13 Mart 2021

Rutin Göz Kontrolü ve Özel Sağlık Sigortası ile Birlikte Gözlük Çerçevesi ve Cam Seçim İşlemleri

Rutin Göz Kontrolü ve Özel Sağlık Sigortası ile Birlikte Gözlük Çerçevesi ve Cam Seçim İşlemleri

Birçok beyaz yaka çalışanlarının firmaları tarafından özel sağlık sigortasının karşıladığı gözlük çerçeve seçimi, satın alman işlemi ve göz sağlığınız için rutin göz kontrolü süreçlerini anlatacağım. Gözlük çerçevesi ve merceği özel sağlık sigortanız tarafından karşılanıyor ise bu makale işinize yarayacaktır. Diğer türlü SGK veya Emekli Sandığına bağlı sigortalı kişilerin sigortadan gözlük merceği ve çerçevesi için karşıladığı limit çok düşüktür. Umarım buradaki limitlerde ilerleyen zamanlarda artar ve normal vatandaşta kaliteli gözlük merceği ve çerçevesi alma konusunda imkan kazanır. Süreci anlatırken sizlere iki başlık altında konuyu yazacağım. İlk olarak rutin göz hastanesine giderek göz kontrolü yaptırmak ikincisi ise optik mağazasına giderek çerçeve, mercek seçimleri ve sigortanın karşıladığı miktardan bahsedeceğim.

1) Rutin Göz Kontrolü ve Gözlük Reçetesi
İlk olarak iyi bir göz hastanesinden randevu almanız gerekmektedir. Bulunduğum ilçede Dünya Göz ve Sistem Göz hastaneleri bulunmaktadır. Ben de bana yakın olan Pendik’teki Sistem Göz hastanesinden randevu almaya karar verdim. Telefon ile arayarak randevu gününü belirleyebilirsiniz. Pendik’teki Sistem Göz’de Tamer Hoca vardır yakın ilçelerde veya Pendik’te oturanlara tavsiye edebilirim.

Hastaneye gittiğinizde özel sağlık sigortası geçerli olduğu için muayene parası ödemiyorsunuz sadece katkı payı ödemesi yapıyorsunuz. Allianz Karma özel sağlık sigortası kapsamında ben tüm muayene ve işlemler için toplamda 15 TL ödedim.

Göz kontrolü olduktan sonra doktor size bir Gözlük Reçetesi veriyor. Benim reçetemde H52.1-Miyopi ve numara olarak da 0.25 yazıyordu. Ekstradan mavi filtreli cam olmasını da doktor eklemişti. Aslında 0.25 numaranın gözlük kullanması şart değildir. Doktor bana sadece bilgisayar kullanırken ve akşam araç kullanırken bu gözlüğü takabilirsin dedi onun dışında çok da gerek olmadığını söyledi. Ben bilgisayar ekranı başında bir saatten fazla kaldığım zaman zarfında dinlendirici gözlük olarak zaten takmayı düşünmüştüm.

Rutin Göz Kontrolü ve Özel Sağlık Sigortası ile Birlikte Gözlük Çerçevesi ve Cam Seçim İşlemleri

Genelde göz kontrolünden sonra en çok sorulan soru şudur. Ben güneş gözlüğü gibi siyah cam almak istiyorum veya farklı renkli cam istiyorum şeklindeki istekleri ikinci kısım olan gözlükçüde anlatacağım. Doktor sadece size teşhis koyup takmanız gereken gözlük numarasını ve merceğini yazmaktadır. Bundan sonraki süreç Gözlük Reçetesini alarak anlaşmalı bir Optik şubesine gitmeniz gerekmektedir. Doktor merceğin veya gözlük camının siyah veya başka bir renk olmasına karar vermiyor. Sağlık için takmanız gereken mercek numaranızı ve ekstra filtreyi reçeteye yazıyor.

