22 Nisan 2021

Binance Türkiye Nedir ve Nasıl Kullanılır? Paribu'dan Binance Türkiye'ye Cardano Aktarımı ve Kripto Rehberi 1

Binance Türkiye Nedir ve Nasıl Kullanılır? Paribu'dan Binance Türkiye'ye Cardano Aktarımı ve Kripto Rehberi 1

Kripto paralara ilgi başta Türkiye olmak üzere tüm Dünyada'da hızlıca büyüyor ve bu sektördeki yeni yatırımcı ve şirketlerin artışı tüm hızıyla devam ediyor. Kripto paraların toplam piyasa değeri bugün iki trilyon dolar seviyelerine gelmiştir. Bu kadar ilgili sonucu haliyle bu piyasa hakkında bilen bilmeyen birçok kişi kripto para yatırımcılığına yönelmiştir. Ben de bu başlıkta madde madde bazı bildiklerimi ve rehber niteliğindeki bilgileri sizlere öğrendikçe aktarmaya çalışacağım. Bu yazılarımı bir seri şeklinde ve her yazımda da alt başlıklar olacak şekilde kısa ve öz bilgiler ile makalemi yayınlayacağım. Türkiye'de en çok kullanılan aracı kurumlardan biri olan Binance Türkiye ve Paribu hakkında yaptığım işlemler, para aktarma, kayıt gibi temel bilgiler yanı sıra takip ettiğim kripto paralar ve bazı kripto teknolojilerinin alt yapısı hakkında sizlere bilgiler vereceğim.

Özellikle son zamanlardaki Thodex (Koineks) skandalından sonra Türkiye'de ve Dünyada güvenilir aracı kurumlar hangileri ve bunları seçerken nelere dikkat etmeliyiz gibi konularda da sizlere bilgi vermeye çalışacağım. Kripto paralar ile ilgili ilk rehber niteliğindeki makalemin başlıkları ise şu şekilde;

* Binance Türkiye Nedir ve Nasıl Üye Olunur?
* Paribu'dan Binance Türkiye'ye Cardano (ADA) Aktarımı Nasıl Yapılır?
* Takip Ettiğim Kripto Paralar ve CRYP20 (Kripto Para Endeksi)

1) Binance Türkiye Nedir ve Nasıl Üye Olunur?
Binance Global bildiğiniz gibi Dünya'daki en büyük hacme ve likiditeye sahip kripto borsasıdır. Binance Türkiye ise bu sene açılmış olup Binance Global'in Türkiye şubesidir diyebiliriz. Binance Türkiye Borsası Likidite havuzu olarak Binance Global ile aynı ortak havuzu kullanmaktadır. Bunu biraz açacak olursak; sizin satın aldığınız Bitcoin veya başka bir kripto varlık Binance Global hacminde işlem görüyor ve emirleriniz buraya düşüyor. Türk yerel borsaları gibi ayrı bir likidite hacmi yoktur. Eğer olsaydı zaten kesinlikle önermezdim. Çünkü işlem hacmi küçük olan borsalar her zaman risklidir. CoinMarketCap üzerinden Spot borsaları incelediğimde Binance.TR olarak ayrı bir borsada zaten göremedim.

Aracı kurum seçerken ilgili borsanın hacmi ve likiditesi çok önemlidir. Bundan dolayı Türkiye'de kripto para yatırımı yapacak kişilere Binance Türkiye'yi önerebilirim. Tüm dünyadaki aracı kurumları öğrenmek için CoinMarketCap'in Spot Exchanges: https://coinmarketcap.com/rankings/exchanges adresinden en çok hacme sahip ve güvenilir borsaları görebilirsiniz. Exchange Score olarak Binance firması 9 ve üstü olup en tepededir ve dünyadaki herkesçe kabul gören bir borsadır. Yerel borsalardan ise Exchange Score 5 ve üstü olan aracı kurumlar ise Türkiye'deki Paribu ve BtcTurk Pro firmalarıdır. Zaten bu firmalar dışında ve skoru 5'in altında olan yerel borsalara asla paranızı yatırmamanızı tavsiye ederim. Bir önceki yazım olan Merkez Bankası yönetmeliğinde hangi yerel borsaları tavsiye edip etmediğimi yazmıştım. Bu yazıyı güncel tutacağım ve takip etmenizi öneririm.

