5 Şubat 2022

İthal Tütünler: Drum Yellow (Sarı), Old Holborn Yellow (Sarı), Pueblo İncelemesi ve Rothmans Sigara Çeşitleri

İthal Tütünler: Drum Yellow (Sarı), Old Holborn Yellow (Sarı), Pueblo

İthal tütün mamülleri inceleme yazıma kaldığım yerden devam ediyorum. Bu sefer birden fazla yabancı tütün mamülünü sizler için deneme fırsatı yakaladım. Öncelikle şunu söylemeliyim, bu ithal tütün mamüllerini Duty Free'den bulabilirsiniz çünkü bu ürünler Tekel bandrollü ürünler değildir. Geçen sefer ki ithal tütün incelememde Drum Bright Blue (Açık Mavi) denemiştim ve aşırı kuru tütün olduğu için içimi çok kötüydü. Bu sefer aldığım ürünler taze ve tam kıvamında çıktı diyebilirim. Paketi yeni olan ve üzerinden üretim tarihi bulunuyorsa bu ibareye de dikkat ederek tütün alımı yapınız. Paket açılmasa bile çok bekleyen tütünler paket içinde zamanla kuruyabiliyor. Aynı zamanda ithal tütünlerin imitasyonlarında çok oluyor veya orijinal paketin içerisinde Türk üretimi karıştırılmış tütünde katabiliyorlar, sonra tekrar bantlıyorlar bu yüzden Duty Free dışında bir Tobacco dükkânında alacaksanız bildiğiniz ve güvenilir bir yer olmasına dikkat ediniz dedikten sonra ilk ithal tütün tanıtımı ile yazıma başlıyorum. İlk olarak Drum Yellow (Sarı) ithal tütününü anlatacağım. Tütünün öncelikle paketinden başlayarak tanıtacağım. Paketi açık sarı renkte olup paket ambalajı kaygan ve farklı bir plastiğimsi maddeden yapılmış gibidir. Zaten yeni paket olduğu direkt ambalajdan hissedilmektedir. Eski ambalajlarda jelatin ve kâğıt kullanılmıştır.

Drum Yellow paketi 50 gram olup paket üzerinden American Blend Tobacco yazmaktadır. Yani geleneksel Amerikan harmanı demektir bu ibare. 1952 yılında ilk üretimi yapılmıştır. Paket üzerinde Rızla+ olarak bilinen sigara sarma kağıdını yapıştırabileceğiniz bir yapışkan alan vardır. Rızla aynı zamanda Gizeh benzeri bir sigara sarma kağıdıdır. Imperial Brands tarafından üretilen Rızla+ kağıdının Gizeh'de olduğu gibi mavi, kırmızı, turuncu ve yeşil çeşitleri vardır. Paketin arka yüzünde QR benzeri siyah zemin üzerine işlenmiş kabartmalı simge ve numara görebilirsiniz. Ürünün sahte olup olmadığını bu kabartmadan anlayabilirsiniz. Drum markası Hollanda menşeli bir tütün olup Imperial Tobacco tarafından üretilmektedir. Yapısı ise yaş bir tütün olup ince sarmalık kıyılmış bir tütündür. Tütünü havanlandırmanızı biraz öneririm çünkü yaş olduğu için açınca direkt sararsanız içemezsiniz. Çakmak ile yaktığınızda içinize çekince duman gelmez ve yaş olduğu için hemen kül söner. İçeceğiniz tütün miktarını paketten çıkarın ve bir A4 kağıdına dökün. Sonra eliniz ile biraz dağıtın ve bir iki saat kadar tütünü havalandırdıktan sonra sarıp içiniz. Tütün aşırı hafifi olup içimi rahattır fakat özel bir aroması veya kokusu yoktur. Özellikle Golden Virginia sevenler aromalı tütünden hoşlandığı için Drum Yellow'u belki tercih etmeyebilirler.

Drum Yellow (Sarı)

Drum Yellow (Sarı)

Drum Yellow özünde hafif, çok aroması olmayan kendine has hafif bir kokusu bulunan ve ithal tütün içenlerin genelde Old Holborn Yellow'dan önce ilk seçimi olan bir tütün mamülüdür. Koyu mavi Drum ile alakası olmayan bir üründür. Koyu mavisi aşırı ağır bir tütündür ve alışık değilseniz içmenizi önermem. Drum Yellow ise genel olarak tütün kullanan herkesin tüketebileceği bir üründür. Fakat aroması ve kendine has özel bir kokusu olmadığı için bir süre sonra sizi bayabilir. Eğer sadece ben hafif bir tütün mamülü tüketmek istiyorum derseniz deneyebilirsiniz.

