16 Şubat 2021

Samsung HDC6D90TG/EUR 60 CM Duvar Tipi Davlumbaz Ürünü İncelemesi ve Davlumbaz Lambası Değişimi Nasıl Yapılır?

Samsung HDC6D90TG/EUR 60 CM Duvar Tipi Davlumbaz

Davlumbaz ürünü mutfaktaki sobanın veya ocağın üzerinde bulunan mekanik fan sistemi içeren bir hava temizleme cihazıdır. Ocak üstünde pişen yemek sonucu oluşan havadaki gresi, dumanı, ısıyı ve buharı tahliye ederek ve filtreleyerek mutfaktaki havadan uzaklaştırır. Genelde davlumbaz ürünlerinden en çok duvar tipi olanı satılmaktadır. Gri ve metal tonları çokça tercih edilip Franke, Samsung, Miele, Bosch gibi markalar daha çok mutfak eşya markaları olarak tercih edilmektedir.

Ben de Samsung'un HDC6D90TG/EUR modeli olan 60 CM enindeki duvar tipi davlumbaz ürününden mutfak için almıştım. Metalik gri renkte olan ürünü 12 Haziran 2019 tarihinde Samsung yetkili bayisinden 650 TL'ye satın aldım. Samsung ürünlerinin ilk kurulumu ücretsiz olup internet üzerinden aldığınız davlumbaz, televizyon, buzdolabı gibi ürünleri teslim aldıktan sonra 444 7 711 numaralı hattı arayarak ücretsiz kurulum talebinde bulunabilirsiniz. Satın aldığım davlumbazın garantisi 2 yıl olup bu tür elektronik cihazların mutlaka e-Arşiv Fatura dosyasını bilgisayarınızda saklayınız. Bozulma veya garanti kapsamına giren bir problem olduğunda telefondan veya e-posta yolu ile faturanızı gösterebilir ve garanti işlemlerini başlatabilirsiniz.

Samsung HDC6D90TG/EUR 60 CM Duvar Tipi Davlumbaz

Davlumbaz monte kısmında eğer mutfaktan açılan davlumbaz için bir baca veya delik yoksa, ya da servisin yapabileceği bir durum değilse genelde bağlantıyı başka ustaya yaptırmanız gerekebilecektir. Bundan dolayı biz davlumbaza geçici olarak 2-3 aylık iki adet siyah filtre taktırdık. Fakat filtrelerinde sıkıntısı her altı ayda bir değiştirmeniz gerekmektedir ve bununla cidden uğraşılamadığı için evlerde kesinlikle tavsiye etmiyorum, gereksiz maliyet çünkü. Mutlaka davlumbaz çıkışı olan ocak deliği ile davlumbaz arasındaki metal boru bağlantısı yaptırınız. Biz sonradan bir ustaya yaptırdık ve 2-3 ay kullandığım filtreleri davlumbazın içerisinden çıkardım. Eğer bağlantıyı yaptırdıysanız filtreleri çıkarmanız gerekmektedir çünkü filtreler dokuz ay sonra havayı emmez ve pisliği içeri geri verir.

Samsung HDC6D90TG/EUR 60 CM Duvar Tipi Davlumbaz

Samsung Duvar Tipi Davlumbaz Özellikleri
Model: Samsung HDC6D90TG/EUR 60 cm Duvar Tipi Davlumbaz
Fiyat: 650 TL (12 Haziran 2019) ve 2 Yıl Garanti.
Renk: Metalik Gri
Enerji Verimlilik Sınıfı: D
Yükseklik x Genişlik x Derinlik (CM): 66,5 x 60 x 49
Maksimum Emiş: 631 M3/SA
Maksimum Ses: 72 DB
Özellik: Dokunmatiktir, 2 Adet Lamba, 4 Seviyeli Çekim Gücü.

Davlumbaz Lambası Değişimi Nasıl Yapılır?
Gelelim asıl konumuza; davlumbaz lambası nasıl değişir? Bildiğiniz gibi davlumbazlarda iki adet lamba vardır. Bu lambalar çok uzun süre yanık kaldığı zaman patlamaktadır. Örneğin akşam yemek yaparken açık bırakıp sabaha kadar lambayı açık unutursanız büyük ihtimal lamba patlayacaktır ve bizde de aynı durum yaşandı. Ben de kontrol kalemi tornavida ile davlumbaz lamba setinin iki adet mandalını gevşeterek kablo kısmındaki giriş ve çıkış fişi yerinden çıkardım. Resimdeki gibi çıkan parçayı görebilirsiniz.

Davlumbaz Lambası Değişimi Nasıl Yapılır?

Davlumbaz Lambası Değişimi Nasıl Yapılır?

Davlumbaz lamba seti içerisindeki ampul bildiğimiz döndürmeli olan manuel ufak lamba tiplerinden değildir. Kapsül Halojen Ampul olarak bilinen iki ucu iğneli ampuldür. Önce Samsung bayisini aradım ve komple lamba seti değişimi ve servis ücreti için 250 TL istediler. Sonra lamba setini dışarıda bulabilir miyim diye Koçtaş'a gittim fakat set olarak satılan bir ürün değildi çünkü Samsung'un kendi lamba setiydi ve hiçbir yerde bulamadım. Bu arada benzer davlumbaz setlerine baktığımda piyasada ortalama fiyatları 150-200 TL arasında satılmaktaydı.

Halojen Ampulü

Sonra işlemi daha basite indirgeyip civardaki bir elektrikçiye gittim ve 8-10 TL'ye içerisindeki sadece Halojen Ampulü değiştirip cam kısmını geri takarak lambayı yenilemiş oldum. Bu işlemi Halojen Ampul alarak siz de kendiniz kontrol kalemi tornavida ile cam kısmını söküp yapabilirsiniz. İğne kısımları sökülebilen cins olup biraz tutup çekmeniz gerekmektedir. Davlumbaz lamba setindeki camı da çıkarırken mandalları pense ile biraz gevşetip takarken gene aynı hizaya getirmeniz gerekmektedir. Lambayı değiştirdikten sonra davlumbaz yuvasına geri taktım ve 250 TL yerine bana 8 TL'ye mal oldu bu süreç. Siz de evinizde davlumbaz lambası patladığında veya söndüğünde davlumbaz lamba setini çıkarıp iyi bir elektrikçiye giderseniz ampul değişimini set üzerinde zaten kendileri yapıyorlar illa sizin yapmanıza gerek yok bu riski ekstradan almayabilirsiniz. Ayrıca hangi tip halojen ampul takacaklarını da onlar daha iyi bilirler.

Tabii iyi bir elektrikçi her yerde bulmakta zor. Civarımdaki o kadar elektrikçiye gittim kimisi yapamam kimisi set olarak satın almanız lazım dedi. Oysaki sadece camı çıkarıp halojen ampul değişimini Pendik'te civarımda olan Değer Elektrik (Pendik Merkez Doğu Mahallesi Baypark Hospital Karşısı) firmasında 8 TL'ye yaptırdım. Eve geldiğimde sadece davlumbaz lamba setini yuvaya takma kısmını yaptım. Umarım sizin de başınıza böyle bir durum geldiğinde fazla para vermezsiniz ve makalemi okuduktan sonra daha temkinli hareket edersiniz.

Burak AVCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.