17 Aralık 2017

Yazılım Test Otomasyon Sektöründe Yaşananlar

Yazılım Test Otomasyon Sektöründe Yaşananlar

Yazılım Test Otomasyon konusu son zamanların yükselen trendi olup önümüzdeki birkaç yıl içerisinde büyük kurumlar da dahil olmak üzere daha çok ihtiyaç haline gelecektir. Bu ihtiyaç doğal olarak daha kurumsal ve profesyonel çözümler isteyecektir.

Şuan birçok şirket ve banka, telekom gibi büyük kurumlar da dahil olmak üzere Yazılım Test Otomasyon konusu yeni olduğu için olaya yavaş yavaş girmektedir. İşte bu yaşanan süreçte sektörde olanları sıralarsak;

* Kurumlar tarafından Otomasyona İlk adımda Free çözüm olan Selenium WebDriver veya Appium tercih ediliyor, fakat burada olgunlaşan otomasyon kodunu bir Dashboard(Cross Browser Testing Tool) ekranına taşımada Entegrasyon ve Performans Yavaşlığı problemleri başlayabiliyor.

* Kaliteli bir Dashboard kullanma kararı alıyorsunuz bu seferde Onun ücretli olduğu karşınıza çıkıyor. Free çözüm tek başına yeterli olmayabiliyor.

* Framework ile Cross Browser Testing Tool arasında organik bir bağ yoksa, Otomasyonun ilerleyen safhalarında Entegrasyon ve Performans yavaşlığı probleminin nereden kaynaklandığı konusunda problemler yaşayabiliyorsunuz.

* Free Framework veya ARGE altyapısı ufak olan otomasyon firmaları sektörden çekilince, kullandıkları Framework veya ürüne destek ve geliştirme bitiyor. Sizin yazdığınız otomasyon da çöpe gitmiş oluyor.

* Free Framework’ün Device ile bağlantısı kolay gibi görünsede, 20 ve üzeri Cloud ve Fiziksel Cihazların olduğu bir otomasyon Laboratuvarında cihaz arttıkça entegrasyon, bağlantı ve kesinti gibi sorunlar baş göstermeye başlıyor, gereğinden fazla Maintenance ve Maliyet çıkabiliyor. Daha profesyonel bir çözüm arayışı başlayabiliyor.

* Tecrübeli ve Kararlı bir Mimari size hemen yol kat ettirirken, Free ve Mimarisi yazılmamış ham bir alt yapı size zaman kaybettirecektir.

* Sadece Tool almak önemli değildir. Toolu bilen ve size vizyon katabilecek (Teknoloji Transferi) yapabilecek kurumlar veya kişiler ile çalışmanız daha yararlı olacaktır.

* Takımlara Otomasyonu benimsetmek; doğru Tool ve alt yapısı iyi hazırlanmış bir Otomasyon Framework’ün den geçmektedir. Sunduğunuz Framework hizmeti ve kalitesi ile takımlar yazılım test otomasyon geliştirmesi yapacaktır.

Burak AVCI