5 Nisan 2022

Knidos Route 333 Pale Ale Bira Değerlendirmesi - İstanbul Craft Beer

Knidos Route 333 Pale Ale Bira

Knidos Route 333 birası Türk üretimi bir bira olup Craft biracılığa örnek ve perakende pazarına girmeyi başarmış önemli markalardan biridir. İstanbul'un Avrupa Yakasın'da Gayrettepe'de de mekânı bulunan Bosphorus Brewing Company tarafından üretilen bir biradır. Gayrettepe'deki mekânında aynı zamanda Knidos Craft bira çeşitlerini de tadım edebilir ve güzel vakit geçirebileceğiniz bir mekânı bulunmaktadır. Knidos ismi Muğla'nın Datça ilçesinde bulunan, Karya dönemine ait antik bir yerleşim olup biranın adı buradan gelmektedir. Knidos Route 333 birası bir Pale Ale bira olup normalden daha fazla şerbetçi otu konularak hazırlanan bir bira türüdür. İçerisinde hem yeni dünya (Amerika) hem de eski dünya (Avrupa) şerbetçi otu bulunan birada genelde butik biralarda olan El Dorado, Centennial, Lemondrop gibi şerbetçi otu kullanılmaktadır. Knidos aynı zamanda Türkiye'deki sayılı butik yani Craft bira markalarına örnek bir biradır. Açıkçası tadı olsun, rengi olsun, kokusu olsun bizimkiler güzel iş çıkarmıştır diyebilirim. Özellikle farklı bira deneyimi yaşamak isteyenler Knidos birasını tadım edebilir. Birayı önce şişesinden başlayarak tanıtmak isterim.

Knidos Route 333 birasının şişesi bildiğimiz standart 33 CL boyutlarında kahverengi bir şişedir. Klasik evde bira yapmak isteyenlerin bira şişesi olarak satın almak istediği piyasadaki standart şişelerdendir. Alman biralarındaki gibi şişe üzerinde kabartma veya logo benzeri bir kabartma yoktur büyük ihtimal maliyetten kısmak için yapılmış bir hamledir. Açacak ile açabileceğiniz klasik metal bir kapağı vardır. Biranın üzerinde aslan amblemi vardır ve adından da anlaşılabileceği gibi bu aslan Knidos Aslanıdır. Knidos aslanının Antik Yunan heykeli Datça'da bulunmaktadır. Hatta tatil yöresi Datça'ya giderseniz hem merkezinde hem de birçok yerinde İngiliz'lere ait aslan figürlerini çokça görebilirsiniz. Şişe üzerinde büyük K harfi logosu vardır ve altında Knidos Brewery yazmaktadır. Knidos Route 333 birasının şişe amblem rengi ise açık yeşildir. Şişe üzerinde Roma rakamı ile MMXIX yani 2019 yazmaktadır. Markanın ilk üretim tarihini simgeleyen bu detay güzel düşünülmüştür. Alman Premium biralarda olduğu gibi Knidos Route 333 birası da 33 CL'lik şişede satılır ve içerisinde hacmen %5,2 alkol bulunmaktadır.

Knidos Route 333 Pale Ale Bira

Knidos Route 333 Pale Ale Bira

Knidos Route 333 Pale Ale Bira

Knidos Route 333 Pale Ale Bira

Biranın köpük oranı yeteri derecede yoğun ve kalıcı olup hemen sönen bir köpüğü yoktur. Gövde oranı da oldukça yeterlidir her yudumda o Craft biranın tadını alabilirsiniz. Buğulu kehribar renginde bir bira olup koyu sarı bir renge sahiptir. Birayı ilk yudumladığınızda Portakal ve mandalina çağrışımlı aromalar belirgin şekilde gelmektedir. Her yudumunda doyum hissiyatını alırsınız. Hatta birayı içerken aklıma benzer bir tada sahip Fransız Premium bira olan Kronenbourg 1664 Blanc geldi. Şerbetçi otu yoğunluğu bira içerisinde biraz vardır ve hafif baharatlı tatlar gelmektedir. Güzel et yemekleri veya midye, kalamar ile tüketebileceğiniz hoş bir biradır. Açıkçası Alman ve Belçika menşeli Premium biralar her zaman ilk tercihim olup yerel bir Craft bira olan Knidos markası da bira severler tarafından tercih edilebilir. Pale Ale bildiğiniz gibi sarı malt bira olarak bilinir ve Knidos markası içerisinde en çok tercih edilen serilerden biridir diyebilirim. Koyu renkli biramızın içerisinde su, arpa maltı, şerbetçi otu, ve maya vardır. Knidos Route 333 (Pale Ale) birası dışında markanın toplamda beş farklı ürettiği bira çeşidi vardır.

