6 Mart 2022

Türkiye'de Covid-19 Pandemisine Yönelik Yeni Normalleşme Süreci ve Dördüncü Doz Aşılar

Türkiye Covid-19 Pandemi

Türkiye'de Covid-19 Pandemi sürecine yönelik yeni normalleşme durumu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından bu hafta açıklandı. Yeni normalleşme sürecinde tedbirler biraz daha gevşetilerek HES kodu uygulaması ise tamamen askıya alındı. Bu süreçte devlet belki toplumun sürü bağışıklığı kazanmasını ve pandemiyi bu şekilde atlatmayı planlıyor olabilir. Yeni ve tehlikeli bir varyant çıkmadığı sürece bu yeni normalleşmenin devam edeceğini düşünüyorum. Fakat tedbirlerin gevşetilmesi yeni bir varyantın ortaya çıkmasını ve mutasyon süreçlerinin hızlanmasının önünü de açabilir. Türkiye'de vaka sayıları halen günlük 30-40 bin arası olup neden bu şekilde hükûmetin bir karar aldığını tam olarak bilmiyorum. Fakat pratikte zaten günlük yaşamda maskeyi dış alanlarda ve bazı kapalı alanlarda kullanmıyor ve ihlal ediyorduk. Sadece maske takıyormuşuz gibi yapıyorduk. HES kodu sorgulama işlemi ise AVM'ler de özellikle izdihama sebep olduğu için şimdilik buralardan da kalkmış gözüküyor. Türkiye, dünyadaki diğer ülkeler ile birlikte en çok vaka sayısı görülen ilk 10 ülke arasında yerini korumaktadır. Şimdiye kadar ise 95 bin den fazla ölüm vakası gerçekleşmiştir. Yeni normalleşme süreci ve aşılar hakkında konuyu açarak maddeler şeklinde biraz ilerlemek istiyorum.

* Yeni normalleşme sürecinde artık açık havada maske kullanmak zorunda değiliz. Zaten dışarıda temiz hava ve oksijen alamamamızdan dolayı çoğu zaman bu durumu ihlal ediyoruz. Dışarıda yürürken ben de maske pek kullanmıyorum fakat insanlarla temas, tokalaşma ve benzeri yakın temas işlemlerinden sakınıyorum. Siz de maskesiz olsanız bile bu tip sosyal mesafelere dikkat ediniz onun dışında maskesiz dolaşabilirsiniz. Yanınızda her daim maske olsun ve hiç maske taşımamazlıkta yapmayınız. Özellikle kendinizi grip gibi hissediyor ve benzeri burun tıkanıklığı durumu yaşıyorsanız bence dışarıda da maske takmaya devam ediniz.

* Kapalı ortamlarda havalandırma yeterliyse ve mesafe kuralına uyum gösterilebiliyorsa maske takmak artık şart değildir. Genelde bu süreci yemek yediğimiz restoran ve kafelerde çokça uyguluyoruz. Mekâna girerken maske ile giriyoruz fakat yemek yerken veya bir şey içerken çıkarıyor ve o şekilde oturmaya devam ediyoruz. Bence yeme ve içme dışında AVM olsun veya kapalı alanlarda maske takmaya devam etmenizi öneririm. Dışarıda gözlemlediğim kadarıyla da kapalı alanlarda ve AVM meydanlarında şu an kimse maske atmış değil tam tersi kendini korumak için çoğu insan halen maske takmaktadır. Biraz psikolojik olarak üstü kapalı bir baskı oluştuğu için kapalı ortamlarda bu baskının kalkması ve maskeyi hiç kullanmamazlık yapmak önümüzde süreçlerde pek mümkün olmayacak gibi görünüyor. Kimi vatandaş ise halen durumu tehlikeli gördüğü için hem açık hem de kapalı alanlarda maske takmaya ve sosyal mesafeye dikkat etmekte karalı görünüyor.

Türkiye Covid-19 Pandemi

* Yeni dönemde HES Kodu uygulaması kaldırıldı, hatta uygulamaya girdim ve HES kodu kısmı tamamen askıya alınmış durumdadır. Hiçbir kurum ya da kuruluşa girişte HES kodu kontrolü artık yapılmayacak olup kimin vakalı olduğu artık kişi söylemediği sürece bilinmeyecektir. AVM'ye girişlerde HES kodu tamamen kalkmış olup rutin güvenlik kontrolleri devam etmektedir. Fakat dediğim gibi kapalı alanlara girişte halen herkes maske takarak girmeye devam etmektedir. İnsanlarda maske bilinci artık oluştu diyebilirim.

* Hastalık belirtisi olmayan kişilerden artık PCR testi istenmeyecektir. Temaslı olup yine belirti göstermeyen kişilerde artık test yaptırmayacaklardır. PCR testi bir defa yaptırmıştım ve nefret ettiğimi söyleyebilirim. Fakat kendinizi çok kötü hissediyor, koku ve tat özellikle alamaz duruma geldiyseniz test yaptırmanızı öneririm.

Genel olarak AVM, restoran, kafe gibi sosyal yerlerde tedbirler biraz gevşetildi diyebiliriz. Onun dışında sağlık kuruluşları ve benzeri yerlere halen maske ile girmek zorunludur. Son olarak aşılardan da bahsedecek olursak; ben üç doz Sinovac aşısı oldum ve dördüncü doz zamanım geldi hatta geçti. İlerleyen günlerde belki dördüncü dozu yine Sinovac olacağım. Şu an aşı olarak Sinovac, BioNTech ve Turkovac aşılarından birini seçip olabilirsiniz. Burada hayal kırıklığına uğrayan kesim ise BioNTech aşı olanlar ve savunucularıdır. Çoğu insan iki doz BioNTech aşısı oldu, etkilerini ağır atlattı fakat virüse yakalandığı zaman da ağır veya orta hafif hastalığı geçirerek kurtulamadılar. BioNTech aşısına biraz kamuoyunda güven azaldı gibi görüyorum ve etrafım başta olmak üzere kimse ben üçüncü dozu da BioNTech olacağım söylemi veya eylemi gerçekleşmiyor. Bence Sinovac aşısı da aynı korumayı sağlıyordu ve düzenli şekilde Sinovac dozlarını olsalardı çok bir şey fark edeceğini düşünmüyordum.

Sinovac Dördüncü Doz

Belirttiğim gibi dördüncü doz aşı zamanım geldi ve ilk üç dozda olduğu gibi tercihimi yine Sinovac aşısından yana kullanacağım. BioNTech taraftarları ise üçüncü dozu tamamen kafasından silmiş olup ya aşı olmaya devam etmeyecekler ya da üçüncü dozu Sinovac olmaya yönelik hamleler yapacaktır. BioNTech savunucuları biraz keriz silkeleme psikolojisi yaşıyor diyebilirim. BioNTech aşısı bir mRNA aşısı olup kesin yan etkilerinin ortaya çıkması yıllar alabilir. Zaten bu genetik aşıyı ben de pek desteklemediğim için baştan beri tercih etmedim. Tercih edip taraftarlığını yapanlar ise bugün biraz suspus olmuş durumdadır.

Burak AVCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.