1 Ağustos 2020

Doğal Mineral (Maden) Suyu ve Soda Nedir? Arasındaki Farklar Nelerdir? Mineral Suyu Önerileri

Doğal Mineral (Maden) Suyu ve Soda Nedir? Arasındaki Farklar Nelerdir? Mineral Suyu Önerileri

Doğal Mineralli Su veya Maden Suyu olarak da bilinen içecek Soda içeceği ile aynı mıdır? Bu makalemde bunu açıklamaya çalışacağım ve bazı mineralli su markalarını size önereceğim. Öncelikle Maden suyu ile mineralli su aynı kavramlardır. Maden suyu ile soda içecekleri ise halk arasında yemeklerden sonra mide hazmı için iyi gelen bir içecek olarak bilindiği için aynı görevi gördüğü düşünülür. İki içeceğinde yemeklerden sonra mideye iyi geldiği ve sindirimi rahatlamak amacı ile içildiği doğrudur. Fakat biri sadece Karbondioksitli su iken diğeri mineral ve vitaminli bir sudur.

Maden Suyu, jeolojik ve fiziksel olarak koruma altında tutulan yeraltı sularından elde edilmiş bir içecektir. İçeriğinde mineral vardır ve vücuda faydalıdır. Birçok profesör maden yani mineralli suların tüketilmesi gerektiğini ve ara ara markaları değiştirip farklı mineralli suları tüketerek farklı yer altı kaynaklarından kazanılmış minerallerin vücuda alınmasını önermektedir.

Soda, karbonatlı su olarak da bilinen içinde çözülmüş halde karbondioksit gazı bulunan sudur ve herhangi bir vitamin veya mineral içermez. Sadece mide sindirimini rahatlamak için tüketilir. Aşırı içmek zararlıdır mide delinmesine sebep olabilir. Aynı zamanda meyveli ve şekeli olan sodalar ise Gazoz olarak adlandırılır.

Bu bilgilerden de öğrendiğimiz gibi Soda veya Meyveli Soda (Elmalı, Armutlu, Şekerli, Çilekli, Mangolu gibi) diğer adı ile bilinen Gazoz tarzı içecekler vücuda çok faydalı değildir hatta şekerli olanlar tamamen zararlıdır. Sade gazoz zaten asidik ve Karbondioksitli bildiğimiz sade soda olduğu için onun da tüketilmesini çok önermiyorum mineralli su varken.

Bu araştırmadan sonra ben de piyasada satılan hatta üzerinde Doğal Maden veya Mineral suyu yazsa bile bardağa döktüğünüzde bildiğiniz gazlı ve Karbondioksitli içecek gibi olan Kızılay, Beypazarı gibi klasik sade sodalardan vazgeçtim.

Doğal Mineral (Maden) Suyu ve Soda Nedir? Arasındaki Farklar Nelerdir? Mineral Suyu Önerileri

Doğal Mineral (Maden) Suyu ve Soda Nedir? Arasındaki Farklar Nelerdir? Mineral Suyu Önerileri

Mineral Suyu Markası Önerileri
Mineral veya Maden suları sodalar gibi olmayıp mideyi yakmaz. İçerken asidik veya gazlı bir içecek içiyormuşsunuz hissiyatı vermemelidir.

* San Pellegrino Doğal Mineralli Su: İtalya menşeli üründür ve Türkiye'de satılan en kaliteli mineralli sudur. San Pellegrino Mineral suyunu limon, çilek veya nar ile de servis edip içebilirsiniz gerçekten lezzetli oluyor. Telaffuzu ise "San Peligrino" şeklinde yapılır.

Uludağ Premium Doğal Mineralli Su: Türkiye menşeli üründür ve Türkiye'nin Bursa ilinde üretilen en iyi doğal mineral sularından biridir. Mavi cam şişede 250 veya 750 ML olarak satılmaktadır. Normal Sodaya göre daha az gazlıdır ve hafif içim keyfi sunar. Gaz miktarı bakımından San Pellegrino'dan bir tık üstte diyebiliriz. İçerisinde; Potasyum, Magnezyum, Potasyum, Sodyum ve Demir bulunur.

Perrier Doğal Mineralli Su: Fransa menşeli üründür ve içim kalitesi hafif olup gaz yoğunlu çok azdır. İçim keyfi San Pellegrino markasına oldukça yakındır. Yeşil cam şişede 330 veya 750 ML olarak satılmaktadır. Fransa'nın Vergeze bölgesindeki kaynaktan çıkarılmaktadır. Türkiye'de kolayca bulabileceğiniz bir markadır.

Acqua Panna Mineralli Kaynak Suyu (İtalya Menşeli)

* Kızılay Magnezyumlu Erzincan Mineralli Su: Kızılay'ın mineralli sularını ve sade sodasını pek sevmezdim fakat yeni çıkardığı Magnezyumlu Erzincan olan serisi gerçekten içimi rahat ve fazla karbondioksit veya gaz içinde barındırmıyor. Afyonkarahisar serisi o kadar iyi değil fakat Magnezyumlu olan serisini tavsiye ederim.

San Pellegrino, Uludağ Premium ve Perrier arasında tercih sıralaması yapacak olursak; ilk seçeneğim San Pellegrino olurdu. İkinci seçenek olarak Perrier ve son tercih olarak Uludağ Premium markasını seçerdim.

Doğal Mineral (Maden) Suyu ve Soda Nedir? Arasındaki Farklar Nelerdir? Mineral Suyu Önerileri

Tüketmeyi Tavsiye Etmediğim Soda, Maden Suyu ve Türevleri
Aşağıdaki ürünler arasında sade soda dışında dpğal maden suyu veya mineral suyu yazdığına bakmayın içerken hissediyorsunuz bildiğiniz Karbondioksitli (CO2) sudur. İçinde mineral veya vitamin varsa bile yine de Karbondioksit basılmıştır.

* Kızılay Soda veya Kızılay Markası Tüm Ürünler (Doğal Mineralli Yazdığına Bakmayın Bildiğiniz CO2 İçerir)
* Sırma Soda veya Sırma Markası Tüm Ürünler
* Beypazarı Soda
* Akmina Soda veya Akmina Markası Tüm Ürünler
* Özkaynak Soda
* Sarıkız Soda
* Uludağ Sade Soda
* Kula Soda
* Damla Soda
* Pınar Soda veya Pınar Markası
* Damla Minera Doğal Maden Suyu (Yeşil Cam Şişededir. Orta Kalite ve Fiyat Performans ürünüdür. Gaz Oranı Biraz Fazladır, Tercih Etmiyorum.)
* San Pellegrino Kan Portakallı Gazlı İçecek (Adı Üzerinde Şekerli Gazlı İçecek)
* Uludağ Frutti (Şekerli Gazlı İçecek)
* Contrex (Fransa Menşeli Maden Suyu Markasıdır)

* Meyveli Tüm Sodalar (Çilekli, Elma, Muzlu, Armutlu, Mangolu gibi), Misket Limon Aromalı veya Şekerli Sade Gazozlar, bunların hepsi zararlı ve şeker katkılı içecekler olup tavsiye etmiyorum.

Burak AVCI - Update: 03.01.2021

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.