* Knidos Pilsner
* Knidos Tank 1 Lager
* Knidos Buğday
* Knidos Route 333 (Pale Ale)
* Knidos Tutti Brutti (Sek IPA)

Pale Ale, iki sıralı arp maltı ile üretilen herkesçe sevilen bir bira türüdür. Damakta dolgunluk hissi vermesinin sebebi kullanılan maltların çeşitliliğinden gelirken içerdiği eski ve yeni dünya şerbetçiotları, benzersiz meyvemsi tatlarını öne çıkarmasını sağlamaktadır. Dengeli bir acılığa sahip olan birada turunçgullilerin tadını siz de alacaksınız. Açıkçası bu birayı önerir miyim derseniz bunu size bırakmak istiyorum. Çünkü fiyat ve hacim olarak baktığımızda benzer fiyatlara Premium başka Alman biraları da alabilirsiniz. Bence denemenizi tavsiye ederim fakat favori her zaman içeceğiniz bir bira olacağını pek düşünmüyorum.

Knidos Route 333 Pale Ale Bira

Knidos Route 333 Pale Ale Bira

Bira: Knidos Route 333 Pale Ale & İstanbul Craft Beer (Koyu Renkli Bira)
Şişe: 33 CL'lik Standart Kahverengi Şişe
Alkol: Alkol Oranı Hacmen %5.2
Fiyat: 34,90 TL (Nisan 2022 & Metro AVM)
Üretim: Bosphorus Brewing Company İstanbul Türkiye, Knidos Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Barkod: 8682084003317

Yazımın sonuna gelirken Knidos Route 333 Pale Ale biralarının raf fiyat görsellerini ve güncellenmiş Premium bira listemi aşağıda paylaşıyorum. Son olarak yine hatırlatmamı yapayım; bira alırken mutlaka son tüketim tarihine (TETT) bakarak alınız. Günü geçmiş veya son güne yaklaşmış olan biraları almamaya özen gösteriniz.

Knidos Route 333 Pale Ale Bira

A) Premium (Seçkin) Biralar (Tavsiye Ederim)
* Aecht Schlenkerla Rauchbier Weizen - Brauerei Heller Bamberg 1405 (Almanya)
* Schneider Weisse Aventinus Tap 6 Mein Aventinus (Koyu Renkli Buğday Birası, Almanya)
* Leffe Radieuse (Amber Renkli Koyu Bira)
* Leffe Blonde/Blond (Açık Renkli Bira)
* Weihenstephaner Vitus (Weizenbock)
* Paulaner München Weissbier (Koyu Renkli İpek Sarısı Bira)
* Leffe Brune/Bruin/Brown (Koyu Renkli Bira)
* Kronenbourg 1664 Blanc (Açık Renkli Bira)
* Frederik India Pale Ale (Koyu Renkli Bira)
* Duvel Belgian Golden Ale - Biere Blonde Belge (Açık Renkli ve Yüksek Alkollü Bira)

B) Orta Seviye Premium (Seçkin) Biralar
* Weihenstephaner Hefe Weissbier (Açık Renkli Bira, Almanya)
* Paulaner Münchner Hell (Açık Renkli Bira, Almanya)
* Türk Tuborg Frederik Marzen Lager (Türkiye, Koyu Renkli Bira)
* Hoegaarden (Açık Renkli Bira)
* Grimbergen Double Ambree (Koyu Renkli Bira)
* Knidos Route 333 Pale Ale & İstanbul Craft Beer (Türkiye, Koyu Renkli Bira)

C) Diğer Premium (Seçkin) Biralar
* Türk Tuborg Frederik Wheat IPA (Türkiye)
* Türk Tuborg Frederik Brown Ale (Türkiye)
* Türk Tuborg Frederik Yakima IPA (Türkiye)
* Erdinger Dunkel (Almanya)
* Erdinger Weissbier (Almanya)
* Kirin Ichiban (Japonya)

Burak AVCI - Update: 06.04.2022

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.