16 Kasım 2014

Google News Nedir? ve Nasıl Kayıt Olunur?

Google News Kayıt Olmak

Google News İnternet sitelerinde yer alan haberlere tek bir sayfadan ulaşabilmelerini mümkün kılan bir hizmettir. Türkiye'de ve Avrupa'da yer alan tüm popüler haber sitelerinin toplandığı Google News sayfasında anlık olarak her şeyi takip edebilmeniz mümkündür.

Google News'e yerel veya ulusal haber sitelerinin kayıt olması hem SEO açısından hemde hit alma bakımından önemlidir. Kayıt işlemi için öncelikle sitenizin İletişim ve Künye bölümleri olmalıdır. İletişim kısmında domain adınıza mail adresleri, adres bilgileri, telefon numaraları yazarsa daha iyi olur. Hatta Google Rehber'e de kayıt olup harita koymak daha faydalı olabilir.

Künye kısmında ise İmtiyaz sahibi, genel yayın yönetmeni, editör gibi haber sitesinde görevli kişiler ve onlara ait kurumsal mail adreslerinin yazması gerekiyor. Künye örnekleri için haber sitelerine bakabilirsiniz. Tabi siteniz hep güncel olmalı ve belli aralıklarda özgün yazılarda olmalı. Etiket ve kategori çok önemli, kayıt olurken bundan bahsedeceğim. Sitenizde sitemap olmalı ve 1000 adet Google indexinizin olması yeterli.

Google News'e Kayıt Olmak için tıklayınız. Açılan sayfada en aşağıda submit your site for inclusion! yönlendirmesi var ona tıklayın.

Google News Kayıt Olmak
60 gün içinde başvuru yaptınız mı diyor evet derseniz kayıt olma durumunuz ortadan kalkıyor fakat, kayıt olup olmadık dersek işe yaramıyor. Burada NO deyip devam ediyoruz. İkinci bir soru daha çıkacak Google News kurallarına uyma, kalite standartları tarzında bir yazı bu soruya da YES diyoruz.

Google News Kayıt Olmak
Onaylama işlemlerinden sonra dolduracağım form ekranı geliyor. İlk kısma sitemiz hakkında bilgi yazıyoruz. Bu bilgiyi yazarken kaç yılında kurulduğunu nerede kurulduğunu. Yayın stratejinizi özellikle bağımsız ve etik haber ürettiğinizden bahsedin. Sitenizin günlük hit sayısını yazın. Türkçe olarak yazabilirsiniz.

Google News Kayıt Olmak
Bu kısımda yukarıda bahsettiğim sitemizin iletişim linkini yazıyoruz. Örnek: habersitem.com/iletisim

Google News Kayıt Olmak
İletişimden sonra Künye sayfamızın linkini ekliyoruz. Örnek: habersitem.com/kunye

Google News Kayıt Olmak
Sitemizin adres bilgilerini, hangi şehirde olduğunu, linkini ve dilini burada giriyoruz.

Google News Kayıt Olmak
Bu kısım önemli. Burada sitemizin hangi içeriğinin nerede olduğunu göstereceğiz. Yani spor bölümünü seçip, sitemizin spor haberlerinin olduğu kategoriye link vereceğiz. Örnek Spor kategorisini seçip habersitem.com/spor linkini ekleyeceğiz. Sitenizin etiket ve kategori sistemi iyi olmalı. Bunun için Wordpress gibi yazılımlar kullanmanızı tavsiye ederim site kurarken. Sitenizde ne kadar bölüm varsa hepsini ekleyin. Sadece 10 tane ekleyebiliyorsunuz, bu yüzden kategori 10 dan fazla ise sizin için önemli olan konuları ekleyin. Güncel politika spor gibi.

Google News Kayıt Olmak
Bu bölümde ise sitenizin kategorileri hangi dallarda yayın yaptığınızı seçin, ne kadar çok o kadar iyi değildir. Az ve öz seçin ama bu 1 olmasın 6'yı geçmesin.

Son Olarak iletişim bilgilerinizi yazıp Submit butonuna basmanız yeterli. Kayıt durumunuzu değerlendirip adresine bilgi olarak mesaj atacaklardır.

Ek Olarak Google kadar revaçta olan bir diğer arama moturu Yandex'in de Haberler kısmına sitenizi eklemenizi öneririm. Yandex News'e kayıt olmanız için form doldurmuyorsunuz. Site bilgileriniz, künye, iletişim bilgileri kısacası yukarıda hazırladığımız bilgileri bir metne toparlayıp destek@haber.yandex.com.tr mail adresine mesaj atmanız yeterli. Duruma göre size dönüş yapacaklardır. Eksik varsa onları tamamlamanızı isteyeceklerdir. Bu arada mail atarken mail adresiniz gmail, hotmail olmasın kurumsal mailinizden gönderin. Örnek: bilgi@habersitem.com gibi.