19 Aralık 2020

Google Görsellerde Kullanım Haklarına Göre Telif Problemi Olmayan ve Paylaşıma Uygun Resimler Bulmak, Blogger'lık da Telif İhlali Yapmamak

Google Görsellerde Kullanım Haklarına Göre Telif Problemi Olmayan ve Paylaşıma Uygun Resimler Bulmak, Blogger'lık da Telif İhlali Yapmamak

Blog yazan birçok Blogger'ın yazılarında kullandığı en temel paylaşım olan görsel ve resimleri nasıl paylaşacağını ve nereden edineceği hakkında sizleri bu makalemde bilgilendireceğim. Son zamanlarda bazı Türk içerikleri olan; dizi, film, karikatür gibi eserlerde izinsiz blogunuzda veya videonuzda paylaşırsanız telif ihlaline girdiğiniz için para cezası ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Zaten Blogger'lık ve blogculuktan artık para pek kazanılmadığı için blog yazan arkadaşlara tavsiyem asla Türk içerik paylaşmamanız yönünde olacaktır.

Eskiden ben kaynakça verip makale paylaşırdım fakat artık ondan da vazgeçtim. Mümkün oldukça Türk içeriğe sahip dizi, film, YouTube videosu, karikatür, makale, tez, sanat eseri resimleri gibi kısacası Türklerin yaptığı bir çalışmayı blog adreslerinde paylaşmayınız. Blogger'dan zaten çok fazla para kazanılamadığı için blog yazmayı kendiniz için yapınız ve alıntılar yapmak yerine haftada bir defa yazı yazınız ama o yazı tamamen size ait ve özgün olsun. Başkasını örnek vererek veya alıntı yaparak boşa paylaşım yapmayınız. Eğer o kişilerin yaptıkları paylaşım sizin için önemli ise kendi lokal diskinizde bunu tutunuz boşuna blog adresinde paylaşıp hem siz kendi zamanınızı boşuna harcamayın hem de hukuksal bir problem ileride yaşamayın.

Yabancı kaynaklara ait oyun, resim, video veya eser paylaşırsanız en fazla blog'da o adresiniz Google tarafından uyarı alır ve düzeltmeniz istenir. Bir ötesi ise yabancı kaynak sahibi size en fazla e-posta atar içeriğin kaldırılması veya kaynak verilmesi yönünde. Fakat günümüz 2020 şartlarında açgözlü Türkler gün geçtikçe daha da türediği için ben bu yazımdan sonra Türk bir içerik veya eser artık paylaşmamaya çalışacağım. Örneğin Netflix'deki dizi yorumları ve paylaşımlarımı hepiniz biliyorsunuz. Zaten Türk yapımı film ve dizi izlemem çünkü kalitesiz bulurum ama Türk yapımı bir dizi veya film izleyecek olup blogunda sahneden görsel kesit vermeyi düşünüyorsanız bunu sakın yapmayın. Yabancı dizi ve filmde belki bunu yapsanız problem olmaz ama Türk içerikleri boşverin gitsin paylaşmayın.

Google Görsellerde Kullanım Haklarına Göre Telif Problemi Olmayan ve Paylaşıma Uygun Resimler Bulmak, Blogger'lık da Telif İhlali Yapmamak

Bu bilgileri verdikten sonra asıl konumuz olan Google Görsellerde kullanım haklarına göre telif problemi olmayan ve paylaşmaya uygun resimleri nasıl bulacağınızı anlatacağım. Öncelikle Google Görselin sitesi olan www.google.com/imghp adresine giriş yapınız. Buradan aramak istediğiniz kelime veya anahtar cümleyi yazıp arama yapınız. Sonra yukardaki gibi Araçlar kısmından Kullanım Hakları sekmesini açınız ve Creative Commons Lisanları olan kısmı seçiniz ve burada çıkan her görseli telif hakkı ihlali problemi çekmeden kullanabilirsiniz. Bir de şu eklemeyi yapmalıyım; aratacağınız kelimeyi mutlaka ingilizce veya başka bir dil örneğin almanca olarak aratıp yabancı kaynaklı resimler kullanmaya özen gösteriniz. Asla Türk bir sitenin görsel paylaşımını alıp kullanmayınız ve blogunuzda barındırmayınız.

Google Görsellerde Kullanım Haklarına Göre Telif Problemi Olmayan ve Paylaşıma Uygun Resimler Bulmak, Blogger'lık da Telif İhlali Yapmamak

Bir diğer önerim ise Blogculukta zaten video çekimi gibi fazla teknik bir işlem olmadığı için ve sadece teknik gereksinim olarak görsel düzenleme yaptığınızdan dolayı bir makale yazarken ona ait resmi kendiniz telefonunuz ile çekip sonra bilgisayar ortamında boyutlarını ayarlayıp üzerine kendi site adresinizi transparan şekilde Photoshop'da ekleyip paylaşabilirsiniz. Bu en güvenilir yöntem olup bu teknik ve kolay işlemi bir sonraki makalelerimde nasıl yapacağınızı anlatacağım.

Creative Commons (CC) lisansı nedir biraz bahsedecek olursak; telif hakkı bulunan bir eserin, dokumanın, resmin veya çalışmanın ücretsiz olarak dağıtılmasını sağlayan bir çeşit kamu telif hakkı lisansıdır. Bir makale veya yazı adresi alıntı yapmak istediğiniz zaman atıf yaparak yapmanızı tavsiye ederim fakat Türk bir içerik ise asla paylaşmamanızı öneririm.

Burak AVCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.