14 Şubat 2021

Korona Virüs Aşısı Olmak ve Sırasını Sorgulamak: E-Nabız Sistemi Nasıl Çalışır?

Korona Virüs Aşısı Olmak ve Sırasını Sorgulamak: E-Nabız Sistemi Nasıl Çalışır?

Korona virüs aşılarının Türkiye'ye gelmesi ve ilk dozlarının uygulanmaya başlaması ile birlikte hem aşı karnenizi hem de daha önce muayene olduğunuz hastalıklar ile ilgili tüm kişisel sağlık bilgilerinizi e-Nabız sistemi üzerinden öğrenmeniz mümkündür. Korona virüs aşısı olarak bilinen piyasadaki aşılar; Moderna, AstraZeneca/Oxford, CoronaVac, Sputnik V, Pfizer/BioNTech olup Türkiye bu aşılardan Çinli Sinovac Biontech firmasının aşısı olan CoronaVac'ı tercih etmiştir. Aşı şu an Faz 3 testlerini geçmeyi başardı ve Türkiye'de 4 milyon kişiye ilk dozları ve 500 bin kişiye ikinci dozları uygulanmaya başlamıştır.

Covid-19 aşıları toplamda iki doz olup iki hafta arayla uygulanmaktadır. CoronaVac aşısı bir inaktif aşı olup inaktif aşılar genelde hastalığa neden olmayan ancak bağışıklık yanıtı oluşturan etkisizleştirilmiş virüs içeren aşılardır. En güvenilir ve zararsız aşılardan biri olup RNA, m-RNA, DNA veya genetik materyalinizi değiştirmez ve vücutta herhangi bir problem yaratmaz. Küçükken olduğumuz karma aşıları gibidir. Etkisi tartışılabilir fakat birinci öncelik zararsız olmasıdır. Korona virüsü genelde mutasyona uğrayan ve daha güçlü özellikler kazanan bir virüs olduğu için aşının etkisi belki %50 seviyelerinde olabilir fakat insan sağlığını tehdit edecek bir yanı yoktur. Kaldı ki 65 yaş üstü ve 65 yaş kişilere ilk aşı çalışması başlatılmış olup bu sayede virüsteki ölüm ve bulaşıcılık oranının azalması hedefleniyor. Özellikle yaşlılar için kesinlikle etkili bir aşıdır.

Korona Virüs Aşısı Olmak ve Sırasını Sorgulamak: E-Nabız Sistemi Nasıl Çalışır?

Türkiye'deki aşılama çalışma toplamda 4 aşamalı bir fazdan oluşmaktadır. İlk aşamada sağlık çalışanları, yaşlı ve engelliler, 65 yaş ve üstü bireyler aşılacaktır. Aşılama çalışmasına başlamadan önce Sağlık Bakanlığındaki yetkililer size ulaşıp aşı olmak veya olmamak istediğinize dair soru sorup sonra kabul ettiğiniz taktirde evinize gelip aşılama çalışması yapmaktadır.

İkinci aşamada kamuda çalışanı olan devlet görevlileri aşılanacaktır; Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, İstihbarat ve kritik görendekiler, zabıta ve özel güvenlik, Adalet Bakanlığı, Cezaevleri, eğitim sektörü, gıda sektörü, lojistik sektörü ve 50 yaş ve üzeri kişilerin aşılanması yapılacaktır. Yaş bakımından 64 ile 50 yaş arası kişiler ikinci aşamada aşılanacaktır.

Üçüncü aşama ise 50 yaş altı ve 18 yaş üstü tüm bireyler yaş gruplarına göre bölünerek aşılanacaktır. Son aşama olan dördüncü aşamada ise aşılanma sırası geldiği halde zamanında aşı yaptırmayan kısacası sistemde aşısız olarak görünen kişiler olacaktır. Eğer Korona virüsü daha fazla mutasyona uğramazsa, hızlı aşılama çalışmaları ve sosyal kısıtlamalar ile birlikte belki üçüncü aşamanın ortalarında virüsün etkisi azalabilir. Fakat virüs beklenmedik zamanlarda çokça mutasyon geçirir ve genetik kodunu yenilerse o zaman aşı çalışmaları pek fayda vermez ve hep kısır bir döngüye girmiş oluruz. O vakit daha kalıcı başka çözümler düşünmek gerekebilir.

Korona Virüs Aşısı Olmak ve Sırasını Sorgulamak: E-Nabız Sistemi Nasıl Çalışır?

Peki e-Nabız uygulamasına nasıl gireceğim? Korona virüs aşısının ilk dozunu olduktan sonra ikinci dozun zamanını nereden takip edeceğim diye soracak olursanız öncelikle enabiz.gov.tr adresine giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş kısmında ben e-Devlet hesabımla ile giriş yaptım. Üyelik almanıza gerek yoktur, eğer e-Devlet hesabınız varsa ilgili butona tıklayarak entegrasyonu sağlayabilir ve giriş yapabilirsiniz. Bu arada e-Nabız uygulamasını telefona da indirip oradan da giriş sağlayabilirsiniz. Android Google Play markette e-Nabız olarak aratarak yayıncı T.C. Sağlık Bakanlığı'nın uygulamasını telefonunuza yükleyebilirsiniz. En son denediğim mobilde giriş hatası almıştım bu yüzden ben bilgisayar tarayıcısı üzerinden kişisel bilgisayarımdan e-Nabız sistemine giriş sağlıyorum.

Korona Virüs Aşısı Olmak ve Sırasını Sorgulamak: E-Nabız Sistemi Nasıl Çalışır?

E-Nabız sistemine girdikten sonra Keşfet kısmının bulunduğu listeden Aşı Takvimi kısmına gelerek COVID-19 Aşısı penceresinden durumunuzu izleyebilirsiniz. Aynı alandan daha önce yaptırmış olduğunuz aşılarınızı ve aşı takviminizi de görüntüleyebilirsiniz. Örneğin Suçiçeği, Hep-A ve Hep-B, KPA, KKK gibi tüm aşı listenizi inceleyebilirsiniz. Keşfet alanında Covid-19 için idari izin ve rapor alanlar ilgili raporunu da buradan görüntüleyebilir. Aynı şekilde Ziyaretlerim kısmından daha önce gittiğiniz hastane ve sağlık bölümlerini görebilirsiniz. Size yazılan Reçeteleri de bu bölümden takip edebilirsiniz. Kısacası e-Nabız uygulaması kişinin sağlık datalarının hepsini takip edebileceği bir platformdur ve e-Devlet hesabınız ile entegre çalışmaktadır.

Umarım siz de aşı olur ve korona virüs hastalığına kapılmadan bu süreci atlatırsınız. Aşı olup birkaç ay sonra hastalığa yakalananlar emin olun daha hafif ve az zarar ile atlatıyor. Özellikle yaşlıların aşılanması ve bağışıklık kazanması bu süreçteki devletimizin en önemli görevlerinden biridir. Bence 65 yaş ve üstü kişiler mutlaka sorgusuz sualsiz aşılanmalıdır.

Burak AVCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.