14 Şubat 2021

Türkiye'deki Kripto Paralara Artan Talep, Alt Coin Rallisi ve Boğa Sezonu Başladı mı?, Halkın Kriptosu Dogecoin Nedir ve Yükselecek mi?

Türkiye'deki Kripto Paralara Artan Talep, Alt Coin Rallisi ve Boğa Sezonu Başladı mı?, Halkın Kriptosu Dogecoin Nedir ve Yükselecek mi?

2021 yılının ilk haftalarında itibaren Bitcoin'deki aşırı yükseliş ve diğer Alt Coin olarak bilinen kripto paralardaki yüksek volatilite ve değer artışı herkesin bu piyasaya girmesini tetiklemiştir. Özellikle Türkiye'de Spot piyasa olarak bilinen yerel aracı kurum ve borsalara üyelik talebi geçen senelere nazaran aşırı artış göstermiştir. Cebinde 10 veya 20 bin Türk Lirası olan herkes ben de bir şeyler kazanabilir miyim diye piyasalara adete saldırıyor. Başlıktan da anlayabileceğiniz gibi hem Türkiye'deki bu kripto paralara karşı oluşan aşırı talebi değerlendireceğim hem de Bitcoin dışında yatırım yapılabilecek Alt Coin'lerden sizlere bahsedeceğim. Dogecoin'deki Pump olayı yani aşırı değerlenme sonucu ile birlikte Alt Coin rallisi olarak dillendirilen boğa sezonu da başlamış gözüküyor. Dogecoin hakkında da ufak ve güncel bilgiler vermeye çalışacağım.

İlk olarak kripto piyasasına girmek için bir aracı kuruma üye olmanız gerekmektedir. Paranızı buraya aktardıktan sonra seçeceğiniz kriptolara yatırım yaparak bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Aracı kurum seçerken en önemlisi işlem hacmi ve kurumun likidite boyutudur. Bu hacme sahip ve yıllarca güvenilir bir kurum olan Binance borsası genelde çok kişi tarafından kullanılmaktadır. Türkiye'de de bu borsayı kullanan birçok yatırımcı vardır. Eğer bu piyasalara ilk kez giriyor ve bilginiz hiç yoksa Binance yerine şimdilik yerel bir kurumdan girmenizi tavsiye ederim. Çünkü Binance borsasına direkt Türk Lirası aktarımı yoktur. Önce Paribu, Papara veya Binance Türkiye gibi bir aracı kuruma parayı aktarıp buradan cüzdan vasıtasıyla Binance Global'e varlığınızı transfer etmeniz gerekmektedir.

Türkiye'de en çok işlem hacmi gören yerel aracı kurumlar ise Paribu ve BtcTurk Pro'dur. Aynı zamanda CoinMarketCap'de Sistemkoin, Paritex ve Thodex gibi Türk parası ile işlem yapan borsaları da listenin başlarında görebilirsiniz fakat yıllarca güven tazeleyen ve bu piyasada varlığını gösteren Türk kurumu bence Paribu'dur. Diğer adını telaffuz ettiklerimde yatırım yapmanızı tavsiye etmem. İçerisindeki likidite bile kendilerine ait olup hacmi büyük gibi göstermeye çalışan kurumlar olabilir. BtcTurk Pro'yu ise açıkçası arayüzünü, komisyon oranlarını ve arbitraj sırasında oluşan saçma kurallarından dolayı pek sevmiyorum. İlk kez üye olacaklara Paribu öneririm. Spot piyasalara baktığımızda da en çok Türk hacmi bulunan borsada Paribu'dur. Bu arada Binance Türkiye'deki gelişmeleri de takip ediyorum. Eğer Binance Türkiye sistemi daha da gelişip kendini bu alanda ispat ederse belki oraya geçiş yapabilirim. Bu süreç zarfında zaten sizi bilgilendiririm. İsterseniz maddeler haline kısa kısa kripto piyasasını özetleyelim.

Türkiye'deki Kripto Paralara Artan Talep, Alt Coin Rallisi ve Boğa Sezonu Başladı mı?, Halkın Kriptosu Dogecoin Nedir ve Yükselecek mi?

* Alt Coin rallisi demek kripto para borsasındaki değerlerin boğa sezonuna girerek yükselişe geçmesi demektir. Açıkçası bu sezon şu an başlamış olup belirlediğiniz Alt Coin'ler ile al sat yaparak ve satış fiyatı belirleyerek yatırım yapmaya başlayabilirsiniz. Kripto piyasalarında en önemli veri teknik analizdir. Mum grafiği, Heikin Ashi grafiği, Boğa ve Ayı sezonu, kademeli al ve sat işlemleri, öz sermayeyi korumak gibi konuları araştırmaya şimdiden başlayabilirsiniz.

