyor. Yakıt fiyatlarına zaten bir şey dememe gerek yok. Motorin, Benzin veya LPG hepsinin litre fiyatına her hafta zam geliyor, yakıtlara zam gelince de gıda başta olmak üzere her ürüne otomatik olarak zam geliyor. Makalenin başında belirttiğim sırayla araç giderleri ile ilgili tüm konulara değineceğim. Eğer aracınız yoksa üzülmeyin belki de çok şanslı biri olabilirsiniz. Hatta bekar ve tek yaşayan biriyseniz bence otomobil yerine motosiklet düşünün. En azından giderleri daha az ve park sorunu ile uğraşmazsınız.

İlk olarak 2023 TÜVTÜRK Araç Muayene işlemleri ve fiyatları ile yazıma başlamak isterim. Araç muayene işlemleri otomobiller için iki yılda bir olup iki sene önce Balıkesir Ayvalık TÜVTÜRK istasyonunda yaptırmıştım. Bu yıl 13 Eylül 2023 yılında muayene günüm gelmiş olup İstanbul Tuzla Aydınlı TÜVTÜRK istasyonunda Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü, Genel Muayene ve Kredi Kartı işlem ücreti olarak toplamda 1375 TL ödedim. Yazının başında belirttiğim gibi üçüncü MTV ödemesini yapmazsanız borcunuz var gözüküyor ve araç muayenesi olamıyorsunuz. Bu arada araç muayene randevusunu İnternet üzerinden Ruhsatınız ile ücretsiz alabilirsiniz. Zaten size randevu saati ve günü SMS olarak gelecektir. Muayene gününü geciktirmeyiniz çünkü bir gün bile geciktirirseniz bir aylık gecikme bedelini hemen ceza olarak yansıtıyorlar. Bir iki günden bir şey olmaz demeyin. Aslında araç muayene süresi bitenlere bir ay bir zaman zarfı tanımaları gerekir ve 30 gün içinde bence araç sahibinin istediği bir gün randevu alıp muayene yaptırması daha doğru olacaktır. Çünkü o gün kişinin acil bir işi olabilir önemli bir durum olabilir uygulama dediğim şekilde olsa daha iyi olacaktır. Keşke araç muayene işlemi binek araçlar için iki değilde üç senede bir olsa daha güzel olacak en azından boşuna daha az para vermiş olacağız. Bildiğiniz gibi LPG şanzımanlı araçlar muayene işlemi sırasında önce Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü kısmında araçlarını kontrol ettiriyor sonrasında genel muayeneye girebiliyor. Tüm işlemleri İstanbul’da yaptırmama rağmen Tuzla Aydınlı TÜVTÜRK istasyonu hızlı bir istasyon olup burayı Pendik ve Tuzla civarında yaşayanlara önerebilirim. Ayrıca çıkışta yemek yerleri de mevcut olup öğle yemeğinizi de yiyebilirsiniz. Balıkesir Ayvalık gibi atıl bir yere kurulmamış istasyon.

2023 TÜVTÜRK Araç Muayene, MTV, Cezalar ve Trafik Sigortası İşlemleri ile Fiyatları

Araç Muayenesi öncesi Trafik Sigortanızın günü geçtiyse yenileyin ve eksiksiz MTV ile gidin ki sorun yaşamayın. Zaten tüm muayenelerden başarılı geçtiğinizde size SMS bilgilendirmesi ayrıca gelecektir. Aracımı muayene ettirdiğimde KM bilgisi 70.425 olup bir daha ki Mutluhan Honda servis bakımına 76.000 KM seviyeleri geldiğinde gideceğim. Hafif kusurlu şekilde geçtiğim muayene işleminde klasik Kusur numarası (14.1.6) Sıvı Gaz Sistemi Camlar Üzerinde İkaz Etiketi Yok, (4.1.31) Filmli L2 Camlar ve yeni eklenmiş ama Xenon far taktırdığım için kusur olarak görülen (5.3.22) Kısa Hüzmeli Far Ayarı Hatalı diyor. Ayarı biliyorsan orada yapabilirdin düğmesi vardı ama neyse diyelim. Bu arada aracımın Lastik Ebat bilgisi (215/55/16R/93H) olup lastikleri değişeceğim zaman bununla ilgili ayrı bir yazı yazacağım. Bir sonraki araç muayene tarihim 13.09.2025 olup bakalım o gün bizi neyi bekliyor hep beraber göreceğiz. Bu arada LPG olan araçlara önerim eğer LPG tüpünüz benim aracımda olduğu gibi bagaj altında ve simit şeklindeyse bagajınız boş şekilde TÜVTÜRK istasyonuna gidin ve orada bagaj boşaltma işlemi ile uğraşmayınız. LPG tankımın markası SAKA olup simit şeklindedir ve iki vidalı ön kapağı mevcuttur. LPG kontrolü sırasında bu vidaları açmanız istenir ve LPG tankı kontrol edildikten sonra tekrardan kapatıp genel muayene işlemine geçebilirsiniz.

