24 Mayıs 2022

Pendik Marmaray Durağı ve Marmaray ile Gidilebilecek Yerler & İstanbul Pendik İlçesi Tanıtımı Serisi 1

İstanbul Pendik

İstanbul'un denize kıyısı bulunan ve en büyük ilçelerinden biri olan Pendik hakkında sizlere mekânlar, etkinlik, restoran, kafe, alışveriş, gidilebilecek yerler ve önemli bilgileri anlatacağım tanıtım serisi adı altında makaleler ile paylaşmaya çalışacağım. İlk yazımda Pendik Marmaray durağından ve bu duraktan binerek en yakın tek bir toplu taşıma ile nereleri gezebileceğinizi paylaşacağım. Bunun dışında Pendik'in meşhur hafta sonu pazarından sizlere bahsedeceğim. Pendik toplamda 36 mahalleden oluşmaktadır. Bunlardan beş tanesi köy olup genelde ben merkezi mahalleler olan Doğu ve Batı mahallerinden bahsedeceğim. Bunlar dışında gidilebilecek yerleri de sizlerle paylaşacağım fakat Pendik denildiği zaman genelde bu iki mahalle akla gelir çünkü Pendik'in merkezi ve sahil şeridinde olan mahalleri bunlardır. Aynı şekilde Kaynarca ve Güzelyalı mahallelerin de sahil şeridine bakan kısımları vardır fakat asıl yoğunluk Doğu ve Batı mahallesi tarafındadır. Pendik'in 2022 itibariyle güncel nüfusu ise 750 bin kadar olup İstanbul'un hızla gelişen ve büyümekte olan bir ilçesidir. Özellikle Pendik-Yalova İDO ve Ankara Yüksek Hızlı Tren (YHT) kalkış noktaları Pendik olduğu için ilçemizi ulaşım imkânları bakımından önemli bir konuma getirmiştir diyebilirim.

İlk olarak Pendik Marmaray Durağından yazıma başlamak isterim. Pendik Marmaray Durağı, Pendik Tren Garının bulunduğu eski alt geçidin orada olup Ankara'ya YHT (Yüksek Hızlı Tren) ile gitmek isteyenler aynı zamanda alt geçidin hemen yanında ve Hatboyu Caddesi üzerinde bulunan Pendik Tren Garından bilet alarak hareket edebilirler. Pendik'in merkez caddelerinden biri olan Gazipaşa Caddesinden yukarı doğru çıkarak eski alt geçide kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Aynı şekilde Marmaray durağından çıkıp sahile kısmına doğru Gazipaşa Caddesi üzerinden dümdüz aşağı giderseniz de İDO Pendik-Yalova gişelerine ulaşırsınız. Hemen yanında da Pendik Marina mevcuttur. Pendik Marmaray gişeleri alt geçidin içinde olup aynı zamanda bu alt geçitte birçok ufak giyim mağazası da mevcuttur. Pendik'in en kilit noktalarından biridir diyebiliriz. Alt geçidin diğer tarafında ise Pendik Minibüs Durakları mevcuttur ve buradan Pendik'in diğer mahallerine veya Kartal, Tuzla ilçelerine ulaşım sağlayabilirsiniz.

Pendik Maltepe

Pendik Marmaray Durağında binip Süreyya Plajı durağında inerseniz direkt çıkacağınız nokta Maltepe sahilde bulunan yemek ve alışveriş noktalarıdır. Tek vasıta ile direkt Maltepe Sahil Parkına ulaşabilir veya yemek, alışveriş ve kafe için Şato Cafe & Restoran, 1Patroon Cafe & Restoran, Starbucks, McDonald's, Burger King, 3M Migros, Palace Cafe & Restoran Bowling ve Chakra Lounge mekânlarına kolaylıkla uğrayabilirsiniz. Ayrıca aracınızı park etmek için İSPARK (İSPARK Yayla Sanat Merkezi Otoparkı) mevcuttur. Marmaray Süreyya Plajı durağının iyi tarafı direkt bu duraktan çıkıp yürüyen merdivenlerden dışarıya çıkınca saydığım mekânların tam ortasından çıkmış olmanızdır. Zaten çıktığınız ilk nokta Starbucks kafenin tam dibi olup Maltepe sahiline ise sahil yolundan karşıya geçerek kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Aynı şekilde çıktığınız Marmaray Süreyya Plajı durağına geri gidip tekrardan Pendik Merkeze kolaylıkla gelebilirsiniz.

