5 Haziran 2016

Online Ödeme Sistemi PayPal'ın Türkiye'den Çekilmesi

Online Ödeme Sistemi PayPal'ın Türkiye'den Çekilmesi

PayPal, İnternet üzerinde Online alışveriş, uluslar arası para aktarımı ve kredi kartı ile onaylandıktan sonra kredi kartına gerek kalmadan güvenli alışveriş imkanı sunan aynı zamanda Online bir bankacılık sistemiydi.

30 Mayıs 2016 tarihinde PayPal'ın resmi sitesinde yayımlanan bildiri ile Türkiye'deki faaliyetlerini durdurduğu açıklandı. Gerekçe olarak ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'na (BDDK) yaptığı lisans başvurusunun reddedilmesi gösterildi. 6 Haziran 2016'da PayPal, Türkiye'den tamamen çekilecektir. Bu süre zarfında birçok kullanıcının hesaplarındaki paranın şimdiden aktarılması için uyarıda bulunulmuştur. BDDK, PayPal'ın davranışlarını kısıtlamak için daha önce günlük para limitleri konusunda bir düzenlemeye gitmişti. Bu düzenlemeden sonra PayPal'ın Türkiye'deki faaliyetleri belli oranda azaltılmıştı.

Peki PayPal'ın kapanması ne gibi olumsuzluklar doğuracak?
Bir defa Türkiye'deki bir bankadan PayPal hesabımıza para gönderemeyeceğiz ve PayPal hesabımıza gelen bir parayı vadesiz hesabımıza aktaramayacağız. BDDK kısacası Türk bankaları ile PayPal arasındaki bağı şuan için iptal etti. Bunun en büyük sebebi BDDK'nın PayPal'ı denetleyememesi idi.

PayPal'ın Türkiye'den çekilmesinin başlıca sebebi Devlet'in buradaki para akışını tam anlamıyla kontrol edememesi ve Türk müşterilerin bulunduğu sunucunun Türkiye'ye getirilmesi istenmekteydi. Bu istek PayPal tarafından olumsuz karşılaşınca BDDK'da böyle bir karar aldı. PayPal sadece Online alışveriş değil yurt içindeki bankalardan yurt dışına kolayca ve ücretsiz Swift yapmak, uluslara arası para aktarımı ve para dönüşümü gibi konularda kolaylık sağlayan devletin kontrolünde olmayan Online bir bankadır aslında.

Yurt dışından ucuz ürün alabilme kolaylı da PayPal sayesinde yapılıyordu. Türkiye'deki vergi politikası ve maliyetlerden dolayı yatırımcı veya vatandaş alışveriş için yabancı siteleri tercih edip ödemelerini PayPal yolu ile yapıyordu. Aradaki devlet vergisi bu şekilde Bypass ediliyordu. PayPal'ın Türkiye'den çekilme ile Türkiye'den yapılan yurt dışı alıveriş pazarı da büyük ölçüde etkileyecektir. Özellikle Çin'den ürün getirenlerin çokça kullandığı bir alt yapıydı.

PayPal'ın Türkiye'de yapılan ve fark ettiği başka bir olay ise bazı kredi kartlarında belli harcamalar için Bonus ya da Chip para puan veren kartlarla PayPal yüklemesi yaptığınızda kredi kartınız bunu harcama olarak gördüğü için puan kazanıyorsunuz. PayPal hesabınızdaki parayı belli bir gün sonra çekip kredi kartınıza yatırdığınızda tekrar yükleme yapıp aynı şekilde puan veya Bonus kazanabiliyorsunuz. Bu sayede sonsuz döngüde bedava para kazanma şansınız olabiliyor. Bu yöntem de PayPal tarafından çok hoş karşılanmayan bir durum.

PayPal'da paranız kaldıysa 6 Haziran sonrası bazı aracı kurumlar paranızı nakite çevirmek için piyasaya çıkabilir. Bunlara pek güvenmenizi önermem. Bir süre bekleyip daha sonra güvenilir bir çözüm bulma yoluna gidebilirsiniz. Alternatif olarak Troy sistemi de şuan çok konuşulmakta. Fakat bu sistemin yurt dışında pek geçerliliği olmadığı için sadece yurt içi geçerliliği bir işe yaramayacaktır. Yurt içi ücretsiz para aktarım işlemlerini zaten E-Mevduat bankaları ile (Örnek: Enpara ve ING Bank) yapmanız mümkün.

Burak AVCI