8 Şubat 2022

Altın Çilek Meyvesi Nedir? Nerede Yetişir ve Faydaları Nelerdir?

Altın Çilek Meyvesi

Altın çilek meyvesi, Güveyfeneri yani Patlıcangiller ailesine mensup sarı ve turuncu renk arası renge sahip bir meyvedir. İngilizce adı Physalis Peruviana olan meyvenin bir diğer ismi ise İnka eriğidir. Aynı zamanda kaz üzümü, yer kirazı olarak da adlandırılmaktadır fakat Türkiye'de genel olarak altın çilek meyvesi olarak bilinir. Altın çilek tropikal iklimde yetişen bir meyve olup anayurdu Güney Amerika'dır. Genel olarak Venezuelâ, Bolivya, Kolombiya, Ekvador ve Peru gibi ülkelerde yetişen bu meyve ülkemize ihraç edilir ve perakende pazarında 100 gram paketler halinde satılır. Kilosu pahalı olan meyvenin 100 gramlık paketlerini market raflarında görebilirsiniz. Paket içerisinde genelde 13-14 adet altın çilek meyvesi bulunmaktadır. Hasat zamanı Aralık ve Temmuz ayları arasında yapılmaktadır. Diğer tropikal meyve olan Avokado gibi hasat sonrası olgunlaşan bir meyve türü değildir. Bildiğimiz çilek meyvesi gibi hasat sonrası direkt tüketilen bir meyve türüdür. Şekil ve yapısı bakımından Cherry Domates'e çok benzemektedir. Benzer kabuk yapısına ve boyutlarına sahiptirler. Altın çilek meyvesi içerisinde A, C ve B1 vitaminlerini barındırır.

Altın çileğin kabuğunu soymadan direkt yiyebilirsiniz. İçerisinde minik beyaz çekirdekleri vardır ve çekirdekleri ile birlikte yenir. Kabuğunu soymanıza gerek yoktur bildiğiniz çilek meyvesi gibi tüketebilirsiniz. Tadı biraz mayhoş olup çilek meyvesi gibi ne çok tatlıdır ne de ekşimsidir. Tam ortasında bir tada sahip olup güzel bir meyvedir. Aynı zamanda marmelat ve reçeli de yapılabilir fakat direkt yenmesini ben tercih ederim. İçki kokteyli yanında güzel giden bir meyvedir. Meyvenin kendine has etrafında koruyucu yaprakları vardır ve yaprakların bağlı olduğu kısımdan kopararak meyveyi tüketebilirsiniz. Lif açısından oldukça zengin olan altın çileği gün içerisinde 4-5 adet tüketebilirsiniz. Açıkçası yerli meyvelerimiz ile kıyaslayınca pek muadili yok bu yüzden bütçeniz uygunsa ara ara 100 gramlık paketini alıp tüketebilirsiniz. Tadını beğendiğim için birkaç defa almıştım. Bildiğimiz kırmızı çilek ve tadı ile alakası yoktur sadece isim benzerliği vardır.

Altın Çilek Meyvesi

Altın Çilek Meyvesi

Altın Çilek Meyvesi

Altın çileği seçkin marketlerde bulabilirsiniz. 100 gramlık paketini Macrocenter'dan 30 TL'ye almıştım. Metro AVM'de daha uygun fiyata bulabilirsiniz. Kolombiya menşeli olan meyve bildiğim kadarıyla Türkiye'de üretilmiyor diğer tropikal meyveler gibi. Meyveyi aldıktan sonra buzdolabında saklayınız ve iki gün içerisinde tüketmenizi tavsiye ederim. Meyve bekledikçe yumuşuyor ve tadı kötüleşebiliyor. Altın çileğin az bilinen özelliklerinden biri ise olgunlaşmadan toplanan meyvelerin zehirlenme olasılığını artıyor olmasıdır. Olgunlaşmayan altın çilek meyvesinin içerisinde bulunan Solanin adlı toksin sebebiyle zehirlenme olasılığı artıyor. Fakat perakende de satılan meyvelerin hepsi olgunlaşmış ve denetimden geçtiği için sorunsuz tüketebilirsiniz. Açıkçası ben beğendim ve ara ara almayı düşündüğüm bir meyvedir. Şimdiden afiyet olsun.

Burak AVCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.