Paket: Drum Yellow (Sarı) 50 Gram
Barkod: 8710900004313
Üretici: Imperial Tobacco (Hollanda)
Fiyat: 85 TL

İkinci bahsedeceğim ithal tütün mamülü ise Old Holborn Yellow (Sarı) olup piyasada en çok tüketilen ve tercih edilen bir üründür. Old Holborn Yellow ürünü adından da anlaşılabileceği gibi orta koyu sarı renkte bir ambalaja sahiptir. Ambalaj üzerinde siyah kabartmalı barkodu bulunmaktadır. 1785 yılından beri Japan Tobacco International (JTI) firması tarafından üretilen ve piyasada ismi oldukça telaffuz edilen bir tütün mamülüdür. Paketin üzerinde fil logosu mevcuttur. Orta ıslaklıkta bir tütün olup paketten çıkarır çıkarmaz da sarabilirsiniz veya yarım saat kadar havalandırıp içebilirsiniz. İçimi orta hafif bir tütün olup içtikten sonra genelde Puro etkisi yapan bir tütündür. Eğer gün içerisinde 8-10 tane içerseniz ve duman çekerken hızlı hızlı çekerseniz baş dönmesi ve göğüs ağrısı yapabilir bu yüzden gün içerisinde fazla tüketmemenizi öneririm. Hatta iki sigara arasında belli bir zaman aralığı bırakın hemen ardından yakmayınız. Alışık olmayan kişilerde baş dönmesi yapabilir.

Kendine has kokusu ve aroması vardır bu yüzden Drum Yellow'a göre avantajlarından biri budur fakat dediğim gibi baş dönmesi yapabilir fazla tüketmeyiniz. Nikotin oranı biraz fazla olduğu için ağızlık kullanarak içmenizi öneririm. Ayrıca Old Holborn markasının sarı versiyonu dışında koyu mavi ve turuncu paketleri de vardır. Koyu mavi paketi ise aşırı ağır bir tütün olup deneyimli değilseniz tüketmenizi pek tavsiye etmem.

Paket: Old Holborn Yellow (Sarı) 50 Gram
Barkod: 5010175806050
Üretici: Japan Tobacco International​ (JTI)
Fiyat: 85 TL

Old Holborn Yellow (Sarı)

Old Holborn Yellow (Sarı)

Old Holborn Yellow (Sarı)

Old Holborn Yellow (Sarı) hem tadı hem kokusu hem de içim hissiyatı olarak çokça tercih edilen bir tütün mamülüdür. Şarap ile harmanlandığı için kendine has aroması ve kokusu vardır. Özellikle kurumuş tütünleriniz için paket içerisine ayva veya elma kabuğu koyabilirsiniz. Bu sayede tütün nemlenir ve sarımı daha kolay olur. Benim aldığım paketler taze olduğu için buna gerek duymadım fakat aldığınız paketteki tütün beklemiş ve çok kuruysa bu işlemi yapabilirsiniz. Bu arada bu tütünler için filtre yani Zıvana önerim yine Mascon Long Slim Premium Tütün Filtresi olacaktır. Mavi pakette 120 adet olarak satılan filtre Old Holborn marka filtreye göre daha uygun fiyatlı olup bunu kullanmanızı öneririm.

Üçüncü bahsedeceğim tütün mamülü ise Pueblo bej pakettir. Bildiğim kadarıyla açık mavi, yeşil, turuncu ve bej paketi genelde piyasada satılmaktadır. Bej paketi klasik seri olup içerisinde en fazla nikotin olanıdır. Nikotin bakımından ağırdan hafife doğru bej, yeşil, mavi ve turuncu olarak sıralayabiliriz. Paket üzerinde Without Additives ibaresi vardır yani katkı maddesi bulunmaz denmektedir. 50 gramlık şeffaf ambalaj üzerine sarılmış kâğıt paket içerisinde satılan tütün Alman üretimi olup 1902 yılında kurulan Pöschl Tabak (Poeschl Tabak) firması tarafından üretilmektedir. Fabrika'nın lokasyonu Almanya, Geisenhausen'da olup sitesinden de detaylı okuyabilirsiniz. Paket ambalajında ekstradan plastik kilit yoktur ve Drum paketlerine göre daha kalitesizdir.