Binance Türkiye'nin öncelikle açılma sebebi Binance Global’de yatırım yapan Türk kullanıcılarının kendi varlıklarını Türk Lirasına çevirebilmek için Binance Global’den bir Türk aracı kuruma (Paribu veya BtcTurk Pro) kripto cüzdanları sayesinde önce aktarmaları gerekiyor sonra yerel aracı kurumlardan bu varlıklarını TL olarak satıp kişisel banka hesaplarına EFT veya Havale yapabiliyorlardı. Tabii Binance Global ve Türk aracı kurumları arasındaki bu kripto alışverişi sırasında bir komisyon kesiliyordu işte Binance TR kuruluşu bu işlemleri komisyonsuz yapıyor. Özetle Binance Global’den varlığınızı Binance TR’ye komisyonsuz ve kolayca aktarıyorsunuz. Binance TR’den de TL yapıp kendi banka hesabınıza Türk Lirasını Havale veya EFT yapabiliyorsunuz. Türkiye'deki işlem hacmini ve kriptolara merakı gören Binance firması Türkiye'de de şube açmıştır ve yatırım yapmıştır.

Binance Türkiye Nedir ve Nasıl Kullanılır? Paribu'dan Binance Türkiye'ye Cardano Aktarımı ve Kripto Rehberi 1

Binance Türkiye'ye üyelik için https://www.trbinance.com/account/signup?ref=4G5KQ34M adresinden %20 işlem komisyonu kazanacak şekilde referans linkim ile üye olabilirsiniz. Trbinance.com ve binance.com adresleri Binance firmasına ve alt yapısına sahip olup birbirinden farklı iki platformdur. Trbinance.com ve binance.com aynı borsa havuzunu kullanmaktadırlar. Trbinance.com’da yapılan işlemler binance.com borsasında ve binance.com’da yapılan işlemler trbinance.com borsasında gözükmektedir. Üyelik sırasında Binance Global hesabınız varsa bu bilgileriniz ile de giriş yapabilirsiniz. Ben sıfırdan bir üyelik açıp kayıt olmuştum. Güvenli bir borsa olup ikili müşteri tanıma olan Know Your Customer (KYC) sistemi kullanmaktadır. Üyelik sırasında sizden bilgileriniz ve Google Authenticator için kayıt yapmanız istenecektir.

Mobil uygulamasını ise Android marketten Binance TR (Publisher: Binance TR) olarak indirebilirsiniz. Üye olurken mutlaka telefonunuzdaki Google Authenticator uygulamasını önceden kurun ve bilgileri kaybetmeyiniz çünkü ben yeni bir cihaza geçtiğimde Google Authenticator uygulamamı yenide yüklemek zorunda kalmıştım ve Google 2FA sorunumu çözüp tekrardan sıfırlamak için destek talebi açmıştım. Üç gün sonra çözmüşlerdir. Açıkçası Binance Türkiye'nin destek ekibi biraz yavaş işlemektedir. Umarım ilerleyen günlerde kendilerini geliştirirler. Google 2FA sorunu yaşayanlar KYC doğrulamasını cep telefonu ile yaparak da sistemi giriş sağlayabilir. Bir sonraki yazımda Binance Türkiye'ye banka hesabınızdan para yatırma ve çekme işlemlerinden bahsedeceğim.

2) Paribu'dan Binance Türkiye'ye Cardano (ADA) Aktarımı Nasıl Yapılır?
Paribu borsasından Binance Türkiye borsasına nasıl kripto varlığınızı aktaracağınızı bu başlıkta anlatacağım. İlk olarak bu işlemi mutlaka Web üzerinden yapınız asla mobilden yapmayınız. Çünkü işlem sırasında dijital cüzdan kimlikleri kullanacağız ve yanlış bir harekette tüm cüzdandaki kripto varlığınız Blockchain ağında geri döndürülemeyecek şekilde gidebilir.

Paribu hesabınıza giriş yapınız ve Cüzdan kısmına geliniz. Kripto Varlıklarım kısmından listeden göndereceğiniz kripto parayı seçiniz. Ben başlıkta da belirttiğim gibi Cardano (ADA) varlığını seçtim. Listeden Cardano simgesine tıklayın ve açılan pencerede ADA ÇEK sekmesini seçiniz. Çıkan sayfada Alıcı Adresi kısmına Binance Türkiye'deki Cardano Cüzdan adresimizi yapıştıracağız. Çekmek istediğiniz kısma ADA miktarını yazacaksınız veya yanındaki artı simgesine basarak tüm ADA varlığınızı çekebilirsiniz. Açıklama kısmı boş olabilir veya BURAK-ADA gibi bir Flag koyabilirsiniz.