Rutin Göz Kontrolü ve Özel Sağlık Sigortası ile Birlikte Gözlük Çerçevesi ve Cam Seçim İşlemleri

2) Anlaşmalı Optik Firmaları ve Gözlük Çerçevesi ve Camı İşlemleri
İlk olarak özel sağlık sigortanızın anlaşmalı optik firmalarını bulup seçmeniz gerekmektedir. Benim özel sağlık sigortam Allianz olduğu için aşağıdaki anlaşmalı sağlık kurumları adresinden Eczane-Optik sekmesinden Optik kısmını seçerek bulunduğum il ve ilçeyi tarattım. İstanbul’da Pendik ilçesinde merkezde bulunan Pen Optik firmasının anlaşmalı olduğunu gördüm ve buraya gittim.

Optik Anlaşmalı Kurumlar: www.allianz.com.tr/tr_TR/anlasmali-kurumlar/anlasmali-saglik-kurumlari.html

Gözlük Reçeteniz ile birlikte anlaşmalı optik firmasına gittiğinizde reçeteyi vererek sigortanın ne kadarını karşıladığını sistemden görebilirsiniz. Benim bağlı olduğum özel sigorta 1000 TL’ye kadar karşılayıp üzeri bir ücret çıkarsa ekstra onu da siz ödüyorsunuz. Bu kısımda önemli olan çerçeve markası ve camın fiyatının pahalı olması size ekstra bir masraf çıkacaktır. Örneğin en iyi ve kaliteli cam 600 TL olsun ekstradan 1000 TL ve üzeri markalı çerçevede alabilirsiniz veya hepsini sigorta karşılasın diye düşünürseniz 400-500 TL’ye biraz daha uygun çerçeve markalarından seçim yapabilirsiniz.

Siyah veya renkli cam yani güneş gözlüğü gibi olan numaralı gözlük olayına gelecek olursak; normal şeffaf gözlük ile aynıdır ekstra bir masrafı yoktur. Cam özelliği ve filtresine göre fiyat sadece artar veya azalabilir. Siz alacağınız cam rengini numaralı ve siyah olacak şekilde belirtmeniz yeterlidir. Bu sayede alacağınız numaralı gözlüğü aynı zamanda güneş gözlüğüymüş gibi de kullanabilirsiniz. Örneğin ben 0.25 numaralı gözlük merceğimin rengini siyah ve yine içerisinde doktorun yazdığı gibi filtreli istiyorum deseydim çerçeve tipi güneş gözlüğüne benzeyen bir çerçeve beğenip bunu sigortadan karşılayabilirdim. Şunu asla karıştırmayın, sigorta normal güneş gözlüğünü karşılamaz güneş gözlüğü gibi görünen siyah camlı numaralı camı karşılar.

Rutin Göz Kontrolü ve Özel Sağlık Sigortası ile Birlikte Gözlük Çerçevesi ve Cam Seçim İşlemleri

Güneş gözlüğü gibi görünen siyah renkli numaralı gözlük hakkında bilgi verdiğime göre kendi sürecime geçebilirim. Ben siyah renkli cam almayı düşünmedim evde ve bilgisayar başında kullanacağım için normal olan şeffaf renk cam tercih ettim. Çerçeve seçiminde marka en önemlisidir. Çünkü pahalı ve uygun markalar olarak çerçeve fiyatları değişmektedir. Gözlükçüye gittiğimde benim aklımdaki markalar; Emporio Armani, Prada ve Hugo Boss markaları idi. Zaten en pahalısı Prada olup çerçeveleri 1200-1400 TL civarlarındaydı. Benim aldığım Emporio Armani modelinin çerçevesi ise 1100 TL olup indirim ile birlikte tam 1000 TL’ye denk geliyordu.

Daha uygun fiyatlı olan Ray-Ban, Lacoste, Police, Slazenger, US Polo Assn., Diesel gibi markalara da bakabilirsiniz. Yine pahalı çerçeve olan Gucci, Burberry, Alexander McQueen gibi çerçeve modellerini de inceleyebilirsiniz. Ben güneş gözlüğü dışında normal gözlüklerde marka olarak Emporio Armani veya Prada çerçeve modellerine bakmanızı tavsiye ederim. Emporio Armani markasının ise AX Armani Exchange olanını almayınız direkt EA olan modellerini tercih ediniz.

