21 Aralık 2015

Yandex'in DNS Servisi Hizmeti ve Blogger Domain DNS Yönlendirmesi

Yandex'in DNS Servisi Hizmeti ve Blogger Domain DNS Yönlendirmesi

Yandex'in Kurum için mail servisinden daha önce bahsetmiştim. Sadece CNAME kayıtları ile doğrulama yaparak Yandex'in mail hizmetinden yararlanabiliyorduk. Domain hizmeti aldığımız Domain Register firmalarında Alan adımız için özel dns ayarlarının (CNAME, A Kaydı, MX Kaydı, SRV, SPF, TXT, AAAA, NS) hepsini yapmanız bazen mümkün olmuyor.

Domain Register firmalarından birçoğu bu hizmetleri kısıtlı olarak verebiliyor. Yandex'in DNS barındırıcı hizmeti ile Domain adresinizi Yandex'e yönlendirerek tüm bu gelişmiş ayarları Yandex üzerinden yapmanız artık mümkün. Hosting aldığınız yerde dahil olmak üzere tüm DNS ayarlarınızı Yandex Panelinden artık yapıyorsunuz bu hizmet sayesinden.

Yandex'in DNS Servisi Hizmetini Nasıl Kullanırım?

1) Yandex.Connect sayfasına gidin ve Yandex Mail hesabınız ile giriş yapın ve bu panele Domain adresinizi ekleyin.

2) Domain Register firmasında Domain (Alan adınızı) adresinizin DNS(Name Server) adreslerini aşağıdaki adreslere yönlendirin;

dns1.yandex.net.
dns2.yandex.net.

Domain aldığınız yerde sadece bu işlemi yapmanız yeterli. Ek olarak DNS ayarlarından bir işlem yapmanız gerekmez. Burada amaç sitemizi Yandex DNS servislerine yönlendirerek Yandex'in gelişmiş DNS ayarlarından yararlanmamız. Yönlendirme ve onaylama sürecinden sonra biz tüm DNS ayarlarımızı artık Yandex üzerinden yapacağız.

Yandex.Connect sayfasından Domain adresinizi seçtikten sonra DNS düzenleyici kısmından ilgili CNAME, MX ve NS kayıtlarınızı ekleyebilirsiniz.

Yandex'in DNS Servisi Hizmeti ve Blogger Domain DNS Yönlendirmesi

Bir süre sonra alan adınız Yandex'e atanacaktır. Atanan alan adının karşısında "Alan adı bağlandı ve Yandex'e devredildi" yazısı belirecektir. Aşağıdaki gibi yazı çıkarsa Name Server yönlendirmesi başarılı şekilde tamamlanmıştır. Tüm DNS ayarlarınızı artık Yandex DNS Düzenleyici kısmından yapabilirsiniz.

Yandex'in DNS Servisi Hizmeti ve Blogger Domain DNS Yönlendirmesi

Burak AVCI - Update: 18.11.2020