22 Kasım 2020

Call of Duty: Black Ops Cold War Türkçe Hikayesi ve Oyun İncelemesi

Call of Duty: Black Ops Cold War Türkçe Hikayesi ve Oyun İncelemesi

Call of Duty: Black Ops Cold War oyunu 13 Kasım 2020'de piyasa sürülen Call of Duty serisinin 17. oyunu olup Black Ops serisinin de yeni oyunlarından biridir. Treyarch, Sledgehammer Games ve Raven Software firmaları tarafından geliştirilen oyunun dağıtımı Activision firması tarafından yapılmıştır. Oyun motoru olarak IW Engine 8.0 sürümü kullanılmıştır. Serinin Hikaye, Zombi, Warzone ve Multiplayer modu bulunup, 1980 yıllarındaki soğuk savaş dönemi konu alınmıştır. Oyunda geçen bölgeler; Doğu ve Batı Berlin, Hollanda Amsterdam, Vietnam, Küba, Türkiye Trabzon, Yamantau Dağları, Solovetsky Adaları, Rusya KGB Merkez Binası gibi yerlerdir. Oyunu Microsoft Windows, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox Series X/S ve Xbox One platformlarında oynayabilirsiniz.

Call of Duty: Black Ops Cold War'un Türkçe hikayesini video serisi olarak YouTube üzerinden seyrettim. Oyunun grafikleri, oynanışı ve tarihsel video animasyonları gerçekten başarılı olup Tükçe olarak hikayesinden biraz bahsedecek olursak; Amerikan başkanı Ronald Reagan ilk görevde iki iranlı ajanın yakalanmasını ister. Bölümdeki Ronald Reagan’ın bulunduğu CIA toplantı animasyonu oldukça başarılı olup oyun içerisinde beğendiğim en iyi sahnelerden biridir. İki iranlı ajan zamanında ABD ve İran arasındaki rehine krizinde adı geçen kişiler olup onlardan alınacak istihbaratın CIA için önemli olacağı düşünülmektedir. Bu istihbarat bizi Perseus'a götürecektir.

Call of Duty: Black Ops Cold War Türkçe Hikayesi ve Oyun İncelemesi

CIA olarak ilk göreve Hollanda'nın başkenti Amsterdam’da başlamaktayız. Oyunun ilk bölümü 12 Ocak 1981 tarihinde başlayıp CIA ajanları Alex Mason ve Russell Adler bir barda istihbarat için yardım aldıkları Hans ile buluşur ve 1979 yılında gerçekleşen ABD-İran arasındaki İran Rehine Krizi olayında adı geçen ve başroldeki iki isim olan Qasim Javadi ve Arash Kadivar’ın peşine düşmek isterler. Hollanda’da süren kovalamaca sonu Qasim Javadi, CIA tarafından yakalanır ve Arash Kadivar’ın nerede olduğu sorulur. Kadivar'ın bir toplantı için Türkiye'de Trabzon Havalimanı'nda olduğunu söyleyen Qasim Javadi’nin sonunu belirlemek ise size kalmıştır. Oyun burada size birkaç son ihtimali verir. Qasim Javadi’yi çatıdan atarak öldürebilir ve canlı olarak da bırakıp rehin alabilirsiniz. Oyunun bazı yerlerindeki hikayesel gidişatını siz belirleyebiliyorsunuz. Sorduğunuz sorular veya verdiğiniz cevaplara göre oyunun sonu çok değişmese de hikaye tekdüze olmaktan çıkıp biraz size bırakılıyor.

18 saat sonra Mason, Adler ve Woods Türkiye’deki Trabzon Havalimanına giderler ve burada Arash Kadivar’ı beklerler. Bir kargo uçağı Arash Kadivar’ı beklemektedir. Kadivar’ı getiren askeri jipin içindeki askerlerden biri aslında Bell adında Perseus’un gizli bir ajanı olup oyunun sonlarına doğru bunun siz olduğunu öğreneceksiniz. Kadivar araçtan inerken sizi ve şoförü vurur fakat siz o sıra ölmezsiniz sadece baygın durumda olursunuz sonradan CIA sizi kendi emelleri için yanına alacaktır ve bilgi toplamak için size zihin kontrol yapacaktır. Kadivar kargo uçağına binip gideceği sırada CIA operasyona başlar ve bir kovalamaca başlar. Havalanmaya çalışan kargo uçağını RC-XD teknolojili robot bomba ile uçağı patlatır ve uçağın havalimanından kalkmasını engellersiniz. Enkazlar arasından Arash Kadivar’ı bulur ve öldürürsünüz.

Call of Duty: Black Ops Cold War Türkçe Hikayesi ve Oyun İncelemesi

İranlı ajanlar görevi bittikten sonra Batı Berlin’de bulunan gizli CIA karargahına gelirsiniz. Burada Adler, Bell ve ekibin geri kalan ajanları hakkında bilgileri öğrenebilirsiniz. CIA, MI6 veya Eski KGB ajanı olarak kendinizi tanıtıp ekibe dahil olursunuz. CIA’in E9 karargahında hedef ve görev tahtası üzerinde kanıtları görebilir ve istediğiniz bölümü seçerek ilerleyebilirsiniz. Oyun içerisindeki bazı bölümlerde topladığınız belgeler ve kanıtlar size ipuçları verecek, diğer bölümlerde ilerlemenizi kolaylaştıracaktır. Bazı bölümlerde kanıt için sizden fotoğraf çekmenizde istenecektir. CIA’ın karargahında birçok istihbarat dosyasına da ulaşabilirsiniz. Soğuk savaş döneminde Amerika, Batı Berlin’deki bu yeri gizli bir karargahı olarak kullanıyordu ve ana hedef Sovyet komutan Perseus’u yakalamaktı. Buradaki karargahtan Perseus’u ve planını yok etmek için birçok görev üsleniriz.