Pendik Cadde

İkinci olarak Pendik Marmaray Durağında binip Suadiye Marmaray durağında inerek Bağdat Caddesi yani Cadde'ye kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Suadiye durağında inip Ayşeçavuş Caddesinden aşağı yürüyerek direkt bağdat caddesine çıkmış olursunuz ve yolun karşısından Vakko mağazasını göreceksinizdir. Cadde, İstanbul Anadolu Yakasının en ünlü yerlerinden biri olup burada birçok kafe, mağaza ve yemek yerleri mevcuttur. Cadde'yi zaten anlatmaya gerek yok ama birkaç mekân yazmak gerekirse;

* Giyim: Boyner, Vakko, Zara, Nine West Mağazaları.
* Alışveriş: 3M Migros (Caddebostan Sahili)
* Yeme & İçme: Caribou Cafe, Nero Cafe, Happy Moon's, Fira Burger, Havelka, Caffe Cadde, Strada, Kukis Suadiye, Kirpi Cafe Suadiye.
* Divan Pub ve Divan Patisserie (Divan Pastanesi Erenköy)
* Dilek Pastanesi Caddebostan (Kahvaltı)
* Rhodium Suadiye (Rolex Saat Mağazası)

Pendik Cumartesi Pazar

Hafta sonu kurulan Pendik Sahil pazarından biraz bahsedecek olursam; Cumartesi günleri Pendik'in en büyük pazarı olup akşam 20:00'ye kadar aktif bir pazardır. Otopark mevcuttur fakat ücretlidir. Akşam saatlerinde pazara gidenler ise 18:00 gibi giderlerse otopark ücreti vermeyebilirler. Pendik Halk Pazarı, Sahil kısmında Sahil Bulvarı üzerinde bulunup The Green Park Pendik Hotel'in hemen yanındadır. Pendik Gül Sokak kısmından da pazara giriş yapabilirsiniz. Aracınızı ister ücretli otoparka ister sahil şeridindeki ücretsiz yan yol veya cep kısımlarına park edebilirsiniz. Çok kalabalık olduğu için akşam saatlerinde uğramanızı tavsiye edebilirim. Kartal, Maltepe, Tuzla gibi birçok yerden cumartesi halk pazarına gelenler vardır. Pazara araç ile gidecekler sahilden gelerek Bayegan ve The Green Park Pendik Hotel kısmının bulunduğu göbekten giriş yaparak pazar otoparkına girebilir. Cumartesi hem pazardan dolayı hem de Cumartesi gününden dolayı Pendik merkezi aşırı kalabalıktır diyebilirim.

Pendik Sapanbağları Pazar

Pazar günleri ise Pendik Sapanbağları pazarına gidebilirsiniz. Aynı şekilde akşam 20:00'ye kadar aktif bir pazardır. Pazarın girişi Turgut Paşa Camii karşısındaki Topel Sokak olup dinlenmek ve beklemek için Turgut Paşa Cami avlusunda çay içebilir ve burada bekleyebilirsiniz. Aracınızı ise Kocatepe Sokak veya diğer yan sokaklara park edebilirsiniz. Pendik Cumartesi pazarını kaçıranlar Pazar günkü bu halk pazarına gidebilirler. Sapanbağları merkezinde bulunan Bosnalı Şehit Çocukları Parkına giderseniz burada pazarı öğrenmek için kime sorarsanız size yön gösterecektir.

Burak AVCI - Update: 27.12.2022

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.