12 Şubat 2021

Pi Network (Pi Coin) Nedir? Nasıl Kazanılır ve Mining Yapılır?

Pi Network (Pi Coin) Nedir? Nasıl Kazanılır ve Mining Yapılır?

Pi Network veya Pi Coin, Stanford üniversitesinde bulunan üç girişimci tarafından oluşturulan referans tabanlı bir kripto para projesidir. Kripto paranın logosu ve sembolü matematikteki Pi sayısıdır. Pi projesi temelde Stellar platformu temel alınarak ortaya çıkarılmıştır. Makalede Pi Network'ün mobil uygulamasından yapılan kazım veya Mining işlemlerinden daha çok bahsedeceğim. Eğer bilgisayara yani Desktop ortama Pi uygulamasını kurarsanız arka planda bilgisayarınızın Stellar kazdığını göreceksiniz. Bu yüzden Pi uygulamasını asla bilgisayarınıza indirmenizi tavsiye etmem. Arka planda boşuna elektrik gücünüzü ve internet hızınızı sömürecektir.

Pi Network'ün mobil projesinden bahsedecek olursak. Türkiye'de dahil olmak üzere dünyadaki birçok kullanıcı referans yolu ile telefonlarına Pi Network uygulamasını indirmiştir. Google Play marketten Pi Network yazarak uygulamayı sizde telefonunuza indirebilirsiniz. Mobil'deki Publisher adı "SocialChain" olup telefonunuzda kazım yaparak Pi kazanmanızı size söyleyen bir uygulamadır. Kullanıcı adınız ile referans vererek sisteme kattığınız her kişi sayesinde kazıdığınız Pi sayısı artmaktadır. Öncelikle şunu söylemem gerekir; telefonunuzdan asla kazım yapmıyorsunuz çünkü Pi Coin zaten kazılmış ve hali hazırda bir projedir. Sadece belli bir zaman aralığı algoritmasında size minik minik Pi Coin'ler vermektedir. Örneğin 20 gün sonra 100 Pi sayısına zaten ulaşacaksınız. Telefonunuzdan gerçek bir Mining işlemi yapılsa cihazın şarjı zaten dayanmaz.

Pi Network (Pi Coin) Nedir? Nasıl Kazanılır ve Mining Yapılır?

Açıkçası Pi Network uygulamasını denedim ve 100 küsür Pi biriktirdim. Ücretsiz bir uygulama olup temelde cihaz ve rehber bilgilerinizi toplamaya yarıyor uygulama. Arkada bir pil tüketimi fazla yapmıyor fakat 100 küsür Pi Coin'den sonra ben uygulamayı sildim. Azda olsa boşuna pil ve internet tüketmesin diye. Geleceği var mı diye soracak olursanız açıkçası ne var ne de yok diyebilirim. Şu an bir adet Pi'nin açıkçası bir fiyatı yok ve borsalarda da listede yer almıyor. CoinMarketCap'de incelerseniz zaten Pi'nin bir değeri yok. Belki ilerde tutar diye şimdiden 100 Pi kazıyalım eğer piyasaya 0,1 veya 1 dolardan girerse bozdururuz hayali ile çoğu kişi şu an telefonunu da bu uygulamayı aktif şekilde tutmaktadır. Ben açıkçası denemek için bu uygulamayı kurdum ve şimdi aşağıda maddeler şeklinde uygulama ile ilgili birkaç bilgi vereceğim. Eğer Pi Network projesi tutarsa tekrardan uygulamayı kurup acaba cüzdan özelliği çıktımı veya bir aracı kurum, borsaya Pi'lerimizi atabiliyor muyuz diye süreci izleyeceğim ve sizleri bilgilendireceğim.

Pi Network (Pi Coin) Hakkında Bilgiler;

* Telefonda Pi Network adıyla markette aratıp uygulamayı kurabilirsiniz. Üyelik sürecinde referans adı isterse burakavcioglu yazarak üye olabilirsiniz.

* Üye olurken Facebook veya telefon numaranız ile üye olma seçeneği mevcuttur. Telefon numaranız ile üye olmanızı tavsiye ederim, Facebook API kullanarak üye olmayınız.

* Reddit'den PiNetwork sayfasını takip ederek gelişmelerden haberdar olabilirsiniz. Pi proje kabul görüp borsalara girdiği zaman zaten sayfada haber akışı ve hareketlenmeler olacaktır. Uygulamayı çok kişi kullanır ve bir ekosistem oluşursa belki yeni bir kripto para olarak kabul görüp bir değer alabilir.

* Pi Network veya Pi Coin borsaya açıkçası girer mi bilmiyorum. Eğer girerse 0.1, 0.01 veya 1 dolardan belki girebilir. Bunu kimse tahmin edemez ve şimdiden öngöremez. İnternet üzerinde sadece Pi Coin'in varsayımsal değeri dolaşmaktadır. Belki de hiç değer görmez ve ölü bir proje olur bu yüzden çok fazla hayal kurmayınız. Zamanında Bitcoin ile pizza alıyorduk bak şimdi ev alınıyor gibi cümleleri düşünmeyiniz.