Binance Türkiye Nedir ve Nasıl Kullanılır? Paribu'dan Binance Türkiye'ye Cardano Aktarımı ve Kripto Rehberi 1

Paribu bu işlem için sizden 0 ADA işlem ücreti tahsil edecektir. Paribu'dan Binance Türkiye'ye komisyonsuz olarak Cardano (ADA), Avalanche (AVAX), Tron (TRX), Polkadot (DOT), Tezos (XTZ) gibi kripto paraları işlem ücreti ve komisyon kesilmeden transfer edebilirsiniz.

Binance Türkiye'deki Cardano (ADA) cüzdan adresinizi almak içinse; Binance Türkiye hesabınıza giriş yapınız ve Cüzdan kısmından Yatırma sayfasına geliniz. Burada TRY olarak açılan kısımda Kripto sekmesini seçiniz ve Coin listesinden Cardano (ADA)'yı seçiniz. Sağ tarafta çıkan ADA Adresi Paribu'ya ekleyeceğiniz ADA cüzdan adresidir. Burada Ağ kısmı yani Network seçimi çok önemlidir. Ağ olarak Cardano tipini seçmelisiniz. Asla BEP2 veya BEP20 (BSC) seçip bunun cüzdan adreslerini almayınız çünkü paranız siz de olmayan bir cüzdana gideceği için blok zinciri ağı içerisinde tekrardan geri döndüremezsiniz. Cüzdan adresini asla yazmaya kalkmayınız, direkt kopyalayınız ve Paribu'daki kısma yapıştırınız veya QR kodu ile işlem yaparak cüzdan adınızı alınız.

Binance Türkiye Nedir ve Nasıl Kullanılır? Paribu'dan Binance Türkiye'ye Cardano Aktarımı ve Kripto Rehberi 1

Son olarak Paribu'da CARDANO ÇEK diyerek işlemi tamamlayabilirsiniz. Birkaç dakika içerisinde Paribu hesabınızdan Binance Türkiye hesabına tüm Cardano birikiminiz aktarılacaktır ve size SMS ile bilgilendirmede yapılacaktır.

3) Takip Ettiğim Kripto Paralar ve CRYP20 (Kripto Para Endeksi)
Kripto para piyasasını takip etmek için kullandığım mobil uygulamalar ve siteler CoinMarketCap, Investing Crypto, TradingView olup hem web hem de mobil uygulamalarını takip ediyorum. CoinMarketCap'de kendimce sıraladığım ve takip ettiğim ilk 20 kripto parayı aşağıdaki adresten takip edebilirsiniz. CRYP20 (Kripto Para Endeksi) adını verdiğim endekste en çok ilgi gören ve işlem yapılan kripto paraları kendimce favoriye aldım ve mobilden de anlık takip ediyorum. Siz de kendinize böyle bir takip listesi veya portföy yapabilirsiniz.


Yatırım yapacaklara önerim YouTube, Twitter gibi sosyal medya mecralarında listelerde olmayan veya listelerin çok aşağısında olan güvensiz kripto paralara asla yatırım yapmayınız ve yatırım sürecinde kimseye uyarak paranızı yatırmayınız. Kendi stratejinizi oluşturunuz ve uygulayınız. Şu kripto para 10, 20 kat artacak veya De-Fi projelere yatırım yapın gibi ortaokuldan fırlama kimseyi dinlemeyiniz.

Binance Türkiye Nedir ve Nasıl Kullanılır? Paribu'dan Binance Türkiye'ye Cardano Aktarımı ve Kripto Rehberi 1

Kripto paraların çoğunu birer teknoloji firması gibi düşünebilirsiniz. Her bir kripto para projesi bir mühendislik çözümü olup kimisi finansal teknolojiler, kimisi akıllı eşyalar arasındaki ekosistem üzerine geliştirilen teknolojiler, kimisi merkeziyetsiz finans projesi gibi birçoğunun arkasında bir felsefe vardır. Borsa İstanbul’da olduğu gibi her bir kripto parayı aslında katma değer oluşturan bir şirket gibi düşünebilirsiniz. Ethereum, Cardano, Ripple, Tether, Tron, Avalanche gibi kripto paralar birer teknoloji şirketi olduğu gibi Türkiye Borsasındaki Aselsan, Tüpraş, Turkcell, Akbank, Garanti gibi düşünebilirsiniz. Temelde bilgi teknolojisi şirketi gibi düşünebilirsiniz.

Bu bakış açısından dolayı felsefesi ve teknolojik projesi güçlü olan şirketlere veya kripto paralara bir yatırımcı gözü ile bakıp buralara yatırım yapabilirsiniz. Mutlaka her kripto paranın arkasındaki felsefeyi, tekniği ve White Paper dediğimiz dokümanını okuyunuz ve gelişmelerini takip ediniz.

Burak AVCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.