* Şu an piyasada kimse şu Alt Coin çıkacak diye bir varsayımda kesinlikle bulunamaz. Hiçbir analist emin olun %50 den fazla ileriye dönük kesin bir bilgisi yoktur. Çünkü ummadıkları Alt Coin bile artışa geçmiştir. Dogecoin bile kimsenin düşünmediği bir kripto para birimi iken bugün ilk 10 arasına girmiş bulunmaktadır. Bu yüzden kimseyi dinlemeden belli kurallar çerçevesinde yatırımınızı yapınız ve hislerinize güveniniz. Bu piyasada her koyun kendi bacağından asılır.

* Kripto Para Piyasalarını Investing Crypto (Publisher: INVESTING.com) veya CoinMarketCap (Publisher: CoinMarketCap.com) mobil uygulamalarından takip edebilirsiniz. Anlık kripto kur takibi için bu iki uygulama en çok kullanılanlar arasındadır. Mutlaka kriptoların değerini dolar bazında takip ediniz. Paribu'dan TL olarak fiyatları takip edip yatırım yapmayınız. Belli bir süre sonra kriptoların dolar olarak değerleri aklınızda kalacaktır. Ben telefonumda Investing Crypto ve CoinMarketCap uygulamasını kullanıyorum. Buradan alarm oluşturma, anlık takip ve 5 dakikalık mum grafiği takibi gibi işlemlerimi yapabiliyorum. Daha profesyonel düşünenler İndikatör sistemlerini ve uygulamalarını araştırabilir.

* Hangi Alt Coin'e yatırım yapılır diye soracak olursanız açıkçası ilk 20'deki paraları takip edip bir yatırım stratejisi oluşturunuz. Bir de herkesi dinleyip klasikleşen Coin'lere girmekten vazgeçip kendi yatırım stratejinizi uygulayınız. Örneğin herkes bilip bilmeden sokaktaki adam bile Ripple (XRP) al diyebilir fakat Ripple'ın değeri şu an çıksa bile karda iken mutlaka satın çok uzun süre elinizde tutmayınız. Türkiye'de özellikle bir Ripple fetişizmi var.

* Alt Coin'lerde Ethereum, Cardano, Polkadot, Chainlink, Stellar, Cosmos, TRON, Avalanche(Avax), Maker, Basic Attention Token(BAT) ve Ravencoin benim takip ettiğim kripto paralardandır. Uzun vadeli örneğin bir yıl gibi Bitcoin veya Ethereum düşünebilirsiniz. Şu an Türkiye'de birçok orta ve ufak çaplı yatırımcı Dolar, Altın ve Euro'dan çıkıp kripto paralara yatırım yapmaktadır.

* Avalanche (Avax) kripto parası şu an 23. sıralarda olup ilk 15'e girmesini düşündüğüm projelerden biridir. Takip listenize almanızı öneririm.

Türkiye'deki Kripto Paralara Artan Talep, Alt Coin Rallisi ve Boğa Sezonu Başladı mı?, Halkın Kriptosu Dogecoin Nedir ve Yükselecek mi?

* Türkiye, kripto paralara yatırım yapan ilk beş ülkeden biridir. Nijerya, Vietnam, Filipinler, Peru ve İsviçre olarak bu listeyi sıralayabiliriz. 2021 yılı büyük ihtimal kripto paralar yılı olacaktır.

* Ciddi oyuncular için 50 bin TL öz sermayeye kripto paralara giriş için oldukça yeterli bir paradır. İyi bir yatırım stratejisi ile bu para iki veya üç katına çıkarılabilir. İlk girecekler için 10 bin TL başlangıç parası da iyi bir seviyedir. Mutlaka yatırım yapacağınız parayı ekstra birikimde veya gözden çıkardığınız bir para ile yapınız. Kredi çekerek borç para ile yatırım yapma riski asla almayınız.

* İnternet üzerinde kripto paralar ile ilgili boşuna bir sürü video veya akademik boyutta anlatılan sistemin işleyişi edasıyla anlatılan videolara çok takılmayınız, siz yatırımınıza odaklanınız. Bitcoin bir proje, büyük finansal felaket geliyor, para değerlendikten sonra yapılan gereksiz analiz videoları, Halen madencilik ve Mining yapabilir miyiz, bedavadan nasıl madencilik kasarız gibi saçma şeyleri izleyerek vakit kaybetmeyin. Bunlar 5 sene öncesinin konusuydu, bu sene itibarıyla kazanan kazanıyor merak etmeyin.

