27 Aralık 2021

Soğuk Havaların Habercisi Kuyruk Sokumu ve Bel Ağrısı Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?

Kuyruk Sokumu ve Bel Ağrısı

Soğuk havalar sadece grip, nezle veya zatürre gibi hastalıkların sebebi değil aynı zamanda üşütmeye bağlı eklem, kas gibi yerleri de tetikleyerek buraların ağrımasına sebep olabilir. Bu havalarda özellikle giyimimize dikkat etmeliyiz ve ince elbiseler ile soğukta çok kalmamalıyız. Kuyruk sokumu ve bel kısmınızın alt bölgesinde ağrı, batma ve benzeri sızlama tarzı ağrılarınız varsa genelde bunlar soğukta kalma, üstü açık bir şekilde kanepede uyuyakalma yani halk arasında bel tutulması olayı, ofis çalışanlarının uzun süreler sonra başına gelen yanlış oturmadan dolayı pöçük kemiği dediğimiz bölgenin ağrı yapması gibi sebeplerden kuyruk sokumu bölgesi etkilenir ve ağrı yapar. Mutlaka buna benzer bir şikayetiniz varsa önce doktora gitmenizi tavsiye ederim çünkü bel fıtığı ile bu durum çok farklıdır. Bel fıtığında ağrı ayağa vurmaktadır ve ayağınızı doksan derece kaldırma, spor hareketleri yapma veya belinizde belli bir bölgeye uygulanan basınçtan dolayı şiddetli ağrıma durumu varsa bu bel fıtığının habercisi olabilir. Zaten doktora gittiğinizde ayaklarınızı kaldırıp bazı sportif hareketler ile kontrol ederek size bel fıtığımı yoksa sadece kuyruk sokumu ağrısı mı olduğunu size söyleyecektir.

Ağrılarınızın sebebi bel fıtığı ise bunun tedavisi ve süreci farklı olup bu konuda doktorunuza başvurunuz. Lakin doktor kontrolü sonrası bel fıtığınız yoksa ve kuyruk sokumu bölgeniz acıyorsa büyük ihtimal soğukta kalmışsınızdır ve o bölgeye soğuk yer etmiştir yani işlemiştir. Diğer bir ihtimal ise özellikle ofis ortamında sekiz saat oturmak suretiyle çalışan bankacı, mühendis gibi beyaz yakalı çalışan iseniz ergonomik şekilde oturmadığınızdan dolayı bu bölge ağrı yapmaktadır. Bunun hem ilaçları vardır hem de eczaneden alacağınız birkaç ürünle ağrılarınızı geçirebilirsiniz. Öncelikle şunu söylemem gerekir uygulayacağınız tedaviler ile birlikte bu kuyruk sokumu ağrısı 1-2 hafta sürebilir hatta tam geçiyormuş gibi olup gene soğukta kalırsanız süreci bir hafta daha uzatırsınız ama dikkat edin derim.

Kuyruk Sokumu ve Bel Ağrısı

Kuyruk Sokumu ve Bel Ağrısı

Doktora gittiğinizde genelde size kas gevşetici ve ağrı kesici ilacı verirler. Bu ilaçların hap şekli olanlarını sabah, akşam tok karna günde iki sefer alınarak uygulanır. Kas gevşetici için Muscoflex 8 MG Kapsül ve ağrı kesici için Arveles 25 MG hap verirler. Eğer duramayacak kadar ağrınız yoksa Arveles içmenize o kadara da gerek yoktur. Muscoflex kapsül ise içerisinde 10 kapsül bulunup toplamda 5 gün içeceğiniz ana ilacınızdır. Eğer mideniz hassas ise bu ilacı önermem çünkü ishal yapabilir veya büyük tuvalete sık çıkmanızı sağlayabilir. Aynı ilacın Muscoflex Duo Jel adında krem versiyonu olup mideniz hassas ise bunu alabilirsiniz. Kuyruk sokumu bölgesine bu kremi sürerek tedavi sürecinizi tamamlayabilirsiniz. Doktora gitmeden direkt eczaneye giderseniz size Voltaren Emulgel kremi verebilirler fakat kuyruk sokumu bölgesindeki ağrılar için bu krem hiçbir işe yaramaz doktorada sordum boşuna kullanmayınız.

