6 Nisan 2016

DMCA Nedir? ve Nasıl Kayıt Olunur?

DMCA Nedir? ve Nasıl Kayıt Olunur?

DMCA (Digital Millennium Copyright Act), Birleşmiş Milletler yasalarından hareketle başlamış İnternet üzerinde olan bir koruma programıdır. DMCA'ya üye sitelerin içerikleri otomatik olarak koruma altına alınarak yasal süreçler içerisinde bunların savunulması konusunda İnternet kullanıcılarına ve hak sahiplerine ücretli, ücretsiz yardımcı olmaktadır.

Bizim kullanma amacımızdan bahsedecek olursak, Sitelerimiz deki özgün ve bize ait yazıların başka yerlerde paylaşılmasını engellemek ve bu yazıların İnternet üzerinde bize ait olduğunu gösteren ücretsiz bir lisanslama projesidir. Örnekle sizin yazınızı aynen başka bir site alıp yayınlayabilir. İşte bu sizden habersiz içerik kopyalama işleminin önüne geçmek için DMCA kullanmanızı tavsiye ediyorum.

DMCA'ya Nasıl Kayıt Olunur?
DMCA sistemine kayıt olmak için www.dmca.com/Protection/signup.aspx adresinden bilgilerinizi girerek ilk olarak kayıt olunuz. Daha sonra kayıt olduğunuz e-posta adresine DMCA giriş şifresi gönderecektir. Şifre ile www.dmca.com/users/login.aspx adresinden giriş yapınız.

Giriş yaptıktan sonra My Protected Pages penceresi altında Add Badges to Your Site bölümüne girerek sitenize ekleyeceğiniz DMCA kodunu seçin ve sitenize ekleyin. Kodu ekledikten 24 saat içinde DMCA sitenizi doğrulamak için kontrol eder ve site bilgilerinizi alır.

Kodun ekli olduğu siteleri DMCA otomatik olarak artık alır, sizin yapmanız gereken bir işlem yoktur. Kontrol için www.dmca.com/Home adresinden takip edebilirsiniz.

Burak AVCI - Update: 30.03.2022