19 Temmuz 2021

Covid-19 2. Doz Aşı Randevusu Nasıl Alınır? Aşı Kartı Nasıl Oluşturulur ve Sinovac (CoronaVac) Aşısının Yan Etkileri

Covid-19 2. Doz Aşı Randevusu Nasıl Alınır? Aşı Kartı Nasıl Oluşturulur ve Sinovac (CoronaVac) Aşısının Yan Etkileri

Delta varyantının yayılması ile birlikte ülke çapında Sinovac (CoronaVac) ve Biontech/Pfizer aşılarının uygulanması gün geçtikçe artış gösteriyor. Sağlık Bakanlığının verilerine göre 18 yaş üstü ilk doz aşı olanlar nüfusun %62'sini oluştururken ikinci doz aşılarda ise oran %30'u geçti. Aşı oranı gün geçtikçe artışta olsa bile günlük vaka sayıları halen 7 bin üzerinde olduğu için maske ve mesafe uygulaması halen halk içinde geçerli olup yaz aylarında bu kurala pekte uyulmamaktadır. Eylül'den sonra havaların soğuması ile birlikte tekrardan vaka sayılarının artması gerçekleşir ve virüsün yeni varyantları ortaya çıkmaya başlarsa, 65 yaş altı üçüncü doz aşılanma süreci ve ek tedbirlerin, kısıtlamaların tekrardan uygulanması başlanabilir. Daha önceki yazımda bildiğiniz gibi birinci doz Sinovac (CoronaVac) aşı olduğumdan bahsetmiştim.

İlk Sinovac (CoronaVac) aşı dozunu 19 Haziran 2021 tarihinde olmuştum. Tam 28 gün son MHRS (T.C. Sağlık Bakanlığı) uygulamasından Aşı Randevusu kısmından ikinci doz Sinovac aşısı için randevu aldım ve ikinci doz aşımı 17 Temmuz 2021 tarihinde aynı saatte Balıkesir Burhaniye Devlet Hastanesinde oldum. Bildiğiniz gibi 25-35 yaş arası şu an için üçüncü doz aşı uygulaması yoktur. Zaten ikinci doz aşınızı olduktan sonra MHRS uygulamasına girip Aşı Randevusu alanına tekrar tıkladığınızda "Saygıdeğer vatandaşımız aşı süreciniz tamamlanmıştır." bilgi mesajı gelmektedir. Sadece 65 yaş üstü ve iki doz Sinovac (CoronaVac) aşısı olanlara üçüncü doz olarak Biontech/Pfizer aşı uygulaması yapılmaktadır.

Covid-19 2. Doz Aşı Randevusu Nasıl Alınır? Aşı Kartı Nasıl Oluşturulur ve Sinovac (CoronaVac) Aşısının Yan Etkileri

Sinovac (CoronaVac) aşısının yan etkilerinden biraz bahsedecek olursak; aşıyı olduğunuz ilk gün ve sonraki gün biraz halsizlik ve uyku hali yaptırmaktadır. İkinci dozda çok hafif sol kola bastırınca ağrı yapmaktadır. Sinovac aşının yaptığı halsizlik ve uyku hali iki gün sonra geçmektedir. Biontech aşısındaki gibi aşırı yan etki durumları yoktur. Sinovac genel olarak uyku hali ve halsizlik yapmaktadır. Tam iki veya üç gün sonra bu halsizlik durumu geçmektedir. Tabii aşı olduktan sonra bir hafta boyunca alkol kesinlikle tüketmeyiniz. Sinovac aşısı için ilk gün duş yasağı ise yoktur. Açıkçası her aşıdan sonra bir haftalık bu şekilde tedbir olacaksa ben üçüncü dozu olmayı pek düşünmüyorum. Şu an iki doz Sinovac aşımı oldum ve aşı kartımı çıkardım.

Covid-19 2. Doz Aşı Randevusu Nasıl Alınır? Aşı Kartı Nasıl Oluşturulur ve Sinovac (CoronaVac) Aşısının Yan Etkileri

Aşı kart nasıl oluşturulur biraz bundan bahsedecek olursam; HES (Hayat Eve Sığar) uygulamasından Covid-19 Aşı Bilgilerim sekmesine geliniz. İkinci resimde paylaştığım gibi iki doz aşınızı olduysanız aşı kartınızı oluşturabiliyorsunuz. Aşı Kartlarım kısmından Aşı Kartı Oluştur diyerek kartınızı oluşturabilirsiniz. Ayrıca Pasaport Ekle diyerek mevcut olduğunuz aşı durumunuzu pasaportunuza işletebilirsiniz. Oluşan aşı kartınızı Görüntüle diyerek Kart Numarasına ve QR koduna ulaşabilirsiniz. Ayrıca PDF olarak indirip telefonunuza yukarıdaki gibi aşı kartı resmini bulundurabilirsiniz. İleri ki zamanlarda Turizm için yurt içi otellerde kalmak, tiyatro ve sinemaya gitmek, maçlara gitmek, AVM'lere girmek için aşı kartı isteyebilirler. Oluşturduğunuz aşı kartı ile güvenle yurt içi seyahati yapabilirsiniz. Sadece Sinovac olanlar Avrupa ülkelerine gidememektedir. Avrupa ülkeleri şu an için iki doz Biontech/Pfizer aşısını mecbur tutmaktadır. Umarım yakın zamanda aşılanmalar çoğalır ve varyantların azalması ile birlikte aşı olmamıza pekte gerek kalmaz.

Burak AVCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.