20 Aralık 2020

Kronenbourg 1664 Blanc Bira Değerlendirmesi - Premium Fransız Birası

Kronenbourg 1664 Blanc Bira Değerlendirmesi - Premium Fransız Birası

Kronenbourg 1664 Blanc birası Fransız marka Premium Lager bir bira olup adından da anlaşılabileceği gibi 1664 yılında Fransa'da ilk üretimine başlamıştır. Asıl adı Brasseries Kronenbourg olan biranın ilk üretimi Fransa'nın Alsas (Alsace) bölgesinde bir fransız monşer tarafından yapılmıştır. Kronenbourg birası bugün birçok ülkede satışı yapılan bir markadır. İlk fabrikası ise ikinci dünya savaşı sonrası 1952 yılında kurulmuştur.

Açık renkli ve kendine has buğulu sarı görüntüsü olan biranın köpük oranı fena değildir fakat kalıcı bir köpüğü yoktur. Bardağa koyduktan sonra hemen sönmektedir. Kronenbourg 1664 Blanc birası içerisinde karamel, limon, portakal kabuğu gibi narenciyeler bulundurur ve kişniş aromalı açık renkli buğday birasıdır. İçindeki maddeler ise; su, arpa maltı, buğday maltı, glikoz şurubu, doğal karamel, limon ve kişniş aroma verici, şerbetçi otu ekstraktı, portakal kabuğu, kişniş ve bira mayası bulundurmaktadır. Aslında glikoz şurubu olmasa daha iyi olabileceğini düşündüğüm bir biradır.

Kronenbourg 1664 Blanc birasını içerken damakta hafif limon ve portakal tadını alırsınız. Ekşimsi bir tat pek yoktur daha çok kendine has mayhoş bir tadı vardır. Limon ve portakal notalarının damakta bıraktığı hafif bir ekşimsi esintisi ile kendini özel yapan bir biradır. Saf bira sevenler genelde maya dışında narenciye aromalarını biralarda çok sevmeyebilir fakat Kronenbourg markasında bu aromalar kararında kullanılmıştır ve içimi zor olmayan keyifli bir biradır. Ekşimsi tatlar ile sizi içimden soğutmaz tam tersi Fransız dokunuşu dedikleri kısım tam da aromaların kararlı kullanılması ile kendini belli etmiştir. Alkol oranı ise hacmen %5 olup 33 CL'lik kendi has Parliament mavisi şişede satılmaktadır. Şişe tasarımını oldukça beğendim ve Premium bir biraya yakışır tasarım yapmışlardır. 1664 yılına ait kabartmalar ve logolar şişede mevcuttur. Kırmızı, beyaz ve mavi renkler zaten Fransa'yı temsil ettiği için şişe tasarımında bunu direkt görebilirsiniz. Şişe ben Fransa'yım diye bağırıyor.

Kronenbourg 1664 Blanc Bira Değerlendirmesi - Premium Fransız Birası

Kronenbourg birasının üzerinde menşeyi olarak Polonya yazmaktadır. Bunu biraz araştırdığımda Kronenbourg Bira Fabrikasının (Kronenbourg Brewery) sahibi aslında Alman Carlsberg Group olup üretimin bir kısmı burada yapılmaktadır. Kutsal Roma İmparatorluğu zamanında Almanlar Strasbourg tarafında bu bira fabrikasını kurmuştur. Bugün bu bölge Fransa toprakları içerisindedir. Kronenbourg markası 300 yıldan fazla üretimi devam eden tarihi bir bira markasıdır. Premium ve farklı aromalara sahip bir bira deneyimi yaşamak istiyorsanız tavsiye edebilirim. Türkiye'deki marketlerden alırken üzerindeki son kullanma tarihine bakıp almanızı öneririm. Aslında Premium biralar 50 CL'lik şişelerde yapsalar daha uzun soluklu ve güzel olurdu belki ileride böyle şişe tasarımları görebiliriz.

Ürün: Kronenbourg 1664 Blanc (Açık Renkli Sarı Buğday Birası)
Kutu: 33 CL'lik Parliament Mavisi Şişe
Alkol: Alkol Oranı Hacmen %5
Fiyat: 16,95 TL (Aralık 2020)
Üretim: Fransa ve Türkiye İthalatçısı Türk Tuborg A.Ş.
Barkod: 3080216015507

Kronenbourg 1664 Blanc Bira Değerlendirmesi - Premium Fransız Birası

Kronenbourg 1664 Bira Serisi;
* Kronenbourg 1664 Blanc
* Kronenbourg 1664 Blanc Fruits Rouges
* Kronenbourg 1664 Blanc Alcohol Free (%0,5 Alkol)

Kronenbourg birasının bilinen üç serisi vardır. İlki ülkemizde olan klasik serisi olup diğeri böğürtlenli bira ve alkolü düşük olan biradır. Kronenbourg 1664 Blanc birasını Premium bira sıralamasına aşağıdaki gibi ekleyerek listemizi tekrardan güncelliyorum.

A) Premium(Seçkin) Biralar (Tavsiye Ederim)
1) Leffe Radieuse (Puan 5)
2) Weihenstephaner Vitus (Weizenbock ve Puan 5)
3) Leffe Blonde (Açık Renkli Bira ve Puan 4)
4) Leffe Brune/Bruin/Brown (Koyu Renkli Bira ve Puan 4)
5) Kronenbourg 1664 Blanc (Açık Renkli Bira ve Puan 4)
6) Frederik India Pale Ale (Koyu Renkli Bira ve Puan 3)
7) Duvel Belgian Golden Ale - Biere Blonde Belge (Açık Renkli ve Yüksek Alkollü Bira, Puan 3)

B) Orta Seviye Premium(Seçkin) Biralar
1) Weihenstephaner Hefe Weissbier (Açık Renkli Bira)
2) Türk Tuborg Frederik Marzen Lager (Türkiye, Koyu Renkli Bira)
3) Hoegaarden (Açık Renkli Bira)
4) Grimbergen Double Ambree (Koyu Renkli Bira)

C) Kaybedenler
* Türk Tuborg Frederik Wheat IPA (Türkiye)
* Türk Tuborg Frederik Brown Ale (Türkiye)
* Erdinger Dunkel (Almanya)
* Erdinger Weissbier (Almanya)
* Kirin Ichiban (Japonya)
 
Burak AVCI - Update: 27.12.2020

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.