21 Nisan 2021

Van & Ezine Otlu Sepet Peyniri - Fesleğenli Eski Kaşar Peyniri Tadımı ve İncelemesi

Van & Ezine Otlu Sepet Peyniri - Fesleğenli Eski Kaşar Peyniri Tadımı ve İncelemesi

Türkiye'mizde üretilen ve satılan yerel gurme peynirlerimizden iki tanesi olan otlu peynir ve fesleğenli eski kaşar peynir türleri hakkında sizlere bilgi vermeye çalışacağım. İki peynir içinde tadım notlarımı aktaracağım. Bildiğiniz gibi Hollanda, peynir konusunda uzman bir ülke olup Gouda çeşidi peynirlerini tüm Dünya pazarında sergilemekte ve satmaktadır. Türkiye'de hayvancılık ve tarım konusunda güçlü alt yapıya sahip bir ülke olduğu için birçok süt ve süt ürünü rahatlıkla üretilebilmektedir. Tabii bu ürünlerin markalaşması ve yerel tüketiciye daha uygun fiyatlardan ulaşması planlı bir tarım politikasından geçmektedir fakat Türkiye'nin alt yapısının buna müsait ve değerlendirilirse bizim de Hollanda gibi olacağımız gerçeği herkesçe bilinmektedir. Türkiye'nin birçok yöresinde farklı farklı peynir çeşitleri üretilmektedir. Örneğin Erzincan tulum peyniri, Kars kaşarı, Çorum Kargısı, Manyas Loru, Ezine peyniri gibi birçok yörede gurme peynir çeşitlerimiz vardır.

İlk önereceğim peynir çeşidi otlu peynir olup genelde Van veya Çanakkale taraflarında üretilen otlu peynir türleri Türkiye'de çokça ünlenmiştir. Otlu peynir adında da anlaşılabileceği gibi içerisinde yabani nane, sirmo, çünk, çöven, dereotu ve kekik gibi birçok ot bulunmaktadır. Otlu peynire toplamda 25 çeşit farklı ot kullanılabilmektedir. Yöre olarak Van'ın Erciş ve Gevaş bölgesinde üretilen otlu peynir Türkiye'de çokça bilinen bir peynir türüdür. Van yöresine has otlar kullanılarak üretilen bir peynir türüdür aynı zamanda. Koyundan elde edilen süt ile yapılan bir peynir türüdür otlu peynir. Yine Çanakkale'nin Ezine bölgesinde birçok peynir çeşidi üretilip otlu peynir türü burada da yapılabilmektedir. Açıkçası Türkiye'de marketlerde ve yöresel yerlerde satılan otlu peynir türlerini çokça severim ve kahvaltıda tüketmeyi tercih ederim.

Van & Ezine Otlu Sepet Peyniri - Fesleğenli Eski Kaşar Peyniri Tadımı ve İncelemesi

Otlu peynir olarak tükettiğim peynir markası Bergaz Otlu Sepet Peyniri olup Ezine yöresine ait bir peynirdir. Hem tam yağlı hem de yumuşak ve ağızda lokum gibi dağılan kaliteli bir peynirdir. İçerisinde barındırdığı otlar ile peynire ayrı bir lezzet katmaktadır. Yabancı menşeli Gouda peyniri dışında yöresel gurme peynirlerden mutlaka otlu sepet peynirini denemenizi tavsiye ederim. Size tavsiye edebileceğim ve tükettikçe ekleyeceğim bazı otlu peynir çeşidi markaları ise;

* Bergaz Otlu Sepet Peyniri (Tavsiye Ederim, Mopaş)
* Ayvalık Sepet Peyniri Çörek Otlu
* Van Otlu Beyaz Peynir Klasik
* Akpınar Tam Yağlı Taze Otlu Peynir (Migros)

İkinci bahsedeceğim peynir çeşidi ise Fesleğenli Eski Kaşar Peyniri olup eski kaşar peyniri içerisine harmanlanmış fesleğenden üretilmektedir. Aynı zamanda kekikli versiyonu da olan peynir temelde sert kaşar olarak bildiğimiz eski kars kaşarının kekik, fesleğen veya bir bitki ile harmanlanması sonucu üretilen bir peynir türüdür. Açıkçası eski kaşar tadı bakımıyla sade tüketilmesinin gerektiğini düşündüğüm bir peynir türüdür. Fesleğen, kekik, kimyon ve benzeri bitkilerin Gouda peyniri versiyonları benim daha çok hoşuma gidiyor. Eski kaşar peynirini ise sade alıp tüketmeyi daha çok tercih ediyorum. Aşağıda birkaç fesleğenli ve kekikli eski kaşar markası yazacağım fakat tekrar bu peynirlerden tüketir miyim şimdilik cevabım hayır olacaktır. Farklı bir tat ve deneyim yakalarsam tekrardan sizlerle bunu paylaşırım.

Van & Ezine Otlu Sepet Peyniri - Fesleğenli Eski Kaşar Peyniri Tadımı ve İncelemesi

* Yemeli Fesleğenli Trakya Eski Kaşar Peyniri
* Yemeli Kekikli Trakya Eski Kaşar Peyniri
* Ariste Firuze Fesleğenli Trakya Eski Kaşar Peyniri

İki peynir çeşidi sonucunda otlu peynir benim daha çok hoşuma gitti ve kahvaltı sofralarımda bulundurmaya devam edeceğim. Eski kaşar peynirini ise sade olarak almanızı öneririm çünkü bir bitki veya baharat ile harmanlanınca peynirden pek lezzet alamıyorsunuz ve tavsiyede pek etmiyorum.

Burak AVCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.