5 Mayıs 2014

COBOL Programlama Dili (IBM Mainframe Programming)

COBOL Programlama Dili (IBM Mainframe Programming)

1959 yılında ticari kullanıcılar için geliştirilmiştir. COBOL(Common Business Oriented Language) 2002 standardı ile nesne modelli yaklaşımın yanında, birçok modern özellik bünyesine katılmıştır. COBOL'un temelleri 1959 yılında atılmış ve bu tarihlerden sonra COBOL-68, COBOL-74, COBOL-85 ve COBOL-2002 standartları ile günümüze kadar ulaşmıştır. COBOL günümüzde bankalarda halen kullanılmaktadır.

Günümüzde COBOL'un bulunduğu konum çok önemlidir. Bunun nedenlerinden biri Microsoft tarafından 2001 yılında piyasaya sürülen .NET Framework 1.1 versiyonu ile desteklenmeye başlamış olmasıdır. Gelişen ticaret dünyasına ve bunun yanında gelişen yapay zeka teknolojisine destek vermek amacı ile Microsoft tarafından destek verilmiştir. .NET Framework bileşenlerini kullanarak basit bir metin düzenleyici aracılığıyla yazılan COBOL kodları ".cb" uzantısı ile kaydedebilir ve .NET derleyicisi tarafından derlenebilir.

Günümüzde pek kullanım alanı kalmasa da halen bazı firmalar Host ekranı dediğimiz siyah ekranlar üzerinde Cobol Syntax'larını yazarak derledikleri kodu sunucuya atıp programı güncel tutmaya çalışmaktadır. Örnek ekrana "Merhaba" yazan örnek Cobol program kodu aşağıdaki gibidir;

IDENTIFICATION DIVISION.
PROGRAM-ID. MERHABA.
ENVIRONMENT DIVISION.
DATA DIVISION.
PROCEDURE DIVISION.
MAIN SECTION.
DISPLAY "Merhaba Cobol"
STOP RUN.

Burak AVCI - Update: 11.11.2022