7 Aralık 2020

Frederik Marzen Lager Bira Değerlendirmesi ve Almanya Oktoberfest Bira Festivali

Frederik Marzen Lager Bira Değerlendirmesi ve Almanya Oktoberfest Bira Festivali

Türk Tuborg markasının Premium bira serisi olan ve özel harmanlanmış Frederik serisinden turuncu etiketli şişede satılan Marzen Lager adlı koyu renkli birayı sizler için değerlendireceğim. Daha önceleri Tuborg Frederik markasına ait iki seri olan India Pale Ale (IPA) ve Wheat IPA biralarını denemiştim ve incelemelerde bulunmuştum.

Bu hafta ise Frederik Marzen Lager serisini deneme şansım oldu. Marzen Lager birası koyu renkli ve kendine has turuncu ve bakırımsı bir renge sahip olup Tuborg'un Türkiye'deki İzmir bira fabrikasında üretilmektedir. Biranın köpük ve gövde oranı yeterli derecede başarılı olup alkol oranı ise hacmen %5.7'dir. Turuncu etikete sahip Frederik'in kahverengi 35 CL'lik şişesinde satılan ürünün içindekiler ise su, arpa maltı, şerbetçi otu ve maya olup %100 malt bir biradır. Koyu renkli biralar bildiğiniz gibi tadı acımsı olabiliyor fakat Marzen Lager tam öyle olmayıp içimi keyifli bir koyu renkli biradır. Yabancı koyu renkli Lager'lar ile karşılaştırdığımda bizimkiler gerçekten bira konusunda fena değildir diyebilirim.

Marzen Lager birası damakta yoğun malt algısı bırakırken canlı ve ferahlatıcı bir özelliği de vardır. Hafif karamelize aromalarını damak ve burunda hissedebiliyorsunuz. Bira ve yemek konusuna değinecek olursak ben şahsen yemek yerken bira içmeyi pek tavsiye etmiyorum. Özellikle Premium sınıfındaki biraları asla yemek ile tüketmeyiniz çünkü biranın keyfini alamazsınız. Hafif bir akşam yemeğinden 2 veya 3 saat sonra güzel bir Premium bira deneyimini ben her zaman önermişimdir. Yanında klasik çerez ve atıştırmalıklar olabilir.

Frederik Marzen Lager Bira Değerlendirmesi ve Almanya Oktoberfest Bira Festivali

Marzen kelimesi Almanya Bavyera kökenli bir Lager bira terimi olup. Marzenbier olarak da bilinen bu bira türü Almanca'da Mart birası anlamına gelir. Bahar döneminin son mahsülleri ile harmanlanıp zengin aroma karakteristiğine sahip Münih Maltları kullanılarak üretilen Frederik Marzen Lager, 16. yüzyılın başında, sıcak Bavyera yazları boyunca serin ahşap mahzenlerde bekletilip dinlendirildikten sonra özellikle sonbahar döneminde tüketildiği için "Oktoberfest" birası olarak da bilinmektedir.

Marzen biralar günümüzde ünlü Alman bira festivali Oktoberfest veya diğer adı olan Ekim Festivali ile özdeşleşmiştir. Almanya'nın Bavyera eyaletinin Münih kentinde her yıl eylül ayının son günlerinde ve ekim ayının ilk günlerinde düzenlenen, iki hafta süren bir festivaldir. Her yıl yaklaşık 6 milyon kişinin katıldığı bu festival Münih kentindeki en ünlü olaylarından biridir. Yurt dışından da çok katılımcı olmaktadır.

Frederik Marzen Lager Bira Değerlendirmesi ve Almanya Oktoberfest Bira Festivali

Ürün: Türk Tuborg Frederik Marzen Lager (Koyu Renkli Bira)
Kutu: 35 CL'lik Şişe Turuncu Etiket
Alkol: Alkol Oranı Hacmen %5.7
Fiyat: 16,50 TL (Aralık 2020)
Üretim: Türkiye, İzmir
Barkod: 8690582033309

Türk Tuborg Frederik markasına ait diğer seriler olan Wheat IPA ve India Pale Ale biralarının incelemelerini daha önce paylaşmıştım, ilgili makalelerim inceleyebilirsiniz. Sırasıyla güncel ve tavsiye niteliğindeki bira tavsiyelerim;

A) Premium(Seçkin) Biralar (Tavsiye Ederim)
1) Leffe Radieuse (Puan 5)
2) Weihenstephaner Vitus (Weizenbock ve Puan 5)
3) Leffe Blonde (Açık Renkli Bira ve Puan 4)
4) Leffe Brune/Bruin/Brown (Koyu Renkli Bira ve Puan 4)
5) Frederik India Pale Ale (Koyu Renkli Bira ve Puan 3)
6) Duvel Belgian Golden Ale - Biere Blonde Belge (Açık Renkli ve Yüksek Alkollü Bira, Puan 3)

B) Orta Seviye Premium(Seçkin) Biralar
1) Weihenstephaner Hefe Weissbier (Açık Renkli Bira)
2) Türk Tuborg Frederik Marzen Lager (Türkiye, Koyu Renkli Bira)
3) Hoegaarden (Açık Renkli Bira)
4) Grimbergen Double Ambree (Koyu Renkli Bira)

C) Kaybedenler
* Türk Tuborg Frederik Wheat IPA (Türkiye)
* Erdinger Dunkel (Almanya)
* Erdinger Weissbier (Almanya)
* Kirin Ichiban (Japonya)

Burak AVCI - Update: 12.12.2020

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.