* Pi Network uygulaması telefonda ekran ve ekran ışığından sonra en çok pil tüketebilen uygulamalardan biridir. Bazen WhatsApp ile aynı tüketim oranına da sahiptir. Fakat sonuç olarak bir miktarda olsa arka planda Pi kazımı eğer aktifse hep çalışan bir uygulamadır. Bu yüzden 100 küsür Pi'den sonra ben telefonumdan uygulamayı sildim.

Pi Network (Pi Coin) Nedir? Nasıl Kazanılır ve Mining Yapılır?

* Güvenlik Çemberi (Security Circle): Rehberinizde veya sizin referansınızla kayıt olan kullanıcıları güvenlik çemberine ekleyerek kazım yapıyorsunuz. Dört kişi ve fazlasını eklerseniz güvenlik çemberi oranınız %100 oluyor ve +0.10 Pi daha fazla kazım yapıyorsunuz. Ben uygulamayı sildiğimde saat başına kazım oranım 0.29 Pi idi bazen de 0.37 Pi değerine çıkıyordu.

* Kazanç Takımı (Earning Team): Referans olduğunuz kişileri gösteren bir listedir. Bu alanda davet ettiğiniz kişileri görebilir, kazım yapıp yapmadıklarını takip edebilirsiniz ve kazım yapmayanlara telefondan anlık bildirim gönderebilirsiniz. Sonuçta 24 saat sonra otomatik kazım biter ve sizin tekrardan kazım yapma butonuna basmanız gerekmektedir. Bu sayede uygulama kendini sizin telefonunuzda hep varolmasını ve güncel tutulmasını sağlıyor. Amaç kazım falan değil tamamen bu uygulama sen de hep yüklü ve aktif dursun mantığıdır. Bu sayede bilgilerinizi hep elinde tutabilir hatta Scamming bile yapabilir arka planda.

* Kazım seviyenize göre Öncü (Pioneer), Katkıcı (Contributor), Elçi (Ambassador) rütbeler alırsınız. Ne kadar çok kişi davet eder ve referansınız ile sisteme kayıt olursa rütbeniz artar. Referans ettiğiniz kişilerinde aktif ve kazım yapıyor olması lazımdır. Ayrıca telefon numaralarını doğrulamaları gerekir. Eğer davet ettiğiniz kişiler telen numaralarını doğrulamazsa ileride onların kazıp size kazandırdığı Pi Coin'ler geçersiz olacak ve silinecektir. Tam bir saadet zinciri modelidir.

* Uygulama içerisinde Chat kısmı vardır. Türkçe ve İngilizce olarak ortak kanallardan sorularınızı sorabilirsiniz. Ortak Chat kısımlarında telefon numaranızı asla vermeyiniz ve Link paylaşmayınız, sistemden atılabilirsiniz ve kazıdığınız Pi Coin'ler de boşuna gitmiş olur.

Pi Network (Pi Coin) Nedir? Nasıl Kazanılır ve Mining Yapılır?

* Uygulama kısmındaki en önemli ayar telefon numarası doğrulaması yapmaktır. Çünkü telefonunuzu doğrulamazsanız asla kazıdığınız Pi'leri hak edemiyorsunuz. Sonuçta bir ay bile olsa kazıma yaptım ve Pi kazandım en azından işin sonu boşa gitmesin diye ben numaramı doğruladım siz de bu işi deneyecekseniz kesinlikle doğrulayınız. Profile kısmından telefon doğrula diyerek bu işlemi yapabilirsiniz. Facebook doğrulamasına gerek yoktur boşuna Facebook verilerinizi çekmesinler.

* Sizin referans olduğunuz kişiler eğer telefonunu doğrulamazsa onların sayesinde kazıdığınız ek Pi Coin'ler geçersiz sayılacaktır. Telefon doğrulaması bu sistem için en önemli kriterdir. Eğer telefon doğrulama yapmayacaksanız uygulamayı hiç telefonunuzda tutmayınız direkt siliniz.

Son olarak uygulamada Profile kısmından çıkış yaptım ve Pi Network uygulamasını cihazımdan tamamen sildim. Bir ay boyunca kazıdığım veya kazılıp bana verilmiş olan Pi sayısı 122 küsür olup eğer bu sistem kabul görür ve cüzdanı çıkarsa mutlaka bu makaleye tekrar geri döneceğim ve Pi Coin'lerimi borsaya aktarma konusunda sizi bilgilendireceğim. Şimdilik uygulamadan çıkış yapıp telefonumdan tamamen kaldırdım. Sizde maksimum 1-2 ay Mining yapıp uygulamayı kaldırabilirsiniz. Boşuna telefonunuzda virüs gibi durmasın.

Burak AVCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.