Çerçeve seçiminde ikinci önemli husus ise yüz tipinize göre tam oturmasıdır. Oval, dikdörtgen, sportif, kare gibi birçok çerçeve çeşidi vardır. Hem bunların yüz ile uyumu önemli hem de Ekartman olarak şakak kısımlarının sizi sıkmaması ve yüze tam oturması önemlidir. Prada modellerde bunu pek yakalayamadığım için tercihim Emporio Armani’den yana olmuştur. Diğer gözlük çerçeve markaları ise; Hugo Boss, Calvin Klein, AX Armani Exchange, Tommy Hilfiger olup fikir amaçlı bunlarında modellerini inceleyebilirsiniz.

Çerçeve seçiminden sonra cam seçimindeki filtre ve kaliteli malzeme tercihi de önemlidir. Reçetelerde yazan mavi filtre genelde bilgisayar kullananların çoğunda yazıyor olup gözlükçe tarafından bana mavi filtre yerine daha kaliteli cam ve filtreli olan yeşil rengi önerdi. Burada renk algısı güneş gözlüklerindeki aynalı cam rengi gibi algılanmasın. Camın içinde çok hafif görebileceğiniz bir filtre rengidir. Mavinin pek tercih edilmeme sebebi yansıma yaptığı zaman ara ara mavi renginin belirginleştiği fakat yeşilin hem günlük hem de ofis ortamında daha rahat kullanabileceğini belirttiği için gözlükçü mavi filtre yerine yeşil filtreli birinci kalite cam olmasını önerdi ben de kabul ettim.

Rutin Göz Kontrolü ve Özel Sağlık Sigortası ile Birlikte Gözlük Çerçevesi ve Cam Seçim İşlemleri

Bu seçim ekstra bana 400 TL’ye geldi. Şu önemlidir, gözlük merceğinizin büyüklüğü veya farklılığı cam fiyatını değiştirir. Ben sadece çerçevenin pahalı olduğunu düşünmüştüm fakat camda aynı orada pahalıdır. Eğer hem cam hem de çerçeveyi kaliteli alacaksanız mutlaka ekstra cepten ödeme yapmak zorundasınız. Eğer cam çok kaliteli olsun çerçeve orta segment bir marka olur derseniz sigortanın size belirlediği limit ile kafa kafaya gelmiş olursunuz.

Sonuç olarak Emporio Armani çerçeve ve yeşil filtreli birinci kalite camın maliyeti bana 1400 TL oldu. 1000 TL kadarını sigorta yani Allianz karşılayıp ben ekstradan 400 TL ödeme yaparak süreci tamamladım. Gözlük camının markası Maxxee olup birinci kalite malzemeden yapılmıştır ve iki yıl garantisi vardır. Yeşil filtreli merceğin tam ürün adı ise MX1.55UV+/72 şeklindedir. Emporio Armani çerçeve numarası ise 193924328 olup çerçevede iki yıl garantilidir. Özellikle çerçevedeki mavi renkteki kulak ve logo kısmı çok hoş olup sap kısmı metaldendir. Aynı zamanda gözlüğün yanında orijinal Emporio Armani saklama kabı ve temizleme bezi de mevcuttur.

Bir yıl kullanımın ardından gözlük camını silerken cam kısmı çerçeveden çıktı ve tekrar taktığımda tam oturtamadım. Gözlüğüm iki yıl garantili olduğu için Pendik'den satın aldığım Pen Optik firmasına gittim ve hiçbir ücret ödemeden Cüneyt bey sağ olsun camı tekrardan sağlam bir şekilde takıp ilk günkü yenilikte bana teslim etti. Özellikle beyaz yaka çalışanlar için şunu öneriyorum; eğer sağlık sigortanızdan belli bir miktar gözlük çerçevesi almayı karşılıyorsa kesinlikle yazımında başındaki süreci uygulayıp üst markalı çerçeve seçiminde Pendik merkezdeki Pen Optik şubesini tercih ediniz. Birçok sigorta firması ve SGK ile anlaşması vardır.

Burak AVCI - Update: 02.03.2022

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.