Paket: Pueblo Classic Additive (Bej) 50 Gram
Barkod: 42303060
Üretici: Pöschl Tabak (Poeschl Tabak) Almanya, Geisenhausen
Fiyat: 85 TL

Pueblo Classic Additive

Pueblo Classic Additive

Pueblo Classic Additive

Pueblo Classic, aromalı bir tütün olmayıp tam bir klasik tütün gibi kendine has sade bir kokusu vardır. Biraz kuru bir tütün olup elde ufalanabilir fakat çok kuru değildir. Old Holborn Yellow tütününe göre biraz daha kurudur ve paketten çıkarınca direkt sarabilirsiniz. Aşırı özelliği olan bir tütün mamülü değildir ve içenlerde genelde mavi versiyonunu önermiştir. Klasik versiyonu benim de tekrardan tercih edeceğim bir tütün mamülü değildir. Kötümü dür? Hayır fakat tekrardan tüketme ihtiyacı hissettirmez ve kendine has özel bir aroması veya tadı yoktur. Paket üzerinde Premium kalite Virginia tütünleri ile harmanlandığı yazmaktadır. Üretim sırasında sadece bitkiye su verildiğini onun dışında zirai bir ilaç veya katkı maddesi verilmediği yazmaktadır. İçim hissiyatı bakımından Drum Yellow ile benzerdir hatta bir süre içtikten sonra aromasız olduğu için saman içiyormuş hissiyatına kapılabilirsiniz. Pueblo Classic, Drum Yellow'a göre daha ağır bir tütündür.

Nst 02 Yellow 50 ve Mad Wilson 40 Gram

Son olarak Nst 02 Yellow 50 ve Mad Wilson 40 Gram tütünlerini deneme şansım oldu. Bu ürünleri detaylı test edemedim fakat ilk deneyimlerim şu şekilde; Nst 02 Yellow 50 tütün mamülü Tekel bandrollü bir tütün olup 50 gramlık paketi 30 TL'dir ve Eskişehir'de üretilmektedir. Tütün kendi has Golden Virginia'da olduğu gibi özel aromaya sahiptir ve satın almayı açıkçası düşünüyorum. Alıp test ettiğimde sizlerle detaylarını paylaşacağım. Mad Wilson ise 40 gramlık teneke kutuda satılan ve içimi biraz ağır olan bir tütündür. Hazır konu açılmışken bundan sonra alacağım tütün ürünleri ise Nst 02 Yellow 50 veya Golden Virginia olacaktır. Aşağıdaki tütünleri denediğim için tekrardan almayı düşünmüyorum belki Old Holborn Yellow tekrardan başka bir zaman alabilirim.

* Drum Yellow (Sarı) 50 Gram
* Old Holborn Yellow (Sarı) 50 Gram (Tekrar Alabilirim)
* Drum Bright Blue (Açık Mavi) 50 Gram
* Pueblo Classic Additive (Bej) 50 Gram
* Amber Leaf (Sarı Paket) 50 Gram
* Marlboro Roll 50 Yerli Tütün 50 Gram

Bu tütün mamüllerini denediğim için tekrardan almayı düşünmüyorum ama George Karelias And Sons 25 Gram ithal tütünü ve diğer çeşitlerini tekrardan alırım. İthal tütün konusuna değindikten sonra Slender sigara çeşitlerinden Rothmans markasının birkaç versiyonunu sizlerle paylaşmak istedim. Açıkçası Rothmans sigarası kalitesini düşürmüş olup Camel Slender Gray Line'ın yanına bile yaklaşamayacağını düşünüyorum.

Rothmans Sigara

Rothmans markası (British American Tobacco) BAT Türkiye tarafından üretilen bir tütün mamülü olup üretim yeri Samsun'dur. Kokusu, içim hissiyatı ve tadını pek sevdiğim söylenemez ve kalitesi düşürülmüş bir sigaradır. Zaten piyasada satılan en ucuz sigara markalarından da biridir.

Sigara: Rothmans D Range Blue
Fiyat: 21,5 TL
Barkod: 86940771
Açıklama: Rothmans markasının Slender tipteki sigarasıdır. Slender paketi en olarak Camel Slender Gray Line'dan 1-2 MM daha kısadır.

Sigara: Rothmans D Range Black Long
Fiyat: 21,5 TL
Barkod: 86940795
Açıklama: Rothmans markasının uzun Slender tipteki sigarasıdır. Slender paketi en olarak Kent markasının muadillerine çok benzemektedir. Zaten Rothmans markası Kent markasını kopyalamış gibi duruyor. Fakat tadı biraz daha ağır ve kötüdür. Tekrardan satın almayı düşünmüyorum.

Rothmans markasının sarmalık kıyılmış tütün mamülleri de piyasada bulunmaktadır. Fakat çok tercih edilmediği için her Tekel bayisinde bulamazsınız ve tavsiyede etmem zaten.

Burak AVCI - Update: 15.02.2022

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.