8 Temmuz 2021

Honda Civic Araçlarda LED Xenon (Zenon) Far Önerisi ve Uzun, Kısa, Sis Zenon Far Markaları

Photon H11 LED Xenon (Zenon) Beyaz Far 9500 Lumens UL2329-H11

Honda Civic Eco Elegance aracımı geçen aylarda İstanbul Honda Mutluhan yetkili servisine götürmüştüm ve yıllık bakımını yaptırmıştım. Bakım sonrası ön LED Xenon (Zenon) farların yanmadığı söylendi. Tabii bu farlar Eco Elegance paketinin donanımında olmadığı için garanti kapsamına girmiyordu. Fakat hangi LED farın yanıp yanmadığını not etmemişlerdi ve sonradan telefon ile konuştuğumda uzun veya kısa LED farın fiyatının 1200 TL, komple uzun, kısa ve sis farlarını paket şeklinde yaptırmak isterseniz de 2000 TL fiyat söylemişlerdi. Ben de hangi farın yanmadığını öğrenmek için Kartal Oto Sanayiye gittim ve hem işin aslını çözmek hem de en kaliteli LED Xenon (Zenon) far markalarını bu sayede öğrenmiş oldum. Ayrıca kaliteli markayı daha uyguna yaptırarak da fazladan para vermemiş oldun. Tüm bu süreci ve farları nasıl kontrol edeceğinizi detaylı anlatacağım.

İlk olarak Honda Civic'in orijinal farları sarı olup benim aracımda sadece kısa farlar LED Xenon (Zenon) far olarak değişmiş. Uzun, Sis ve Şerit Led lambalar yanıyordu fakat Kısa yani Park olarak adlandırılan lamba hiç yanmıyordu. Öncelikle Honda Civic'de farları nasıl kontrol edeceğinizi açıklayayım. Bir de tüm farları bence LED yapmayınız ve orijinali bozmayınız sadece kısa farı LED yapmanız yeterli olacaktır diye düşünüyorum. Şimdi farları ve onları nasıl aktif edeceğinizi resimlerle anlatmaya çalışacağım.

Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi Park yani Kısa farları yakmak için 1 numaralı konumdaki uzun far logosunu 2 numaralı konumdaki lamba ikonuna getirin bu şekilde ortadaki farların yandığını göreceksiniz. Bende bu farlar yani Kısa (Park) çalışmıyordu. Yine aynı şekilde kolu kendinize doğru değil de ileri doğru iter ve sabitlerseniz bu sefer tam içteki uzun farın yandığını göreceksiniz. Uzun farlar bende orijinal olup sarı renkte yanmaktadır. Sis lambaları içinse 3 numaralı konumdaki OFF logosunun altındaki sis logosunu ikili ok logosu hizasına getirince de alt ön sisler yanacaktır. Bende Uzun Far, Ön Sis sarı yanmaktadır ve orijinal ampullerdir.

Far ayarları her zaman AUTO'da olmalıdır çünkü LED lambaları yakabilirsiniz. Ara ara gösterge panelinde yeşil kısa far logosunun yanında aracı çalıştırınca otomatik uzun mavi far logosu da çıkarsa kolu bir seferliğine ileri doğru itin ve geri çekin mavi uzun far logosu ekrandan kaybolacaktır. Bu genelde yolda seyir halinde giderken selektör verdiğinizde kolu tekrar bırakmadığınız zaman veya daha ileriye ittiğiniz için yaşanmaktadır. Uzun lambalar hep açık bu sayede kalmaktadır buna da dikkat ediniz. Zaten gündüz vakti arabayı çalıştırdığınızda ekranda mavi uzun far logosu çıkarsa demek istediğimi anlayacaksınız.

Honda Civic Araçlarda LED Xenon (Zenon) Far Önerisi ve Uzun, Kısa, Sis Zenon Far Markaları

Işıkları yaktığınızda ön lamba içerisinde üç ampul göreceksiniz. İçten dışa sırasıyla Uzun, Kısa ve Sinyal lambalarıdır. Bir de köşede beyaz şerit LED lamba vardır. Arabayı açar açmaz bu şerit lamba zaten otomatik beyaz yanmaktadır buna ekstra bir işlem yapmanıza gerek yoktur. Aşağıda da göreceğiniz gibi ilk resimde uzun ve sis lambaları yaktım. Renkleri sarı olup orijinal farlardır ve bu ikisine LED Xenon (Zenon) far yapmanıza pek lüzum yoktur. Fakat set olarak hepsini yapmak isterseniz bu seçim size kalmıştır. Ben aracın orijinal halini bozmayı pek sevmiyorum. Şerit beyaz LED lamba için bir gösterge veya buton aramayınız zaten otomatik hep yanacaktır. İkinci resimde ise yeni taktırdığımı ortadaki beyaz LED Xenon (Zenon) farlardır.