* Yükselişe geçen Pump bir parayı yükselişe geçmeden önce veya birkaç saat sonrasında yakalamak önemlidir. Trene en son kesinlikle binmeyiniz. Örneğin Dogecoin artışı akşamüstü başladı fakat sabahına gene geri çakıldı. Siz anlık yükseliş ve piyasa hacmine bakarak akşamüstü girerseniz gene kazanma şansınız olur fakat Türkiye saati ile gece 1'den sonra veya piyasaların kapandığı saat 3 itibarıyla al sat yapmayınız. Hele ki tüm cümbüş bittikten sonra gidip sabah gidip yatırım yapmayınız. Piyasalar sakinken ve ekside iken yatırım yapmanızı tavsiye ederim.

* Kripto para piyasası aşırı değer kazanıp kaybettiği için yatırımcıların yaptığı en büyük yanlış panik satışlardır. Paranız %10-20 değer kaybettiği zaman hemen satmayın veya bir miktar kademeli satış yapınız. Bence beklemeniz daha faydalı olacaktır, mutlaka o kripto para geldiği tepe noktasına tekrar dönüp dolaşıp geri gelecektir.

Türkiye'deki Kripto Paralara Artan Talep, Alt Coin Rallisi ve Boğa Sezonu Başladı mı?, Halkın Kriptosu Dogecoin Nedir ve Yükselecek mi?

Dogecoin Nedir ve Yükselecek mi?
Dogecoin, kripto para piyasalarında bulunan köpek amblemli bir Litecoin tabanlı projedir. Scrypt algoritması ile kriptografi edilmiş ve C++ yazılım dili ile yazılmış bir projedir. Projenin temeli 2013 yılında başlamış olup geçen yıla kadar fazla bir değeri yokken 2021 yılı itibarıyla Elon Musk adlı ünlü Amerikan yatırımcının tavsiyeleri ile para birden değer kazanmıştır ve bugün ilk 15 kripto para arasına girmiştir.

Amerika'da yakın tarihte GameStop olarak bilinen bir olay yaşanmıştır. Bu olay Reddit'de toplanan ufak çaplı yatırımcılar olan WallStreetBets (WSB) isimli grubun Amerikan borsalarında açığı satış yapılan GameStop hisselerini alarak değerini yükseltmesi ve birçok büyük yatırım firması ve balinayı ters köşeye yatırarak onları zarara uğratan bir finansal gelişmedir. Ufak yatırımcılar toplanıp aslında bir balina olmuştur. Aynı değer yükseltme işlemi Dogecoin' de de yapılmış ve Pump olan para aşırı değerlenerek 0,08 dolar seviyelerine kadar gelmiştir.

Elon Musk tarafından halkın kripto parası olarak lanse edilen Dogecoin, önümüzdeki süreçte 0,1 doları görecek mi veya 1 dolar gibi ütopik hedefini gerçekleştirebilecek mi hep birlikte göreceğiz. Bu arada Dogecoin alıp şu an zararda olanlar kesinlikle satmasın ve beklesinler. Mutlaka 0,1 dolar değerine gelip kara geçeceklerdir. WallStreetBets (reddit.com/r/wallstreetbets) ve Dogecoin (reddit.com/r/dogecoin) ile ilgili gelişmeleri Reddit'den takip edebilirsiniz. Reddit ünlü bir yabancı içerik paylaşım platformu olup bizdeki Ekşi Sözlüğün benzeri bir yapıdadır. Fakat bu kripto piyasalarındaki talep ve dengesiz artış sonrası bu platforma Türkiye'den ilgili aşırı artmış olup ben de ilgi kanalları takip etmekteyim. Hatta Türkçe içeriklerin çoğu içi boş ve anlamsız başlıklarla dolu olup, Ekşi Sözlük yerine burayı artık takip ediyorum. Türkiye'deki yerel platformların kalitesi de baya düşmüş durumdadır.

Sonuç olarak kripto para piyasalarının geleceği, Spot piyasalar ve yatırım yöntemleri, Türkiye'de artan aşırı talep ve Dogecoin kripto parası hakkında genel bilgiler vermeye çalıştım. Sizsiz olun kimseyi dinlemeyin ve yatırım stratejinizi kendiniz oluşturun.

Burak AVCI - Update: 13.12.2021

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.