30 Eylül 2020

Honda Civic Eco Elegance Modellerde Lastik, LPG Kalibrasyonu ve Lastiklere Hava Basma İşlemi

Honda Civic Eco Elegance Modellerde Lastik, LPG Kalibrasyonu ve Lastiklere Hava Basma İşlemi

Bu hafta sizlerle Honda Civic Eco Elegance model aracımda uyguladığım ve öğrendiğim yeni birkaç özellikten bahsedeceğim. Hafta içi aracı kullanırken yol tutuşunun daha iyi olması için lastiklere hava basma işlemi yaptım. Bunu yaparken Honda'lar da bulunan lastik kalibrasyon seçeneğinin olduğunu gördüm ve biraz bunu araştırdım. Sonra aynı şekilde LPG sisteminin de kalibrasyonunun olduğunu kitapçığından okuyunca bunları madde halinde sizlerle paylaşmak istedim.

Honda Civic Eco Elegance Modellerde Lastik, LPG Kalibrasyonu ve Lastiklere Hava Basma İşlemi

1) Lastik Basınç Sensör TPMS Kalibrasyonu

Lastik Basınç ikaz uyarı sistemi Honda Civic'ler de gösterge panelinde sarı renk olarak çıkmaktadır. Bu uyarının vermesinin sebebi lastiklerde herhangi bir basınç farkı olduğundan gerçekleşir. Örneğin Hava kaçırma, hızlı çukura girme, çivi batması gibi durumlarda bu uyarı ekranda verebilmektedir. Uyarı verdiği zaman aracı Park(P) konumuna alınız ve araçtan inip lastikleri önce kontrol ediniz. Sonra bir problem olmadığını gördüğünüz zaman direksiyonun sol tarafında bulunan ünlem işaretli TPMS tuşuna 8-10 saniye kadar basılı tutunuz. Ekranda sarı ikaz yanıp sönüp sonra da gösterge panelden gidecektir.

Aracın lastiklerine yeni hava basma işlemi yaptıktan sonra da TPMS Kalibrasyonu yaparak lastik basınç ayarlarınızı sabitleyebilirsiniz ve hafızaya alabilirsiniz. Bir de şunu söylemeliyim; araç bu uyarı verdikten sonra TPMS Kalibrasyonu yapıp sonra lastikleri kontrol ettiğinizde lastiklerde herhangi bir inme durumu olmasa bile mutlaka lastiklere hava basınız çünkü lastiklerin havası mutlaka inmiştir. Kısacası bu TPMS Kalibrasyonu lastiği iyileştirmiyor, bir sonraki probleme karşı lastik basıncını hafızaya alıp o ayarlar ile lastiği ayakta tutmaya çalışıyor.

Ben mesela lastiklerde patlak veya bariz bir şekilde inme görmesem bile yolda giderken ufak bir yalpalama sesi alıyordum, lastiklere hava bastıktan sonra ses kesildi ve aracın yol tutuşu daha iyi oldu. Hatta hava basmak için benzinciye gittiğimde oradaki çalışanda lastiklerin basıncı baya düşmüş dedi ve yeniden hava basarak eski haline getirdi. Kısacası TPMS Kalibrasyonu lastiğinizi otomatik iyileştirmiyor.

Honda Civic Eco Elegance Modellerde Lastik, LPG Kalibrasyonu ve Lastiklere Hava Basma İşlemi

2) Honda Civic Araçlarda Lastiklere Hava Basma İşlemi

Honda Civic Eco Elegance model araçlar 215/55R16 93H lastik ebatlarına sahip olup 16 İnç lastiklere sahiptir. Aracın lastik basınç değerleri 2.2 Bar ve 32 PSI'dır. Araçlardaki bu bilgiyi şoför kapısını açtığınız kısımdaki yerlerden görebilirsiniz. Bu basınç değerleri her araç için farklılık gösterebilir. Temelde 2.2 Bar basıncı tüm lastikler için geçerli olup lastiğinizi bu ayarda şişirebilirsiniz bir de ek olarak araç arkası karavan taşımak isterseniz arka lastikleri 2.7 Bar basıncından şişirmeniz gerekmektedir. Tabii bunun için Honda yetkili servisi ile konuşup ön bilgi almanızı tavsiye ederim lastiklere bir zarar verir mi bu basın değeri. Ben karavan kullanmadığım için standart olanı uyguluyorum.