Honda Civic Araçlarda LED Xenon (Zenon) Far Önerisi ve Uzun, Kısa, Sis Zenon Far Markaları

Photon H11 LED Xenon (Zenon) Beyaz Far 9500 Lumens UL2329-H11

Ön farların en dışındaki yani üçüncü turuncu lamba ise sinyal lambalarıdır. Aşağı veya yukarı doğru sinyal kolunu çekerseniz o lambalarında yandığını göreceksiniz. LED Xenon (Zenon) far markalarından biraz bahsedecek olursak. Benim aldığım marka Photon olup LED farlar için kaliteli bir markadır. Asla 100-150 TL'lik LED farlardan almayınız çünkü 3-4 ay bile dayanmıyorlar. Photon ve benzer kaliteli markalar hem üç yıl garanti veriyor hem de ortalama 5 yıl gidiyor. Kaliteli markalar sırasıyla Osram, Photon ve Philips olup en pahalısı Osram markasıdır.

Kalitesiz LED Xenon (Zenon) Far Markaları
* Inwells X-Treme LED Xenon (Zenon) Far H11
* Niken Evo Serisi LED Xenon (Zenon) Far H11

Honda Civic aracıma Photon H11 LED Xenon (Zenon) Beyaz Far 9500 Lumens UL2329-H11 marka ve model far aldım. Fiyatı 450 TL olup 50 TL'de takma işçiliği ile beraber bana 500 TL'ye mal olmuştur. Oysaki yetkili servis büyük ihtimal Philips veya Photon markasını 1200 TL'ye aracıma takacaktı.

Photon H11 LED Xenon (Zenon) Beyaz Far 9500 Lumens UL2329-H11

Photon H11 LED Xenon (Zenon) Beyaz Far 9500 Lumens UL2329-H11

Photon H11 LED Xenon (Zenon) Beyaz Far 9500 Lumens UL2329-H11

Far: Photon H11 LED Xenon (Zenon) Beyaz Far 9500 Lumens UL2329-H11
Garanti: 3 Yıldır.
Marka ve Seri: Photon Ultimate 3 Plus
Fiyat: 450 TL + 50 TL İşçilik (07.07.2021) Kartal Oto Sanayi Taktırıldı, İnternet Fiyatı 550 TL
Kullanım: Kısa/Uzun/Sis olup Ben Kısa'larda Kullandım.
Lümen: 9500 Lumens
Ampül Tipi: H11 ve 12 Volt.
Tedarik: Aksan Ticaret Kartal Oto Sanayi.

Açıklama: Ürünü aldıktan üç ay sonra sol LED Farın sönük olduğunu fark ettim ve 18.10.2021 tarihinde garanti kapsamından yenisi ile değiştirdim. Elektrikçi bana otomatik farları yakarken aracın Auto kısmında olmamasını söyledi. Aracı çalıştırdıktan sonra Manuel olarak far ayarını Auto olarak almamı söyledi.

Sonuç olarak aracınızda başınıza bir olay geldiği zaman bunu tam olarak öğrenebiliyorsunuz. Normalde ikinci el aracımda daha önce LED Xenon (Zenon) far takılma işlemi olmasaydı bu makaleyi hiç yazmıyor olurdum. Tamamen yanmış olan iki Kısa (Park) farımdan dolayı LED Xenon (Zenon) farlarımı yenilemek zorunda kaldım ve sürecide öğrenmiş olup sizle paylaşmak istedim. Gerçi Kartal Oto Sanayi'ye gittiğimde usta bana orijinal Honda kısa farda takabilirim dedi sarı renk olandan fakat bir defa LED Xenon (Zenon) yapıldığı için ben de kaliteli bir marka takıp yola devam etmek istedim. Hem mercek hem LED Xenon (Zenon) far olarak gerçekten ön sislere bile ihtiyaç duymadan karanlıkta tüm önünüzü aydınlatmaktadır.

Burak AVCI - Update: 19.10.2021

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.