İkinci konuya geçecek olursak; 2023 MTV ücretleri olacaktır. 2018 model Honda Civic aracım için bu sene ödediğim taksit bedeli 1661 TL olup bu yıl içerisinde bu vergiden dört defa ödemeniz beklenmektedir. Eğer geciktirirseniz 1671 TL direkt ceza bedeli olarak hemen o ay içerisinde ödemeniz gereken takside yansımaktadır. 2023 yılı içerisinde 3 MTV ödemiş bulunmaktayım ve Kasım 2023 son MTV ücreti 1661 TL olup onu da günü geldiğinde mecburen kaldırmazlarsa ödeyeceğiz. Ekonomik Kriz gerçekten bu sene ağır gelmiş olup zaten aracınız yılı artsa bile MTV ücretleri azalmıyor tam tersi her sene daha da zamlanıyor birde üstüne dört MTV getiriyorlar pes doğrusu. Açıkçası bu yıl uygulanan dört MTV uygulaması gerçekten ekonomik olarak koydu diyebiliriz. Araç almak ayrı bir mesele aldığınız aracı giderleri ile ayakta tutmak ve sürdürülebilir olmasını sağlamak ayrı bir mesele Türkiye’de. Sırf bu giderlerden dolayı araç modeli yükseltmeyi asla düşünmeyiniz. Hele ki aracınız 10 seneyi geçmiş değilse ve aracınızda bir sorun yoksa bence var olan ile yola devam etmenizi öneririm. Üçüncü MTV ile ilgili şunu söylemem gerekir; ödeme işlemini E-Devlet üzerinden yapamıyorsunuz onun yerine İnteraktif Vergi Dairesi sitesine girerek veya GİB Mobil (Gelir İdaresi Başkanlığı) uygulamasını telefonunuza yükleyerek borcunuzu ödeyebilirsiniz. Ben mobil uygulamayı indirerek ödeme işlemini yaptım çünkü telefondan Web siteleri düzgün açılmadığından dolayı direkt işlemi böyle hallettim.

2023 TÜVTÜRK Araç Muayene, MTV, Cezalar ve Trafik Sigortası İşlemleri ile Fiyatları

2023 TÜVTÜRK Araç Muayene, MTV, Cezalar ve Trafik Sigortası İşlemleri ile Fiyatları

Üçüncü konu ise bu ağır ödemelerin ve vergilerin yanına birde doğum günü hediyesi gibi aldığım Trafik Cezası olmuştur. Mart ayı içerisinde 951 TL olarak yansıyan ceza 46/2-B cezası yani hatalı şerit değiştirme sebebiyle belirlenen bir ceza olup bunu D100 Karayolu yani bildiğiniz E-5 yolunda almışım. Kardeşim zaten E-5 yolu normal bir yol değil orada birbirini sollayan mı dersin, sinyal vermeden geçen mi dersin, EDS (Trafik Elektronik Denetleme Sistemi) yolundan gidenler mi dersin her şeyin yaşandığı bir yolda bu ceza gerçekten çok gereksiz olmuş. Devlet parasız kalmış ve Trafik Cezalarına yüklenmiş dersinizi duyar gibiyim. Eğer aracınıza ait bir trafik cezanız varsa muayene olmazsınız ve muayeneye gitmeden önce E-Devlet üzerinden trafik cezanızı ödedikten sonra gitmeniz gerekmektedir.

Dördüncü ve son konu ise Trafik Sigortası olup bu yıl Trafik Sigorta poliçemi yenilettim ve prim tutarı 3810 TL çıkmıştır. Honda Civic aracımın Trafik Sigortası 05.09.2024 tarihine kadar yapılmış olup Türkiye Sigorta üzerinden 3810 TL’ye yaptırdım. Kasko fiyatı ise hiç almadım çünkü yüklü çıkacağı için ileri de belki yaptırmayı düşünüyorum. Eylül ayı içerisinde araç muayene işlemi, üçüncü MTV ödemesi, trafik cezası ve trafik sigortası kalemlerini toplayınca 7807 TL sadece Eylül içerisinde aracım için harcadığım para olmuş. İlk 2 MTV ve son MTV ücretini bu meblağ içerisine eklemedim. Yazımın sonuna gelmişken araç yıkama ve yakıt fiyatları ile canınızı sıkıp gitmek isterim. Araç iç ve dış yıkama fiyatı İstanbul’da 200 TL olmuştur. Petrol Ofisi (PO Gaz) istasyonundan aldığım LPG litre fiyatı ise son 16,63 TL olup haftaya belki zam gelir yeniden. Bu hafta Motorin ve Benzine zam geldi bildiğiniz gibi Motorin litre fiyatı 40 TL bandını aştı. Umarım bu zamlar ile yaşamayı daha fazla öğrenmeyiz.

Burak AVCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.