8 Mayıs 2021

Kripto Para Yatırımı Yaparken Limit ve Stop Emirleri (Stop Loss) Nasıl Verilir? Piyasa Alış ve Satışı Nedir?

Kripto Para Yatırımı Yaparken Limit ve Stop Emirleri (Stop Loss) Nasıl Verilir? Piyasa Alış ve Satışı Nedir?

Kripto para yatırımcılarının kullandığı Limit ve Stop işlemleri nedir, nasıl yapılır, neden önemlidir gibi konuları bu makalede görsel ve uygulamalı olarak anlatmaya çalışacağım. Aracı kurum ve panel olarak Paribu üzerinden bu işlemleri anlatacağım. Öncelikle Limit ve Stop kavramı nedir bunu açıklayacak olursak; elinizdeki bir kripto para varlığını belirlediğiniz bir fiyata alım ve satım emri girmeniz demektir. Kripto varlık aldıktan sonra hedef fiyatına geleceğini düşündüğünüz değer için bir satış emri verebilir ve bu özelliği kullanabilirsiniz. Genelde kripto varlıklar aşırı volatiliteye sahip olup piyasalar hafta sonu dahil her daim işlem yapılabildiği için siz yükselmesini düşündüğünüz ama sonrasında satış olacağını tahmin ettiğiniz bir varlığınıza Stop-Loss emri vererek ileri ye dönük satış emri vermiş olursunuz. Anlık takip edemeseniz bile bu sayede kendinizi bir nebze garantiye alabilirsiniz.

Dolar bazında bir örnek verecek olursak; 0,6$'dan Dogecoin aldınız ve 1 dolar olmasından sonrada değerinin düşeceğini düşünüyorsunuz. Bu yükseliş siz ekran başında olmadan gece gerçekleşebilir veya haberiniz olmadan da anlık olabileceği için 1 dolarlık fiyatı limit olarak belirleyip Stop yani satış emri verebilirsiniz. Elinizdeki varlık bu fiyata gelince borsada otomatik satılır ve bu sayede satış emrinizi sizin yerinize borsa otomatik yapmış olur. Şu an birçok yeni yatırımcı için bu bilgi önemlidir. Çıkacağını veya düşeceğini tahmin ettiğiniz bir varlığa bu şekilde ileriye dönük bir emir vererek piyasanın başında olmasanız bile yapacağınız işlemi garanti etmiş olursunuz. Ben genelde satışa yönelik emir veriyorum.

Kripto Para Yatırımı Yaparken Limit ve Stop Emirleri (Stop Loss) Nasıl Verilir? Piyasa Alış ve Satışı Nedir?

Limit ve Stop örneği için Paribu'da Tron (TRX) varlığım için örnek bir satış emri sizlerle nasıl girilir paylaşacağım. Öncelikle Web üzerinden bu işlemi yapmanızı öneririm, mobil de bu tarz teknik işlemler çok detaylı olmayabiliyor. Web üzerinden Paribu hesabınıza girdikten sonra üst menüden Piyasalar kısmına geliniz ve sağ taraftan Tron varlığını seçiniz. Sol taraftaki Satış penceresinde Limit kısmı seçili olmalıdır. Miktar kısmındaki artı butonuna basınca tüm varlığınızın nicel değeri çıkacaktır. İster tüm varlığınız için satış emri verebilirsiniz veya satacağınız miktarı orada kendinizde belirleyebilirsiniz. Örneğin ben de 4477 adet TRON var ben bunun hepsi içinde emir verebilirim veya miktar kısmına 2000 yazarak yarısına yakın bir kısmı için de satış emri verebilirim bu tamamen size kalmıştır.

Kripto Para Yatırımı Yaparken Limit ve Stop Emirleri (Stop Loss) Nasıl Verilir? Piyasa Alış ve Satışı Nedir?

Miktar belirledikten sonra Fiyat kısmındaki artı butonuna basınız ve güncel TRON birim (LOT) fiyatını görebilirsiniz. Resimde gördüğünüz gibi TRON'un fiyatı 1.2 TL civarlarında. Eğer bu fiyattan direkt satış verirseniz normal o fiyattan aşağıdaki toplam değer kadar varlığınızı satmış olursunuz. Ben fiyatı 2.1 TL olacağını düşünüyorum ve ileri ye dönük bu fiyat tahminimi yazınca zaten aşağıda Toplam TL değerinin de arttığını göreceksiniz. Eğer buradan otomatik satış yapmak istiyorsanız Fiyat kısmına yükseleceğini düşündüğünüz varlığın TL karşılığını yazarak Satış Emri Ver butonuna basabilirsiniz. Artık ileriye dönük bir satış emri vermiş oldunuz. Eğer emri silmezseniz TRON kripto parası 2.1 TL olunca borsa tarafından belirlediğiniz miktar kadar otomatik olarak satılacaktır. Keşke bu fiyatlanmalar Dolar cinsinden olsa daha güzel olur diye düşünüyorum, onun içinde Binance Global borsasını kullanabilirsiniz.

Kripto Para Yatırımı Yaparken Limit ve Stop Emirleri (Stop Loss) Nasıl Verilir? Piyasa Alış ve Satışı Nedir?

İleriye dönük verdiğiniz emirleri Açık Emirlerim panelinden görebilirsiniz. Eğer bir varlığa satış emri verdiyseniz Piyasa veya Kolay Sat kısmından o varlığı artık satamazsınız. Önce Açık Emirlerim kısmından verdiğiniz geçmiş emri iptal etmeniz gerekmektedir. Resimde de gördüğünüz gibi emrin yanındaki İptal Et tuşuna basarak emri silebilirsiniz. Koşullu Emir yöntemi genelde şundan kullanılır. Siz bütün gün piyasayı anlık takip etmişsinizdir ve gece yarısı takip edemeyeceğiniz için bir satış emri verirsiniz ve bu şekilde rahatlıkla uyuyabilirsiniz. Gece belirlediğiniz değere çıkınca veya düşünce satış yapabilirsiniz.

Piyasa Alış ve Satış (Kolay Al-Sat)
Kripto varlığına fiyat limiti vermeden sadece o anki piyasa fiyatına göre belirleyeceğiniz miktarı alış ve satış ta kullanmak için Piyasa kısmını kullanabilirsiniz. Kolay Al ve Sat işleminin aslında Piyasalar ekranındaki kısmıdır. Sadece satacağınız veya alacağınız kripto varlığının miktarını belirterek, piyasa yapıcı olarak o anki fiyatı neyse ondan işlem görerek varlığı alır veya satarsınız. Resimde de gördüğünüz gibi Piyasa penceresindeki Fiyat kısmı Disable yani kapalıdır. Sadece miktar belirterek kolay ve hızlı şekilde al sat yapabilirsiniz. Piyasa sekmesinden emir girilmez anlık al ve sat işlemi yapılır sadece.

Kripto Para Yatırımı Yaparken Limit ve Stop Emirleri (Stop Loss) Nasıl Verilir? Piyasa Alış ve Satışı Nedir?

Sonuç olarak Limit ve Stop yani Stop Loss olarak bilinen koşullu emir ile Piyasa Al Sat kısımlarına değindikten sonra Koşul (OCO) dediğimiz daha profesyonel al ve sat işlemlerinin nasıl yapıldığını ayrı bir konuda değineceğim. Yüklü miktarda kripto varlığı olanlar veya diğer tabir ile balinalar genelde koşul kısmını kullanırlar. Profesyonel değilseniz bu alını şimdilik kullanmayınız, tam öğrenince kullanmanızı öneririm.

Burak AVCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.