8 Ekim 2015

Operasyon Valkyrie (Valkyrie) 2008

Operasyon Valkyrie Filmi (Valkyrie) 2008

Operasyon Valkyrie filmi 2. Dünya Savaş'ının son yılında Adolf Hitler'e yapılan suikast girişimini anlatmaktadır.

1944 yılına gelindiğinde Nazi Almanya'sının savaş stratejisinin yanlış gittiğini ve yenileceğine inanan birçok subay ve general vardı. Bu savaşın yanlış olduğunu düşünenlerden biride Albay Claus von Stauffenberg'dı. Kuzey Afrika cephesinde Alman ordusunun yenilişi ile artık Nazi İmparatorluğunun yola devam edemeyeceğini anlamıştı. Bir şeyleri değiştirmek için bir planı vardı.

Albay Stauffenberg Afrika cephesinde bir elini ve parmaklarını kaybetmişti. Bundan dolayı Almanya ana vatana geri gönderildi. 1944 yılının Haziran ayının sonuna doğru Stauffenberg için çok önemli bir olay oldu. Stauffenberg kıdemli Albaylığa terfi etti ve Anayurt Ordusunun Başkanı Friedrich Fromm'un Kurmay Başkanlığına getirildi. Bu terfi ile birlikte Yedek orduya General Fromm adına emir verebilecekti. Bu terfi sayesinde Albay Stauffenberg'in Hitler ile daha sık görüşme imkanı oldu.

Operasyon Valkyrie Filmi (Valkyrie) 2008

Albay Stauffenberg, darbe zeminini oluşturmak için bazı generaller ve subaylar ile görüşmeler yapar. Hitler'e yapılacak olan suikast başarılı olursa yedek ordu harekete geçirilecek ve hükumete el konacaktı. Bu plan yapılırken SS birlikleri ise darbeci olarak lanse edilerek onlar tutuklanacaktı.

Operasyon Valkyrie Filmi (Valkyrie) 2008

Hitler'in de bulunduğu savaş toplantıları Doğu Prusya, Rastenburg'da bulunan Kurt ini karargahında yapılıyordu. İlk suikast girişimi 7 Temmuz 1944 tarihinde Hellmuth Stieff tarafından yapılmaya kalkıldı fakat toplantıda Himmler olmayınca suikast girişimi iptal edildi. Hitler'i öldürmeye bizzat Albay Stauffenberg karar vermişti.

20 Temmuz'da Kurt ini karargahında bulunan Hitler, komutanlarıyla savaşın son durumu ile ilgili bir toplantı yapmak ister. Albay Stauffenberg de bu toplantıya gitmesi gereken subaylardan dır. Bu yüzden suikast girişimini yapmak için bu günü uygun görür.

Operasyon Valkyrie Filmi (Valkyrie) 2008

Albay Stauffenberg Toplantı odasına girince içinde İngiliz yapımı zaman ayarlı iki tane bomba bulunan çantasını Hitler'in yakınına koyar, ardından anlaşmalı olduğu general onu telefonla arar ve bu bahaneyle toplantı odasından dışarı çıkar. Bomba patladığı sırada Albay çoktan dışarı çıkmış olur. Karargah acilen alarma geçer ve tüm çıkışlar kapatılır. Stauffenberg ve adamları araçla karargah dışına çıkarak hazır bekler durumdaki uçağıyla doğrudan Berlin'e gider. Berlin'e uçup Hitler'in öldüğünü ve yönetimin artık Wehrmacht'ta olduğunu bildiren bildirgeyi Alman halkına duyuracaktır.

Operasyon Valkyrie Filmi (Valkyrie) 2008

Hitler'in öldüğünden emin olan Albay Stauffenberg, Valküre Operasyonunun başlaması emrini verdirir. Tüm SS subaylarını tutuklarlar ve yedek orduyu harekete geçirirler. Fakat Berlin Yedek Taburu komutanı, Joseph Goebbels'i tutuklamak için Halkı Aydınlatma ve Propaganda Bakanlığına geldiğinde telefonda Hitler'le konuşur ve Führer'in ölmediğine ikna olur. Hitler, tüm darbecilerin sağ yakalanması emrini verir. Daha sonra Joseph Goebbels, Hitler'in hayatta olduğunu radyodan açıklar ve, Hitler bizzat devlet radyosunda hayatta olduğuna dair konuşma yaptıktan sonra darbeciler planın başarısız olduğunu fark eder.

Operasyon Valkyrie Filmi (Valkyrie) 2008

Bu vakitten sonra her şey tersine döner. İsyan, yedek ordu ve SS tarafından bastırılır. İsyana katılan tüm subaylar asılarak ve kurşuna dizilerek idam edilir. Albay Stauffenberg'in kurşunlanırken "Kutsal Almanya çok yaşa!" diye bağırması filmin en etkileyici sahnesidir.

Operasyon Valkyrie Filmi (Valkyrie) 2008

Tür: Politik Gerilim, Savaş Filmi, Tarih
Yapım Yılı: 2008
Yapım: ABD ve Almanya ortak yapımı
IMDb Puanı: 7,1
Tükçe Dublaj: Var
Değerlendirme: 8/10
Zaman: İkinci Dünya Savaşı, 1944

Kaynaklar
www.imdb.com/title/tt0985699
Valkyrie Film Wikipedia
Operasyon Valkyrie Wikipedia
20 Temmuz Suikast Girişimi
Alman Direnişi (Nazi rejimine karşı oluşan hareket)
Albay Claus von Stauffenberg (20 Temmuz'un baş mimarı)
Kuzey Afrika Cephesi (II. Dünya Savaşının kaderinin değişti yer)
Wolfsschanze (Kurt ini karargahı)
SS Birlikleri Schutzstaffel
Gestapo (Nazi gizli servisi)