22 Aralık 2020

Pendik'te Kiraladığım Eski Dubleks Daire ve Yeni Daire Seçimindeki Kriterler

Pendik'te Kiraladığım Eski Dubleks Daire ve Yeni Daire Seçimindeki Kriterler

Kentsel dönüşümün yaygınlaşması ile birlikte kırk ve elli yıllık eski binaların çoğu artık yıkılıp yenisi yapılmaya başlanıyor. Özellikle İstanbul'un Pendik ilçesinin Batı Mahallesi yerleşkesinde hem eski binaların yeni teknolojiye göre yenilenme süreci hem de depreme dayanıklı yeni apartmanların yapılması gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Günümüzde artık daire fiyatları neredeyse eski parayla bir trilyon ve yeni parayla bir milyon TL civarlarına gelmiştir. Haliyle arsa, arazi yatırımı artık hayal olmuş olup insanlar önümüzdeki süreçlerde sadece barınabileceği bir ev ve para kalırsa bir de araba alabilecekleri için satın alacağınız evi iyi tahlil edip almanızı öneririm.

Pendik'te batı mahallesi bölgesinde apartmanlar 4-6 kat arası yapılıyor. Ben en fazla 5 kat olmasından yanayım sahil kesimi olduğu için fakat mülk sahipleri ile müteahhit arasındaki gelir ve gider tutmadığı için mecburen 2018 itibarıyla 6 kat izni çıkarıldı. Bu da ufak olan mahallenin dolmasına ve metrekare başına düşüne insan sayısı arttığı için gereksiz nüfus artışına sebep oluyor. Zaten çift taraflı yollar bile arabalardan tek yöne düşmüş duruma geldi. Neyse asıl konumuza gelecek olursak; ev seçerken önce apartman yaşına bakınız ve maksimum 10 senelik minimum 0-4 senelik apartmandan daire satın almaya çalışınız. Bildiğiniz gibi 1999 Gölcük depreminden sonra yönetmelik değiştiği için yeni yapılan apartmanlar depreme dayanıklı yapılıyor.

Ev seçerken ikinci önemli kısım ise minimum brüt 120 metrekare ev almaya çalışın çünkü küçük evler gerçekten verimsizdir. Eğer tek kalmayacaksanız mutlaka bu değerin altına inmemeye çalışın. Son olarak mümkünse apartmanın en üstteki katı olan dubleks, Penthouse veya normal dairede olabilir fakat en üstteki daire satın alınız. Bildiğiniz gibi evlerde ne kadar yalıtım, ses izolasyonu var deseler de en üstte yaşamak her zaman daha avantajlı olacaktır. Eğer paranız varsa ara dairelere boşuna bakmayın birkaç sokak ötedeki dubleks veya en üst daireye bakın ve oraya yerleşin.

Pendik'te Kiraladığım Eski Dubleks Daire ve Yeni Daire Seçimindeki Kriterler

Pendik'te Kiraladığım Eski Dubleks Daire ve Yeni Daire Seçimindeki Kriterler

Şimdi gelelim asıl konuya; kendi iki katlı Pendik'teki eski apartmanımızı müteahhit ile anlaşıp yenileme sürecine verince geçici olarak kirada kaldığım dubleks daire hakkında bilgiler vereceğim. Kendi evimiz için kentsel dönüşüm kapsamında yenileme projesine başladığımızda geçici olarak aynı muhitte bulunan iki sokak ötede dubleks bir daireye taşınmıştım. Temmuz 2017 ve Temmuz 2019 tarihleri arasında iki yıl kaldığım yer Pendik'te Batı Mahallesinde Filiz sokakta bulunan Yosun Apartmanı (Ada ve Parsel: 669/263) idi. Bu apartman dört katlı bir apartman olup her katta dört daire vardı. Asansörü ufak olup eşya taşımada başarısız olsa da taşınma ve nakliyat işlemlerinden sonra çok da dert etmiyorsunuz fakat 10 senelik bir bina olduğu için asansörü çok da iyi değildi ve arada bakımsızlıktan arıza çıkarıyordu. Yeni binalarda mutlaka asansör bakım aidatlarını ödeyin ve asansör akü bakımını ihmal etmeyin.

Pendik'te Kiraladığım Eski Dubleks Daire ve Yeni Daire Seçimindeki Kriterler

Pendik'te Kiraladığım Eski Dubleks Daire ve Yeni Daire Seçimindeki Kriterler

Batı Mahallesinde genelde Filiz sokak çok kalabalık bir sokak olsa da bulunduğum apartman Filiz ve Kadife sokak kesişiminde olduğu için çok yoğun bir yer değil ve apartmanın önü açıktı. Tuttuğumuz daire toplamda net 105 metrekare olup 2+3 dubleks bir daire idi. Aşağıdaki giriş katında salon, yatak odası, orta çaplı banyo ve ufak bir mutfak bulunuyordu. Salon genişti ve balkon salona katıldığı için büyük gözüküyordu. Tek eksik tarafı mutfak ufaktı ve Amerikan tipi açık mutfak tasarlamışlardı ama ben yine de memnundum.

Dubleks kat olan ikinci katta ise salon ve iki oda vardı. Fakat bunlardan bir tanesi çok ufak olup biz ardiyelik olarak kullanmıştık. Dubleks balkonu ise normal ev balkonlarından geniş olup size nefes alabilme imkanı sağlıyordu ve dubleks dairelerde bence en önemli kriter balkon yapısıdır. Mutlaka balkonuna ve tavan yüksekliğine bakarak dubleks daire seçimi yapınız. Bir de dubleks dairelerde merdiven konumu da çok önemlidir. Dar ve kullanışsız merdivenler cidden sorun olabiliyor. Evin güneş alma kısmında ise bir problem yoktu ve dubleks olduğu için her yerden güneş ışığı rahatlıkla gelebiliyordu.

Pendik'te Kiraladığım Eski Dubleks Daire ve Yeni Daire Seçimindeki Kriterler

1. Kat ortalama net 60,2 metrekare olup odaları sıralayacak olursak;
1) Oda (En: 286 CM – Boy: 455 CM) Total Net: 13 Metrekare
2) Mutfak (9,2 Metrekare Net)
3) Salon (En: 441 CM – Boy: 695 CM) Total Net: 30,65 Metrekare
4) Antre-Hol (3,5 Metrekare Net)
5) Banyo (3,8 Metrekare Net)

2. Dubleks Kat ortalama net 39,4 metrekare olup odaları sıralayacak olursak;
1) Salon (22,4 Metrekare Net)
2) Ardiyelik Oda (4 Metrekare Net)
3) Oda (9,3 Metrekare Net)
4) Banyo (3,7 Metrekare Net)
5) Teras Balkon

Sonuç olarak apartmanın en üstteki dairesi her zaman daha avantajlıdır. Dubleks, Penthouse veya normal daire olabilir. Birkaç sokak ötede bu seçeneğiniz varsa boşuna ara kat almayınız hatta en üstün bir alt katını dahi almak yerine en üst daire seçiminde her zaman bulununuz. Dubleks dairelerin ana özelliği ses yalıtımının daha iyi olması ve balkon seçeneğinin daha geniş ve ferah olmasıdır. Biraz daha fark vererek dubleks daire seçeneklerini değerlendirmenizi tavsiye ederim.

Burak AVCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.