Oyunda amaç Perseus’un planı olan ve Amerika’dan çaldığı Nükleer Bombalar ile yapacağı Avrupa’ya Nükleer saldırı programını durdurmaktır. Perseus, Sovyet ajanı olup SSCB’nin yeni dünya düzenini sovyet hegemonyasında kurulmasını istiyor. Oyunda Perseus’un bu amacını gerçekleştirmesi için uyuyan ajanlar isimli gizli ajanlarını yakalayıp hem planı başarısızlığa uğratmak hem de amaç Perseus’u yakalamaktır. Oyunda Rusya'daki Yamantau dağları ve Ukranya'daki Zakarpatya Oblastına giderek buradaki askeri tesislere sızar ve bilgi toplamaya çalışırız.

Call of Duty: Black Ops Cold War Türkçe Hikayesi ve Oyun İncelemesi

Call of Duty: Black Ops Cold War Türkçe Hikayesi ve Oyun İncelemesi

Oyun’da eski KGB genel merkez binası olan Lubyanka bölümü vardır. Oyundaki en iyi bölümlerden biri olup KGB genel merkezinin içi gösterilmiş ve buradaki görevimiz Perseus’a bağlı gizli ajanların isim listesi bilgisini çalmaktır. Bu listede biz yani Bell’de vardır. Lubyanka Briefing (KGB Head Quarters) bölümünde eski Sovyet Devlet başkanı ve SSCB genel sekreteri Mihail Gorbaçov ve eski bölümlerden hatırladığımız Lev Kravchenko ve Imran Zakhaev gibi isimlerin olduğu bir toplantı bile yapmaktayız. Burada aslında KGB’nin soğuk savaş döneminde bazı radikal kişileri bizzat Amerika’ya karşı destekleyip bir strateji içerisinde olduğunu göstermektedir. Sizin de bildiğiniz gibi Lev Kravchenko, Imran Zakhaev ve Perseus’un amacı Amerika’ya karşı büyük bir hamle yapıp SSCB’yi tek güç yapmaktı tüm amaçları.

Oyunun sonu iki şekilde bitmektedir. İlk final olan The Final Countdown bölümünde Rusya'daki Solovetsky Adalarında Avrupa’ya gönderilmek üzere hazırlanmış nükleer bombalar vardır. CIA buraya operasyon yaparak planı durdurur ve bölümünde sonunda Adler, Perseus’un eski uyuyan ajanı olduğumuz için biz yani Bell’i öldürerek bölüm bitirilir.

İkinci final ise Ashes to Ashes olup Bell başından beri CIA tarafından beyni yıkanmıştı ve kullanılmıştı fakat Bell bu sefer Perseus’dan yana olur ve CIA’ye sahte bir lokasyon vererek Ukranya’da SSCB’ya ait bir nükleer tesis de Perseus’un nükleer program yürüttüğünü ve Avrupa’yı bombalayacağını söyler. CIA’in ekibindeki Park, Mason, Adler, Woods ve Bell bu bölgeye gelir fakat Adler bunun bir aldatmaca olduğunu Bell’in tuzak kurduğunu anlar. Artık çok geçtir, Bell ve Perseus eski günlerdeki gibi birlik olup tüm CIA ajanlarını temizler ve Adler’i öldürür. Sonra tüm Avrupa’ya ateşlenmek üzere hazır olan Nükleer programı başlatırlar ve SSCB yeni dünya düzenini kurarak oyunu kazanır. İki bölüm finalinde de Perseus ölmemiştir. Büyük ihtimal ileri ki Call of Duty’de Perseus’un ölümünün de olduğu bir final olacaktır.

Sonuç olarak Call of Duty: Black Ops Cold War'un hikayesi çokça konuşulacak gibi olup Campaign içerisindeki önemli başlıkları ara ara güncelleyerek size sıralayacağım.

İran Rehine Krizi (Iran Hostage Crisis): 04 Kasım 1979 ve 20 Ocak 1981 tarihi arasında gerçekleşen ABD'nin Tahran Büyükelçiliği'nin basılması olayıdır.

Lubyanka Binası (KGB Head Quarters): KGB'nin merkez istihbarat binasıdır. Moskova'daki Lubyanka Meydanın da bulunur.

Project MKUltra (MKUltra Projesi): CIA'in bilinçaltını kullanma projesidir. CIA'nın Bilimsel İstihbarat Bölümü'nde çalışılmaktaydı.

Zakarpatya Oblastı: Ukranya'da bulunan bir oblasttır ve burada SSCB'ye ait Nükleer çalışma yapıldığı düşünülen korunaklı bir bina vardır.

Duga-2 Radar Array: Ukranya'daki Sovyet radar istasyonudur. Sovyet füze savunması erken uyarı radar ağının bir parçası olarak kullanılır. Final bölümlerindne biri burada geçmektedir.

Manhattan Projesi (Manhattan Project): 1942-1946 yılları arasında Nükleer silah üretmek üzere II. Dünya Savaşı sırasında ABD, Kanada ve İngiltere tarafından başlatılan projedir. Proje başarıyla sonuçlanmıştır ve 16 Temmuz 1945 tarihinde Trinity adı verilen denemede dünyanın ilk nükleer bombası New Mexico eyaletinin Alamogordo kenti yakınlarında patlatılmıştır.

Burak AVCI - Update: 22.11.2020

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.