7 Mart 2021

Maasdam Peyniri ve Tulum Peyniri Tadımları ve İncelemesi

Maasdam Peyniri ve Tulum Peyniri Tadımları ve İncelemesi

Biri yöresel diğeri yabancı menşeli peynir çeşitleri olan Tulum peyniri ve Maasdam peynirini geçen haftalarda tadım etme şansı bulmuştum. Öncelikle yabancı menşeli Maasdam peyniri ile inceleme yazısına başlamak isterim. Maasdam Peyniri; Emmental peyniri tarzında olup Hollanda üretimi olan bir peynirdir. Emmental peyniri; İsviçre kökenli sarı, delikli ve yarı sert peynir türlerine denmektedir. Türkiye'de Kars Kaşarı peyniri gibi de diyebiliriz. Maasdam peyniri inek sütünden yapılmaktadır ve minimum dört hafta dinlendirme ve olgunlaştırma sürecinden geçmektedir. Peynirin dinlendirme sürecinde ufak delikler ve dış çeperinde sarı bir kabuk tabaka oluşmaktadır.

Türkiye'de Frico marka Maasdam peyniri satın alıp bu peynir türünü denedim. Tam yağlı olarak üretilen peynir inek sütünden elde edilmiştir. Maasdam peynirinin içindekiler ise; pastörize inek sütü, tuz, starter kültürü, maya içermektedir. Tadı bana biraz ekşimsi ve marketlerde satılan klasik kaşar peynirinin biraz daha sert hali gibi geldi. Orta sertlikte bir peynir olup Gouda peynirleri gibi özel bir tada sahip değildir. Maasdam peynirinin belki daha iyi yapılanını denemek gerekebilir fakat benim tattığım marka ve tür açıkçası pekte lezzetli ve karakteristik bir tada sahip değildir. Sanki peynirin tadında yarım kalmış bir şeyler var gibi geldi bana. Ekşimsi kaşar peyniri gibi bir hissiyat vermektedir. Açıkçası tekrar Maasdam peyniri almak yerine Gouda peynirini tercih ederim.

Maasdam Peyniri ve Tulum Peyniri Tadımları ve İncelemesi

Maasdam Peyniri ve Tulum Peyniri Tadımları ve İncelemesi

Ürün: Frico Tam Yağlı Maasdam Peyniri
Menşei: Hollanda (Türkiye Distribütörü: Cibus Gıda)
Gramaj: 260 Gram
Fiyat: 43 TL (Şubat 2021)
Barkod: 8680440740203

Maasdam Peyniri ve Tulum Peyniri Tadımları ve İncelemesi

Tulum Peyniri, Türkiye'de Erzincan, İzmir, Çorum Kargı, Karaman Divle gibi yörelerde üretilen bir peynir türüdür. Erzincan tulumu olarak bilinen peynir türü aynı zamanda Şavak peyniri adı ile bilinmektedir. Tulum peyniri genelde koyun sütünden üretilir ve içerisinde keçi sütü ve inek sütü bulundurmaktadır. Bazı tulum peynirleri tamamen veya %90 keçi sütü ile de yapılabilmektedir. Olgunlaştırma süresi 3-4 ay süren tulum peyniri genelde kavanoz tarzı plastik kutularda satılmaktadır çünkü yapısı gereği normal peynir gibi yumuşak değildir tam tersi pütürlü ve hemen dağılabilen özelliği sahip bir peynir türüdür. Özellikle kahvaltılarda kaşıkla kavanoz içerisinden alınıp maydonoz ile harman edilerek çokça tüketilmektedir.

Türkiye'de hem yöresel olarak satılan hem de marketlerde markalaşmış olarak raflara giren birçok Erzincan ve İzmir tulum peyniri çeşidi vardır. Hatta Otlu tulum peyniri olarak bilinen maydonoz ve benzeri bitkiler ile karıştırılarak satılan peynir çeşitlerimizde mevcuttur. Hazırlanış safhasında peynirin lor hale gelmesi, tülbent aşamasından geçmesi, dinlendirme ve bekletme safhaları gibi birçok aşamadan geçerek hazırlanan bir peynir türüdür. Açıkçası kahvaltılarda benim de tercih ettiğim aynı zamanda hem meze hem de yumurta, poğaça ve börek gibi ek kahvaltılık yiyeceklerin hazırlanışında da kullanılabilen bir peynirdir. Tulum peynirinin Türkiye'de birçok çeşidi olup bunları denedikçe bu başlık altında sizlerle markasını ve yöresini paylaşacağım.

Ürün: Tam Yağlı Olgunlaştırılmış Tulum Peyniri 350 Gram
Tedarik: Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri ve Menşei Türkiye
Barkod: 8682615102892
Açıklama: Koyun sütünden yapılan bir tulum peyniridir. Tadı fena değildir fakat Tulum peyniri kategorisi içerisinde ortalama bir tulum peyniridir.

Burak AVCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.