Peki ilaçlar ile birlikte bu 1-2 haftalık süreçteki tedaviyi daha da hızlandırmak ve ağrılarınızı hızlı bir şekilde azaltıp yok etmek için ne yapabilirsiniz. İlk olarak eczaneden mutlaka Sıcak Su Torbası, Yün Bel Korsesi ve 3-4 adet Yakı alınız. Eczanelerde satılan ve tek kullanımlık Yakı ürünü genelde Şanlı Kapsikumlu Delikli Yakı Bandıdır. Bu üç ürünün hiçbir zararı ve yan etkisi yoktur direkt alabilirsiniz. Sıcak su torbasını hazırlayıp kuyruk sokumu bölgesine uygulayarak oranın gevşemesini sağlayabilirsiniz. Yün bel korseyi hem ağrıların olduğu zaman hem de ağrılarınız geçtikten bir hafta sonra bile takabilirsiniz özellikle dışarı çıkacağınız zaman ki soğuk havalarda takmanız faydanıza olacaktır. Tabii ağrılarınız geçse bile hep takmanız önerilmez bu sefer bel tembelliği oluşur. Yakıyı ise gece yatmadan önce kuyruk sokumu bölgesine yapıştırıp sabah çıkarabilirsiniz. Yakı üzerindeki krem ağrılarınıza iyi gelecektir. Bu üç alternatif tedavinin bir zararı olmayıp bunları uygulayarak iyileşme sürecinizi hızlandırabilirsiniz.

Oturma Simidi

Tiger Balm Kırmızı (Red Ointment)

Kuyruk sokumu ağrılarına iyi gelen bir başka krem ise Tiger Balm Kırmızı (Red Ointment) kremi olup 20 Gramını 120 TL civarlarına internet üzerinden satın alabilirsiniz. Kaplan yağı olarak bilinen bu krem Çin menşeli bir ürün olup ağrı olan bölgeye sürülür ve bezle sarıldıktan sonra o bölgedeki eklem, kas ve benzeri ağrıların iyileşmesi beklenir. Çin Viksi olarak da bilinen bu ürünü kuyruk sokumu bölgesinde oluşan ağrılarınız için satın alabilirsiniz. Çok ufak bir kavanozda satılan kremi ağrıyan bölgeye az olacak şekilde yedirerek sürünüz ve üzerini bir bez ile kapatıp bekleyiniz. Kremi sürdüğünüz yerde mentol ferahlığı hissedersiniz. Akşamdan sürüp sabah kalkınca duş alarak krem sürdüğünüz yeri temizleyebilirsiniz.

Bir de ergonomik oturma biçiminizi düzeltmek için Oturma Simidi veya Yastığı alabilirsiniz. Bu aparat sayesinde oturma sırasında omurga yapınız düz bir şekil alıp kuyruk sokumu bölgesine baskı olmayacağı için o bölgedeki ağrıda zamanla geçecektir. Asla ağrının geçmeyeceğini düşünmeyin üç hafta sürse bile geçiyor merak etmeyiniz. Ağrının hızlı geçip geçmemesi tamamen sizin bünyeniz, aldığınız tedbirler ve uyguladığınız tedaviler ile ilgilidir. Oturma Simidi olarak ViscoLi, Beddo Bambu gibi markaların ürünlerini internet üzerinden veya eczaneden alabilirsiniz. Beddo Bambu oturma simidi daha kaliteli malzeme yapısı ve sert sünger dolgusu sayesinde daha kaliteli bir üründür. İnternet üzerinden 200 TL'ye satın almıştım ve size de tavsiye edebilirim. Tekrardan geçmiş olsun.

Burak AVCI - Update: 31.12.2021

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.