Lastiklerdeki Bar ve PSI değerleri önemlidir. Bu bilgilerden sonra aracınızı benzinliğin lastik şişirme platformuna çekiniz. Bu işlemi benzin aldığınız yerdeki yetkililerde yapabilir ve yardımcı olabilir. Kendiniz yapmak istiyorsanız lastik şişirme dijital panelinden ilk olarak 2.2 Bar seviyeye paneli ayarlayın ve lastiğin Sinop'larını sökerek hava verme işlemine başlayın. Hava basma işlemi bittiğinde panel ses verecektir, bu sesi duyduğunuzda hava verme işlemini kesip diğer lastiğe geçebilirsiniz.

Honda Civic Eco Elegance Modellerde Lastik, LPG Kalibrasyonu ve Lastiklere Hava Basma İşlemi

Araç lastik bakımı çok önemlidir. Ben araca ilk kez uyguladıktan sonra yol sürüşü ve tutuşunda ciddi farklılık gözlemledim. Her ay veya iki ayda bir benzin almaya gittiğinizde lastiklerinize hava basma işlemini mutlaka yapınız. Kış aylarında bu işlemi her ay yapabilirsiniz. Lastik şişirme işleminden sonra Lastik basıncını sabitlemek içinse ilk kısımda anlattığım TPMS Kalibrasyonunu yapabilirsiniz.

Honda Civic Eco Elegance Modellerde Lastik, LPG Kalibrasyonu ve Lastiklere Hava Basma İşlemi

3) LPG Kalibrasyonu

Honda Civic Eco Elegance modellerde bildiğiniz gibi hem benzin hem de LPG yakıtı ile çalışabilmektedir. LPG dolumu yaptığınız zaman veya belli bir kullanımdan sonra LPG gösterge panelinin son durumunu tekrardan güncellemek ve doğru seviyeyi görebilmek için direksiyonun sol tarafında bulunan düğmelerden LPG Mode tuşuna 8 saniye kadar basılı tutunuz. Ses geldiği zaman LPG Kalibrasyonu yapılmış olacaktır ve size en son kalan yakıt hacmini ekranda doğru şekilde gösterecektir.

LPG kullanımı içinde şu öneride bulunayım; aracı her zaman gazda kullanmayınız. Hiç benzin kullanmayıp hep LPG modunda kullanırsanız aracı zorladığınızda geçici olarak gaz kokusu alabilirsiniz. Bu tip durumda benzine geçip bir süre benzinli sürüş yaptıktan sonra tekrar LPG moda geçtiğinizde koku gitmiş olacaktır. Örneğin aracı birkaç gün benzin modunda sürün sonra akşam kısa mesafe sürüşlerinde LPG moduna geçin ertesi gün gündüz yine benzin moduna geri dönün. Bu şekilde ara ara LPG Modunu kullanarak aracı daha doğru ve problemsiz kullanmış olursunuz.

Honda Civic Eco Elegance Modellerde Lastik, LPG Kalibrasyonu ve Lastiklere Hava Basma İşlemi

4) Güncel Benzin Kuru ve Benzin Depo Hacmi

Honda Civic araçların benzin yakıt deposu 47 Litredir. Class Oil'de benzin doldurma işlemi yaptım ve Kurşunsuz Benzin 95 Oktan'ın litresi 6,46 TL idi. Güncel benzin kuruna göre 47 litrelik depo Full olarak 303 TL'ye dolmaktadır.

Benzin alırken genelde akaryakıt istasyonu olarak ilk tercihiniz Shell ve Opet firmaları olsun. Eğer bunlar yoksa BP veya Class Oil'den de alabilirsiniz. Benzin yakıtı alırken firma seçimi yapmak Mazot veya LPG yakıt alımına göre daha esnektir. Örneğin Dizel araç kullanan kişilerin çoğu mazotu (Motorin) Shell'den alır ve firma değiştirmez. Çünkü farklı firmanın farklı mazotu araca zarar verebilir. Benzinde bunun olma olasılığı çok düşüktür. LPG alırken ise her zaman birinci tercihiniz Opet Aygaz Otogaz olsun. Bilmediğiniz yerlerden ve mecbur kalmadıkça LPG yakıtı almamaya çalışınız.

Benzin alırken akaryakıt istasyonu tercihi için şunu da eklemem gerekir; Opet firması Benzin için tek bir ürün tipi sunup her araca Default olarak Kurşunsuz Benzin 95 (Ultra Force 95) yani güçlendirilmiş olanını verirken Shell ise Kurşunsuz Benzin 95 Oktan Shell Fuelsave veriyor. Daha iyi Benzin olan Kurşunsuz Benzin 95 Oktan Shell V-Power'ı ise normal benzine göre biraz daha pahalıya veriyor. Bundan dolayı Benzin ve LPG'de birinci tercihiniz Opet olsun derim. Shell daha çok mazotçuların yeridir.

Burak AVCI - Update: 15.05.2021

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.